Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Darko Vujacic părăsește România după 3 sezoane. El a bifat 94 de prezențe în echipamentul lui BCM U Pitești

Adrian Micinic

Adrian Micinic
03.04.2012

Darko Vujacic, unul dintre jucătorii ex-iugoslavi care în ultimii ani și-a pus amprenta asupra Diviziei A masculin și a echipei BCM U Pitești, va părăsi România la încheierea actualului sezon competițional. Anunțul a fost făcut de către Sorin Căprărescu, secundul echipei argeșene.

Nu este singurul și probabil nici cel mai prețios jucător care va părăsi Divizia A la finele sezonului actual. Însă este primul despre care știm că o va face și, ceea ce este mai important, vorbim despre un baschetbalist ale cărui calități trebuiesc apreciate. Chiar dacă obiceiul de a arunca deseori prea mult și deloc indicat a avut darul de a enerva fanii echipei argeșene în anumite momente, dar mai cu seamă e posibil să fi privat Piteștiul de un joc mai consistent dacă în anumite momente ar fi distribuit mingea continuând faza de joc.

Sportivul care va împlini vârsta de 33 ani pe data de 10 aprilie, atunci când va începe playoff-ul, dispută miercuri (04.04), ultimul său joc în baschetul românesc. El a debutat în Divizia A alături de gruparea din Pitești în sezonul competițional 2009/10. Darko completează cel de-al 3-lea sezon alături de aceeași formație pe care o părăsește cu două performanțe contrastante.

În luna februarie a acestui an Vujacic a ajutat pe BCM U Pitești să câștige prima cupă națională a României din istorie, pentru ca după o lună și jumătate să rateze calificarea în playoff-ul Diviziei A. Este prima ratare de acest gen pentru argeșeni cu Vujacic pe parchet.

Un jucător foarte influent în angrenajul echipei pregătite de către Tudor Costescu, baschetbalistul originar din Muntenegru are în spate o carieră importantă. El a evoluat la echipe precum Lovcen Cetinje (Muntenegru), Peja (Kosovo), Leotar (Bosnia), Radnicki (Serbia) și Marso Nyiregyhaza (Ungaria).

Sportivul de 1.99 metri a bifat un număr total de 94 prezențe în echipamentul argeșenilor, meciul cu Gaz Metan Mediaș din ultima etapă a sezonului regulat urmând să fie cel de-al 95-lea.

Iată liniile sale statistice în funcție de competiție și ediție:

Vujacic a avut parte de libertate de exprimare în echipa din Pitești. El nu este un aruncător prin excelență, însă are capacitatea de a-și crea aruncarea. Nu poate fi numit shooter în condițiile în care a avut prea multe meciuri în care a avut nevoie de multe, prea multe, aruncări ca să-și intre în ritm și nu de fiecare dată a fost util sau productiv echipei. Fiind un jucător foarte harnic și muncitor, el a fost apreciat de public și antrenor deopotrivă.

De asemenea, în sezonul 2011/12 a fost în declin. Dovadă sunt cele 3.2 puncte mai puțin marcate pe meci față de sezonul anterior, situație dublată de statistica în coborâre la recuperări și pase decisive.  Situație vizibilă în eficiență de altfel.

Paradoxal a avut procentaje mai bune în acest sezon competițional. Însă semnificativă este situația la aruncările libere. Vujacic a avut, în medie, șapte prezențe la linia de pedeapsă într-un meci din sezonul 2010/11, iar în stagiunea actuală are doar trei. O diferență enormă, care vine să confirme că Darko a forțat prea mult pe aruncare, întărind impresia că el este un shooter. Ceea ce nu este adevărat.

Cu siguranță jocul lui Vujacic, ca și al oricărui jucător de pozițiile 2-3, este influențat de fundașul său. Astfel, în sezonul 2010/11, l-a avut alături de Donte Gennie, un jucător de creație și capabil să arunce. Astfel, americanul putea atrage atenția asupra sa, iar când acest lucru se întâmpla, avea calitatea necesară de a găsi omul liber. Și de multe ori Vujacic a fost destinația.

În schimb, în sezonul 2011/12, fundașul Piteștiului a fost Octavian Popa Calotă. Un marcator, care nu dispune de clarviziunea americanului și totodată jocul argeșenilor a fost mai puțin inspirat din acest punct de vedere pe faza ofensivă.

Darko a dat dovadă de atitudine potrivită și cunoștințe în ambele faze ale jocului. Este un baschetbalist capabil să fie util atât în atac cât și apărare, dar nu este cel mai constant cu putință în ceea ce privește finalizarea.

Chiar și așa, ca și iubitori ai baschetului, fani ai lui BCM U Pitești sau doar simpli admiratori ai dăruirii de care jucătorii acestei echipe au dat dovadă în acest sezon competițional, trebuie să îi mulțumim lui Vujacic. Pentru evoluțiile memorabile și baschetul pe alocuri încântător etalat. A dat dovadă de conștiinciozitate, fiind un baschetbalist serios și pe care colegii s-au putut baza. Însă, datorită vârstei avansate, care inevitabil va conduce în timp la deteriorare, e posibil că pentru BCM U Pitești despărțirea să fie de bun augur. Asta dacă el va fi înlocuit de un jucător cel puțin la fel de bun.

Foto: Radu Roșca (www.staychill.net
Foto: Mihai Neacșu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!