Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Dan Fleșeriu: „Antrenez echipa pe care am urmărit-o de când eram mic copil, probabil înainte să învăț să merg eram deja la meciurile lui CSU”

Ana-Maria Mătușoiu

Ana-Maria Mătușoiu
16.04.2016

Considerat de mulți antrenorul anului, Dan Fleșeriu spune că doar acela care va câștiga campionatul va putea beneficia pe deplin de această titulatură. Tehnicianul care în vara lui 2015 lăsa în spate o carieră de invidiat în baschetul feminin și se avânta cu toată încrederea în Liga Națională de Baschet Masculin, mărturisește că numirea sa în funcția de antrenor principal al lui CSU Sibiu a venit ca un bonus. La primul său sezon în baschetul masculin, Dan Fleșeriu a readus speranțele în inimile suporterilor de pe malul Cibinului, permițându-le acestora să viseze, după un precedent sezon dezamăgitor,nu numai la accederea în play-off, ci chiar la o semifinală. Deși a pornit, practic, de la zero, cu un nucleu în cea mai mare parte necunoscut chiar și de publicul sibian, sub comanda sa, CSU Sibiu a devenit un adversar de temut pentru orice echipă din campionat.

Înainte de startul play-off-ului, Dan Fleșeriu vorbește, într-un interviu acordat site-ului Total Baschet, despre realizările sale de anul acesta, despre cât de important este, ca antrenor, să nu te oprești atunci când ți-ai îndeplinit obiectivul și, nu în ultimul rând, despre energia pe care cei din tribune o transmit întregii echipe.

În vara anului trecut părăseați campioana en-titre la baschetul feminin, pentru a face primul pas, ca antrenor, în Liga Națională de Baschet Masculin. Cum vedeți acum, la aproape un sezon distanță, această decizie?

Părăseam este un fel de a spune. Contractul meu s-a terminat acolo, cu Târgoviște, am rămas în relații extrem de bune cu conducerea, am o ușă deschisă acolo oricând. Și ei au o usă deschisă la mine oricând. Am primit oferta de la CSU Sibiu în timpul campionatului, pe care în anul respectiv am reușit să-l câștigăm, și conducerea de acolo știa deja că voi face pasul ăsta spre Sibiu. Cred că a fost o decizie corectă, nu avea cum să fie altă decizie decât asta.

Și iată că Dan Fleșeriu, dublu campion național la baschet feminin, confirmă și în campionatul masculin, încă de la primul sezon. V-a ajutat faptul că primul contact cu baschetul masculin din postura de antrenor a avut loc acasă, în locul natal?

Nu știu dacă pot să îl numesc un ajutor, îl numesc, eventual, un bonus, pentru că antrenez echipa pe care am urmărit-o de când eram mic copil, probabil înainte să învăț să merg eram deja la meciurile lui CSU. Să fiu printre suporteri, o mulțime dintre cunoscuți, mai ales de vârsta mea, puțin mai mari sau puțin mai mici, cu care am crescut în sală, fiind suporteri ai  CSU Sibiu -  ăsta era un bonus. Orice pas înainte spre o echipă masculină era un vis pe care voiam să mi-l îndeplinesc. Că a fost la Sibiu, cu atât mai bine. 

Care a fost primul obiectiv pe care l-ați trasat când ați început colaborarea cu CSU Sibiu?

În momentul în care am fost sunat și am acceptat propunerea nu știam nici bugetul, nici obiectivele. Dar în ziua în care am semnat contractul știam în proporție de 90% bugetul și am stabilit împreună cu Laurențiu și cu Horațiu că o plasare în primele opt ar fi un pas înainte față de sezonul trecut.   

Unii dintre redactorii site-ului nostru v-au numit de curând antrenorul anului grație modului în care ați reușit să montați echipa sibiană în actualul sezon al LNBM. Ce părere aveți despre această distincție?

Evident că sunt încântat de numire, dar campionatul nu s-a terminat și cred că antrenorul anului va fi cel care va câștiga campionatul.

De altfel, CSU Sibiu a fost numită revelația sezonului, iar acest lucru se datorează atât dumneavoastră, cât și jucătorilor. Cât de greu a fost să ajungeți aici cu un buget mai mic ca al celorlalte echipe din top 6?

Nu cred că ne-a fost foarte greu. Am început cu mai multe înfrângeri pentru că mi se pare normal să îți ia ceva timp până să construiești o echipă, până ce jucătorii învață să joace împreună, indiferent cât de valoroși sunt sau mai puțin cotați, ca și valoare. Dar pe parcurs am reușit să profităm de pașii greșiți ai celorlalte echipe, chiar și când nu jucam foarte bine, iar acum suntem un pericol pentru oricine.

Majoritatea echipelor care se respectă s-au întărit înainte de faza a doua a sezonului regulat, dar la Sibiu lucrurile nu s-au mișcat deloc în acest sens. Este un jucător anume care v-ar fi plăcut sau de care echipa are nevoie în play-off?

Și noi ne respectăm, dar noi am făcut mai repede lucrurile astea. Noi am început cu un lot de jucători din care nu toți aveau contracte definitive, câțiva era în tryout, la câțiva li se putea modifica în decembrie sau mai repede contractul. Am renunțat la cei care am considerat că nu corespund dorințelor mele de a juca în cadrul echipei. Am făcut lucrul ăsta de la începutul campionatului, în așa fel încât atunci când am început partea a doua, am fost ceva mai omogeni decât cei care au făcut treaba asta în decembrie. Am avut șansa să lucrăm cu un preparator fizic foarte bun, care ne-a ferit de accidentări. Am avut șansa să lucrăm cu Alex Mureșan, care a tratat orice mică accidentare, să nu se transforme în mare și n-am fost nevoiți să facem nicio modificare din cauza unor eventuale accidentări. Nici n-aș fi vrut să schimb, nici nu ne permitea bugetul, iar eu întotdeauna am fost de părere că trebuie să găsim, din lotul pe care îl avem, niște jucători care să își ridice nivelul de joc, în așa fel încât să corespundă cu ceea ce ne dorim.

Înainte de startul gupei valorice 1-6 ați spus că obiectivul pentru această fază este creșterea nivelului de joc al elevilor dumneavoastră, iar acest lucru s-a întâmplat, uitându-ne mai ales la saltul valoric înregistrat de Vlad Tincu. Care este tactica pentru play-off?

Nu este niciun fel de tactică specială.Play-off-uleste o încoronare a rezultatelor pe care le faci în sezonul regulat, așa am văzut lucrurile întotdeauna. Play-off-ul este un campionat diferit, în care joci de fiecare dată cu pericolul de a fi eliminat sau cu șansa de a merge mai departe, practic, cu cuțitele pe masă se joacă. În baschet, la fel ca în viață, de multe ori ai șansa ca ceva ce nu ți-a ieșit din plin în prima parte a campionatului să își meargă foarte bine în play-off. Așa trebuie să vedem lucrurile și sunt convins că jucătorii noștri vor valorifica la maximum ceea ce ne va oferi adversarul.

În meciul cu Steaua, de pe teren propriu, CSU Sibiu a doborât un record stagional, fiind singura echipă care a reușit să înscrie în această ediție de campionat 20 de coșuri de la mare distanță. Care a fost cheia succesului?

Am doborât recordul Stelei. A fost, după părerea mea, doar o întâmplare. Este puțin probabil ca o echipă să reușească de mai multe ori să aibă o zi așa bună, cu atât de multe aruncări marcate.

Și totuși, CSU Sibiu a avut o serie de meciuri în faza a doua când, după ce a prestat un joc bun în prima repriză, a căzut inexplicabil în sfertul trei sau patru. Cum explicați asta și care au fost sfaturile pe care le-ați oferit jucătorilor?

Au fost meciurile cu Târgu Mureș, cu Craiova, meciul de acasă cu Oradea, pe care dacă le câștigam, puteam să plecăm în play-off de pe poziția IV, cu avantajul terenului propriu. Mă așteptam să avem meciurile astea cu o repriză bună sau cu 25 – 30 de minute bune și cu 10 – 15 nu neapărat mai puțin bune, dar în care adversarul nostru să reușească să răspundă la ceea ce facem. Aceste meciuri fac parte, de multe ori, dintr-un proces de pregătire, pentru că nu poți să ceri echipei tale să reușească din prima, fără ca adversarul să aibă răspuns la asta. Iar noi am jucat în faza asta cu echipe de top, cu jucători extraordinari din punct de vedere al CV-ului, și care evident că găsesc soluțiile. Ori jucătorii, ori antrenorii găsesc soluțiile de a răspunde. Dar, de fiecare dată, am jucat din ce în ce mai mult timp bine și cu mai puține răspunsuri ale adversarului. Să sperăm că vom reuși să facem asta în continuare.

Ați dus echipa în play-off după ce sezonul trecut a fost unul dezamăgitor pentru baschetul sibian și chiar spuneați, la un moment dat, că vreți ca CSU Sibiu să joace o semifinală. Conform viziunii dumneavoastră, cu ce șanse plecăm în meciurile cu U-Banca Transilvania?

Imediat după ce am reușit să ne calificăm în primele șase, a apărut întrebarea: „bun, și acum care e obiectivul? L-ați îndeplinit, ce mai vreți?”. Sunt mulți antrenori și jucători, pe care eu îi numesc mercenari, care pot gândi în momentul în care au îndeplinit obiectivul să nu facă absolut nimic mai mult, pentru că la anul ce ar mai fi de făcut?! Lucru care pentru mine nu a fost niciodată așa. Până acum, e adevărat, în campionatul feminin, mi-am depășit obiectivul și mi-am depășit obiectivul chiar cu multe locuri. În primul sezon de la Satu Mare am avut ca obiectiv locul opt și am ieșit pe locul trei. Nu cred că e corect să gândești așa. E corect să încerci să urci cât se poate de mult și, mai ales, să aduci echipa la nivelul la care, în play-off, nu datorită declarațiilor pe care le dau antrenorul și jucătorii, ci datorită felului în care joacă echipa, lumea să creadă și să poată visa la o medalie.

Sezonul acesta, CSU Sibiu stă mai bine ca marea rivală U-BT la capitolele puncte marcate, recuperări și eficiență, iar în ceea ce privește pasele, clujenii conduc Sibiul cu o singură pasă. Vă oferă încredere această situație statistică?

În play-off, statistica nu mai reprezintă absolut nimic. Eventual statistica directă, care se poate face după patru meciuri. Singurul lucru care este relevant, este că deocamdată e 2-2. Ar fi frumos să reușim să facem și în play-off măcat cât am făcut în campionat, adică 2-2, și să vedem ce se poate face în ultimul meci.

Doi dintre jucătorii lui CSU Sibiu, cei doi Kevin, au fost de curând prezenți la All Star Game, unde Hardy a făcut senzație. Cum ați trăit, de acasă, evoluția lui Hardy la concursul de slam-dunk?

Am urmărit de la sală. Mă bucur că Hardy a reușit să câștige concursul de slam-dunk, un lucru oarecum normal, nici nu mă așteptam la altceva. Sunt bucuros că și Kevin (n.r. Octavian Popa Calotă) și-a revenit după accidentare și poate să joace.

Să nu uităm de suporteri, care par că îl apreciază extrem de mult pe omul și antrenorul Dan Fleșeriu. Tort de ziua de naștere, scandări la capătul a nenumărate partide. Ce simțiți acum, după ce ați reușit să îi aduceți înapoi la sală, așa cum vă propuneați la începutul sezonului?

Simt o mare, foarte mare bucurie. Nu pentru că îmi scandează numele, ci pentru că îi văd optimiști.Și văd nu doar nucleul de bază al galeriei, care întotdeauna a fost acolo, indiferent cât de slab a jucat echipa sau câte victorii avea, văd o mulțime de oameni care cred în echipă. Și acest lucru este foarte important și pentru mine, și pentru echipă, pentru că noi simțim lucrul acesta, de pe margine. Am văzut, mai ales după meciul bun cu Steaua, oameni pe care nu i-am mai văzut la sală care aveau lacrimi în ochi de bucurie. Sunt niște sentimente pe care și ei și le descoperă și nouă ne fac o imensă plăcere și evident că ne motivează pe toți să dăm 120%.

*Foto: Ana-Maria Mătușoiu

1 comentariu la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu DonJuan :

    Respect !
    Multumim pentru ca ai ales sa antrenezi acasa. Un om care face treaba cu mult suflet si multa pasiune. Moderat si realist in declaratii. Suntem alaturi de tine Dane , venim la cluj sa te sustinem trup si suflet. Eu unul nu am reusit sa obtin liber de la birou, insa cu riscul penalizari , luni am fugit spre Cluj sa fiu alaturi de voi. Hai Csu !!!

    cu 8 ani în urmă (16.04.2016) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!