Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

De ce Gaz Metan Mediaș e liderul autoritar al Diviziei A

Adrian Micinic

Adrian Micinic
31.10.2011

Lider incontestabil al Diviziei A la baschet masculin după derularea primelor șase etape din sezonul regulat, Gaz Metan Mediaș a lansat un serios semnal de alarmă marilor rivale din campionat. Ardelenii au obținut victoria în fiecare meci susținut în Divizia A dar mai impresionant este faptul că echipa din Mediaș a depășit suta de puncte în cinci meciuri și a obținut victoriile la o diferență de 34.1 puncte pe meci.

Cum se explică această situație?

Formația antrenată de către Ovidiu Teleabă a avut probabil cel mai accesibil parcurs dintre formațiile cu pretenții la titlul de campioană pe parcursul etapelor scurse până în prezent. Gaz Metan a călcat în picioare, pe propriul teren, pe Energia Rovinari, BC Perla Harghitei Miercurea Ciuc și Dinamo București, câștigând totodată singurul meci considerat dificil, disputat în compania lui BC Mureș. În schimb, în deplasare, echipa de pe Târnava Mare s-a impus în fața Politehnicii Iași respectiv a lui SCM U Craiova. Așadar, cinci echipe care fie sunt nou promovate, fie au retrogradat (dar au primit invitație de a juca în acest sezon competițional în prima diviziei), fie sunt echipe care nu au jucat în playoff-ul ediției precedente.

Totuși, trebuie subliniat faptul că echipa din Mediaș a marcat peste 80 de puncte pe parcursul primelor 30 minute de joc în cinci din cele șase meciuri disputate:

 Et.   Adversar   Scor   După 30 minute 
1.  Energia Rovinari   104-91   85-65 
2.  Politehnica Iași   134-43   100-33 
3.  BC Mureș   87-79   67-61 
4.  BC Miercurea Ciuc   114-82   97-58 
5.  SCM U Craiova   109-77   84-58 
6.  Dinamo București   115-86   94-60 

Din tabelul de mai sus rezultă că formația din Mediaș nu a mai jucat cu aceeași tragere de inimă în secvența decisivă, atunci când antrenorul a folosit diferite rotații și a oferit mai multe minute de joc sportivilor pe care mizează mai puțin în meciurile echilibrate. Astfel, Gaz Metan a pierdut sfertul decisiv în trei din primele șase runde. În schimb, elevii lui Teleabă s-au impus în 17 din celelalte 18 sferturi.

Următorii adversari ai Gazului Metan trebuie să țină neapărat cont de următoarele:

- echipa din Mediaș are o medie de 41.1 recuperări pe meci și ocupă locul 2 în ierarhia Diviziei A la acest capitol
- în confruntarea directă cu prima clasată la recuperări, Dinamo București, formația din Mediaș s-a impus la acest procedeu cu 45-26
- Gaz Metan are 61 coșuri de trei puncte marcate, adică peste zece astfel de reușite pe meci, de unde rezultă peste 30 puncte pe tabela de marcaj în fiecare meci
- ardelenii au un procentaj de 48.4% la aruncările de trei puncte în acest sezon
- formația pregătită de către Ovidiu Teleabă face peste 21 de vizite la linia de pedeapsă într-un meci și are un procentaj de 77.8%, adică alte aproximativ 17 puncte pe tabela de marcaj
- Gaz Metan are un procentaj de 62.7% la aruncările de două puncte și execută în medie 50 astfel de aruncări; rezultă în aceste condiții un număr de 62 puncte în fiecare meci din acest procedeu

Așadar: 30.5 (trei puncte) + 17.0 (libere) + 62.6 (două puncte) = 110.1 puncte pe meci (media reală este de fapt de 110.5 puncte/meci)

În schimb, Energia Rovinari a fost singurul adversar care a avut procentaj de peste 53% la aruncările de două puncte împotriva lui Gaz Metan, iar SCM U Craiova este singura formație care a avut peste 50% la trei puncte împotriva echipei despre care discutăm.

Ovidiu Teleabă a rulat nouă jucători cu regularitate în primele șase etape. Unii au fost folosiți în fiecare meci, alții din diferite motive au ratat câte un joc, dar cei nouă discutați au medii de peste 16 minute pe meci. Asta în condițiile în care Tudor Dumitrescu, un om de nădejde în rotația echipei, a lipsit de la patru meciuri din cauza unei accidentări. El însă a revenit și va putea fi folosit în mod obișnuit.

Referitor la rotație, aceasta presupune următorii jucători:

- fundași - Jarrett Howell, Craig Moore, Florin Muntean
- extreme - Deven Mitchell, Tudor Jucan, Titus Nicoară, Ivan Ivanovic
- pivoți - Ionuț Drăgușin, Scott VanderMeer

Programul imediat următor cuprinde adversari de alt calibru pentru formația din Mediaș: Sibiu (etapa 7, deplasare), Ploiești (et 8, acasă), Timișoara (et 9, deplasare), Cluj (et 11, deplasare). Așadar, o adevărată serie de foc pentru ardeleni și una care ne va arăta potențialul actual al echipei din Mediaș.

Fotoreporter totalbaschet.ro: Frățilă Daciana - Codruța

1 comentariu la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea nexco :

    et. 12
    + Gaz Metan -CSM Oradea ; et.12

    cu 12 ani în urmă (31.10.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!