Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cupa României: Avancronica grupei A (Pitești, Rapid, Târgu Jiu)

Cupa României: Avancronica grupei A (Pitești, Rapid, Târgu Jiu)

Cupa României, ediția 2023/2024, debutează în perioada 15-17 septembrie cu turul inaugural, faza în care cele 18 formații participante în Liga Națională au fost împărțite în șase grupe de câte trei echipe. Câștigătoarea fiecărei grupe merge în Final 8, acestor cluburi urmând să li se alăture cele mai bune două formații de pe a doua poziție.

Grupa A propune două nume prezente în ediția precedentă la Final 8, FC Argeș și Rapid București, pe lângă acestea al treilea club fiind CSM Târgu Jiu. Partidele de aici vor avea loc în Pitești Arena.

FC Argeș

Gazda turneului, FC Argeș, a trecut prins multiple schimbări în perioada verii, poate cea mai importantă fiind la nivelul băncii tehnice. Aici au sosit Nebojsa Vidic și Vaso Milovic, primul în locul lui Milan Mitrovic, în timp ce al doilea menționat va ocupa postul de scouter. Formația viola a rămas și fără aproape toți străinii de anul trecut, Nikola Jevtovic alegând să continue, iar principala pierdere a reprezentat-o plecarea lui Mihai Măciucă la U-BT Cluj.

Rămasă fără principalul autohton din ultimele stagiuni, FC Argeș l-a adus pe Christian Chițu și a păstrat nucleul de români din sezonul precedent, iar la capitolul noutăților s-au trecut și Raijon Kelly, Bryce Douvier, Corey Allen, respectiv Naje Smith.

În privința românilor, pe lângă Chițu și tinerii Flavius Ioniță, respectiv Valentin Dănescu, alb-violeții se pot folosi în Cupa României de Radu Voinescu, Tudor Fometescu, Mihai Gavrilă și Alin Andrieș.

Perioada de pregătire a adus următoarele rezultate pentru echipa din Pitești: 72-48 vs. Dinamo, 98-95 vs. CS Vâlcea, 97-58 vs. Laguna Sharks, 75-79 vs. Spartak Pleven, 84-71 vs. Balkan Botevgrad, 76-69 vs. CSM Corona Brașov și 62-69 vs. Rapid București.

Rapid

Prezentă la precedentul Final 8, așa cum a fost și cazul lui FC Argeș, Rapid București caută o nouă calificare la turneul final al Cupei României. Giuleștenii au mizat pe continuitate la nivelul băncii tehnice și în privința unui străin (Bilinovac), dar i-au pierdut pe Alex Olah și pe jucătorii eficienți de anul trecut (Stone, Kariniauskas, Jeremic). Sub comanda lui Tudor Costescu au sosit Paulius Petrilevicius, Alterique Gilbert, Sayeed Pridgett și un nume deja cunoscut în LNBM, Toarlyn Fitzpatrick.

În privința românilor noutățile sunt Tudor Șomăcescu și Ben Altit, acesta din urmă având dublă cetățenie (români și israeliană). Au rămas din lotul de anul trecut Marcu Badiu, Tudor Gîrbea, Matei Dorneanu și David Oprea.

Participantă în acest sezon și în cupele europene, Rapid a bifat următoarele rezultate în perioada de pregătire: 80-73 vs. CSM Corona Brașov, 93-76 vs. CSM Petrolul Ploiești, 72-69 și 92-91 vs. CSM Constanța, 75-58 vs. Spartak Pleven, 69-62 vs. FC Argeș.

CSM Târgu Jiu

Cea de-a treia echipă din grupă și, pe hârtie, cea cu cele mai reduse șanse de calificare de aici, CSM Târgu Jiu a schimbat din temelii lotul în vara acestui an și va miza pe un nucleu în totalitate nou de străini. Antrenorul Kresimir Basic a rămas în Gorj, la fel ca și Noam Weinberg, Camil Berculescu, Andrei Bărăgan și Alex Berca.

Noutăți sunt, în cazul străinilor, Dimitrius Underwood, Jason Hubbard, Jalen Dupree, Ethan Wright și Arsenije Vuckovic. Experiența lui Octavian Popa Calotă va fi dublată cu tinerețea lui Flavius Toropu, Alexandru Mitu și Robert Paliciuc, precum și cu prezența lui Adrian Vaida.

Alb-albaștrii au disputat câteva meciuri amicale, rezultatele fiind acestea: 64-86 vs. CSU Sibiu, 71-67 și 88-91 vs. CS Vâlcea 1924, 78-71 vs. CSM Târgu Mureș, 70-77 vs. Dinamo București, 87-89 vs. CSM Constanța.

Programul grupei de la Pitești

Rapid și FC Argeș se vor lupta, după cum este de așteptat, pentru calificarea directă la Final 8 și formația din Târgu Jiu va fi în postura de underdog. În funcție de rezultatele înregistrate aici și în celelalte grupe, există posibilitatea ca primele două menționate să avanseze la turneul final. Regulamentul din Cupa României va fi ca cel din Liga Națională de Baschet Masculin, așadar echipele sunt obligate să joace cu minim doi români în permanență.

În momentul de față nu sunt cunoscute detalii cu privire la televizarea meciurilor, dar este de așteptat ca toate să fie în mod sigur transmise pe FRB TV.

Ordinea meciurilor din Pitești Arena este următoarea:

15 septembrie, ora 19.00 – CS Rapid București vs. FC Argeș Basketball

16 septembrie, ora 19.00 – CSM Târgu Jiu vs. CS Rapid București

17 septembrie, ora 19.00 – FC Argeș Basketball vs. CSM Târgu Jiu

*foto: Facebook FC Argeș Basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!