Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSU Sibiu s-a schimbat radical în câteva luni

Adrian Micinic

Adrian Micinic
11.08.2012

CSU Sibiu este fără îndoială echipa care s-a schimbat cel mai mult față de sezonul precedent. Una dintre echipele de tradiție ale baschetului românesc, o prezență frecventă în fazele superioare ale întrecerii interne, gruparea de pe Cibin vine după cel mai modest sezon din istoria recentă a sportului cu mingea la coș în țara noastră.

Ca și o consecință firească a acestei situații, consemnată la finele unui sezon în care Sibiul a jucat după rețeta obișnuită, cu mulți americani, limitați din punct de vedere tactic și al disciplinei pe terenul de joc, a venit schimbarea. Și încă ce schimbare!

Știm foarte bine că la Sibiu publicul a cerut schimbarea conducerii administrative. E inutil să vorbim despre faptul că acest oraș se identifică în baschet cu Mircea Vulc. Un personaj important în ultimii 20-30 de ani în sportul cu mingea la coș în România.

E drept, sub comanda lui au existat multe echipe competitive, au venit două titluri naționale și o mulțime de jucători străini. Unii de certă valoare.

În schimb, au venit și mulți străini ale căror preocupări erau cu mult mai departe de terenul de joc. Au fost aduși mulți jucători, aproape toți americani, fără să li se facă un scouting adecvat care să conțină informații concrete și complete cu privire la fișa jucătorului respectiv la calitățile sau defectele sale în viața extra-baschetbalistică și în același timp orașul Sibiu a devenit cunoscut ca o destinație pentru turism, nicidecum pentru jucătorii români consacrați. Aceștia nu au avut ce să caute la echipa lui Vulc.

Pentru a scăpa de critici și ca să nu mai fie arătat cu degetul de publicul extraordinar care a purtat de atâtea ori echipa sibiană Vulc a luat singura decizie prin care nu doar că a îngropat securea războiului, dar a și redat, peste noapte, încredere suporterilor (probabil nu tuturor) de pe Cibin. L-a numit pe Dragan Petricevic în funcția de antrenor principal.

Deși sunt un admirator și înverșunat susținător al noii generații de antrenori români prezenți în Divizia A masculin, numirea lui Petricevic în funcția de antrenor principal la formația din Sibiu a fost de departe cea mai bună decizie a lui Mircea Vulc în ultimii ani.

Vorbim despre acel antrenor care este respectat și apreciat în aproape toate sălile din țară. Indiferent că a antrenat acolo sau când a făcut-o, ori a fost de fiecare dată adversar, Petricevic este respectat. La Cluj, Ploiești, Sibiu, Târgu-Mureș, București, Oradea și în mod deosebit Timișoara. Petricevic este omul ideal pentru a rezolva situația baschetbalistică, dar și cea extra-baschetbalistică de la Sibiu. Și o va face, fără îndoială.

Venirea lui Petricevic a adus schimbarea nu doar pe banca tehnică. A adus, în mod automat, o drastică schimbare și la nivelul lotului de jucători.



Petricevic revine în Divizia A după o absență de un an. Perioadă în care a devenit campion în Tunisia și în Africa. Pe lângă faptul că a confirmat și acolo, tehnicianul originar din Sarajevo a revenit în România motivat în principal de modul în care a plecat, respectiv de faptul că își dorește să găsească și să propulseze la următorul nivel jucători așa cum a făcut-o la Etoile du Sahel cu Makrem Ben Romdhane, una dintre descoperirile Jocurilor Olimpice pentru baschetul din Europa și nu numai.

Noul antrenor al Sibiului, deși nu este vârstnic, are o bogată experiență și vaste cunoștințe în domeniul antrenoratului. De asemenea, Petricevic este extrem de familiarizat cu baschetul românesc și are puternice legături cu întreaga mișcare de la noi din țară. Având informația mereu, Petricevic are un plus de care se poate folosi în următorul sezon și care poate ajuta CSU Sibiu să revină în playoff. Sunt multe aspecte ce țin de performanță, iar în afara cunoștințelor, a documentării permanente și a antrenamentului continuu, faptul că o echipă și un antrenor deține informații precise despre adversar îți conferă un avantaj important. Nu poți juca singur, pentru a învinge trebuie să știi ce face adversarul bine și unde este el vulnerabil.

În lotul echipei sibiene se află, la această oră, doi jucători americani (probabil un minim la acest capitol pentru CSU Sibiu de la începutul invaziei sportivilor străini în sportul cu mingea la coș din România). Unul singur din echipa care a jucat în sezonul precedent și care a ratat, după atâția ani, accesul în playoff.

Din nucleul de bază al echipei CSU Sibiu, varianta 2011/12, au fost păstrați Davon Austin și Cristian Crăciun. Primul e un jucător defensiv foarte solid și dispune de șut de la distanță, cu precădere de pe extremă. În plus a arătat ca fiind de departe cel mai disciplinat jucător străin al Sibiului în sezonul 2011/12. Crăciun este românul cu experiență, un jucător ale cărui minute vor scădea față de sezonul precedent pe fondul schimbării de regulament, însă va rămâne o piesă din rotația de bază. De asemenea, continuă Cristian Ban, Sorin Răducanu și Norbert Pascu.

În schimb, la capitolul sosiri notăm șapte nume. Doi români și cinci străini.

Petricevic l-a adus pe Baris Aktas, poate jucătorul român (turc-român) de la care avem cele mai mari așteptări. Cel puțin subsemnatul este de părere că Aktas are un potențial extraordinar. Vorbim despre un baschetbalist cu o aruncare de excepție și care ar trebui să-și dea drumul sub comanda acelui antrenor care l-a pregătit și la Timișoara. Celălalt român venit este Vajda Attila. Un jucător care revine practic în prim planul baschetului românesc. Putem spune o altă mișcare clasică pentru Petricevic.

La capitolul noutăți din exterior, CSU Sibiu are trei jucători aflați la primul angajament în România.

Sasho Gruev ar trebui să fie unul dintre conducătorii de joc care să aducă siguranță, disciplină și un baschet ordonat pentru CSU Sibiu. Experiența și valoarea intrinsecă a acestui baschetbalist îl recomandă ca fiind una dintre noutățile absolute de urmărit în noul sezon.

Kramer Knutson este un centru american, alb. El are un sezon în Elveția și va trebui să-l urmărim câteva meciuri atât în presezon cât și în debutul oficial al stagiunii pentru a ne da seama exact care este nivelul acestui jucător. De asemenea, va fi interesant de văzut cum va fi integrat, însă cu un conducător de joc cu o mentalitate sănătoasă este de așteptat ca toate piesele să fie implicate activ în jocul echipei, pe ambele faze.

Mantas Griskenas este ultima achiziție a lui Petricevic în această vară. El este baltic și evoluează pe poziția 4. Deși nu are talia lui Pesic, baschetbalistul cu care Petricevic a jucat la Timișoara pe acest post, balticul se anunță a fi o piesă extrem de utilă pe faza ofensivă. Procentajul acestui jucător la aruncări, în special cele de la distanță, îl recomandă ca fiind un pericol pentru defensivele din Divizia A. Rămâne să vedem cum se va integra și el în România.

În fine, Petricevic a adus doi jucători pe care îi cunoaște, în care are deplină încredere și alături de care își poate construi cu mai multă încredere echipa. Este vorba despre veteranii Uros Velickovic și Nenad Markovic. Ambii pot juca două posturi, fiind evident folosiți mai des și mai eficient pe pozițiile 2, respectiv 3. Se anunță un sezon extrem de interesant pentru Nenad Markovic, jucător care vine după un an dificil, dar în cadrul căruia și-a dus crucea până la sfârșit fără să auzim despre el lucruri neplăcute. A încercat să-și facă loc în echipa Timișoarei, însă e limpede că nu a mai existat spațiu pentru el acolo. În mod profesionist a încheiat sezonul în alb-violet și apoi a răspuns afirmativ chemării lui Dragan Petricevic, cel alături de care a avut o colaborare excelentă pe malul Begăi.

Prin Velickovic și Markovic, Sibiul are doi jucători cu experiență în Divizia A, care cunosc adversarii, competiția și pot ajuta foarte mult la integrarea rapidă a noilor veniți. Cu excepția lui Knutson ceilalți străini veniți au o vârstă și o experiență, ceea ce a trebui să simplifice procesul de acomodare.

Va fi interesant de urmărit în ce măsură această echipă va putea să recupereze, însă e impropriu să vorbim despre acest lucru la momentul actual. Până nu îi descoperim pe noii jucători și calitățile, respectiv defectele acestora e greu să dăm verdicte. Însă putem să ridicăm un semn de întrebare.

Lotul lui CSU Sibiu nu recomandă această formația la locurile fruntașe, însă cu experiența pe care o are banca tehnică și majoritatea jucătorilor, această formație trebuie tratată cu respect și seriozitate. Altfel te poți trezi învins, indiferent care este numele tău. Această formație are puterea de a face meciuri bune. Iar din punct de vedere al subsemnatului, noul sezon aduce o echipă a Sibiului pe care îmi doresc s-o văd jucând.

Vorbim despre o echipă ca și alcătuire pentru iubitorul de baschet sibian, obișnuit cu jucători americani cu calități atletice deosebite însă cu serioase probleme în modul de abordare al jocului fără minge pe ambele faze ale jocului, respectiv cu grave probleme de tehnică individuală. Nu e sigur că toate aceste probleme se vor rezolva cu schimbarea drastică, însă un important pas înainte s-a făcut. Asta e clar. În schimb, prin această schimbare radicală, CSU Sibiu arată ca o altă echipă și pentru adversari, pentru competiție.

Nucleul de bază al lotului echipei CSU Sibiu în momentul de față:

- fundași - Sasho Gruev, Uros Velickovic, Baris Aktas
- extreme - Nenad Markovic, Davon Austin, Norbert Pascu, Mantas Griskenas, Cristian Ban
- pivoți - Kramer Knutson, Cristian Crăciun, Sorin Răducanu, Vajda Attila.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!