Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

DIVIZIA A MASCULIN. Calcule înaintea ultimei etape

Adrian Micinic

Adrian Micinic
02.04.2012

Divizia A masculin intră în linie dreaptă. Ultima etapă din sezonul regulat al actualei ediții de campionat se va desfășura miercuri (04.04), toate partidele fiind programate să înceapă la aceeași oră.

În momentul de față, cu mai puțin de 48 ore înaintea stabilirii ierarhiei care totodată va stabili și tabloul pentru playoff, cunoaștem cu certitudine doar locul 8. Acesta este acontat de către Energia Rovinari.

Gorjenii așteaptă la rândul lor să-și cunoască adversarul din primul tur al playoff-ului. Acesta va fi nimeni alta decât câștigătoarea sezonului regulat.

Cine va termina pe prima poziție?

Avem două variante: BC Timișoara și Gaz Metan Mediaș.

Bănățenii joacă la Târgu-Mureș, iar cei de la Gaz Metan primesc vizita echipei BCM U Pitești. Un meci infernal pentru alb-violeți, în compania unei echipe care se va lupta pentru puncte, respectiv unul devenit mai abordabil pentru ardeleni în condițiile în care argeșenii nu mai au nicio miză, fiind eliminați din cursa pentru calificarea în playoff (pentru că e imposibil ca Energia Rovinari să piardă la Iași), iar turneul playout nu se mai joacă. Dacă el s-ar fi disputat poziția a 9-a prezenta o oarecare miză, întrucât nu ar fi avut cu cine să joace în acest turneu.

1). BC Timișoara va termina pe primul loc în cazul în care se impune în fața lui BC Mureș. De asemenea, termină în prima poziție dacă Gaz Metan pierde, caz în care rezultatul bănățenilor nu mai contează din punct lor de vedere.

2). Gaz Metan Mediaș va termina pe locul 1 în cazul în care învinge în ultima etapă, iar Timișoara pierde.

De notat că în confruntările directe dintre cele două echipe victoriile au fost împărțite: 78-76 pentru Timișoara, respectiv 83-78 pentru Mediaș. Așadar, în eventualitatea unei egalități de puncte, Gaz Metan ar fi avantajată.

Locul 2

Există trei variante posibile pentru locul 2.

1). Timișoara va încheia pe această poziție dacă pierde la Târgu Mureș, iar Mediaș se impune cu Piteștiul. Gaz Metan are avantaj la egalitate în doi în fața Timișoarei.

2). Mediaș va fi a 2-a la încheierea sezonului regulat în cazul unei victorii asupra Piteștiului coroborată cu succesul Timișoarei.

3). Dacă Gaz Metan pierde, indiferent de rezultatul Timișoarei, U Mobitelco Cluj și CSU Ploiești au șanse la poziția a doua:

A). Campioana se va clasa a doua dacă învinge la Sibiu, iar Mediaș pierde cu Piteștiul. În acest caz putem avea egalitate în 2 (Cluj și Mediaș), în 3 (Cluj, Mediaș și Oradea/Ploiești) sau chiar 4 (Cluj, Mediaș, Oradea și Ploiești). Indiferent de situație, U Mobitelco Cluj va fi pe locul al 2-lea, pentru că formația de pe Someș are 2-0 atât cu Oradea cât și cu Ploiești. De asemenea, are coeficient mai bun în caz de egalitate în doi cu Mediaș.

- la egalitate în doi ordinea va fi: 2. Cluj (1-1, 1.029), 3. Mediaș (1-1, 0.971).

- la egalitate în trei avem două variante posibile: 

a) 2. Cluj (3-1), 3. Mediaș (2-2), 4. Oradea (1-3)
b) 2. Cluj (3-1), 3. Ploiești (2-2), 4. Mediaș (1-3)

- la egalitate în patru avem: 2. Cluj (5-1), 3. Ploiești (3-3), 4. Oradea (2-4, ), 5. Mediaș (2-4, 0.946).

B). Ploieștiul termină pe locul 2 dacă bate pe CSM București iar Mediaș și Cluj pierd. Într-o astfel de situație avem egalitate în 2 (Ploiești și Mediaș) sau în 3 (Ploiești, Mediaș și Oradea).

- la egalitate în doi: 2. Ploiești (2-0), 3. Mediaș (0-2)

- la egalitate în trei: 2. Ploiești (3-1), 3. Oradea (2-2), 4. Mediaș (1-3)

Discuția pentru locul 2 poate fi arbitrată și de CSM București în cazul unei victorii la Brazi. În acest caz, CSM-ul termină evident înaintea Asesoftului și coroborat cu un eșec al Mediașului s-ar putea consemna o egalitate în 2 (dacă Cluj și Oradea pierd), în trei (dacă Cluj sau Oradea pierde), respectiv în 4 (dacă atât Cluj cât și Oradea câștigă).

- la egalitate în doi: 2. Mediaș (2-0), 3. București (0-2).

- la egalitate în trei avem două variante posibile:

a) 2. Mediaș (3-1), 3. Oradea (2-2), 4. București (1-3)
b) 2. Mediaș (2-2), 3. Cluj (2-2), București (2-2)

- la egalitate în patru avem: 2. Cluj (4-2, 1.029), 3. Mediaș (4-2, 0.971), 4. Oradea (2-4, 1.085), 5. București (2-4, 0.915).

Locul 3

Dacă Mediaș se impune împotriva Piteșiului atunci avem o discuție pentru locul al 3-lea. Acesta este rîvnit de către U Mobitelco Cluj, CSM Oradea, CSM București și CSU Ploiești. E limpede, în condițiile în care ultimele două enumerate se confruntă direct, că nu e posibil ca toate patru să termine la egalitate.

De această dată nu vom lua în considerare o înfrângere pentru CSM Oradea (prea puțin probabilă) în confruntarea cu Dinamo. În aceste condiții, pentru ocuparea locului 3, vom avea fie o egalitate în doi (Oradea cu Ploiești sau Oradea cu București, cu condiția ca Clujul să piardă), fie o egalitate în trei (Cluj, Oradea, Ploiești sau Cluj, Oradea București).

- la egalitate în doi avem două variante posibile:

a) 3. Ploiești (1-1, 1.032), 4. Oradea (1-1, 0.968)
b) 3. Oradea (1-1, 1.085), 4. București (0.915)

- la egalitate în trei avem tot două variante posibile:

a) 3. Cluj (4-0), 4. Ploiești (1-1, 1.032), 5. Oradea (1-1, 0.968)
b) 3. Cluj (3-1), 4. București (2-2), 5. Oradea (1-3)

BC Mureș nu poate urca mai sus de locul 5

Actualmente echipa care poate fi luată cel mai puțin în discuție este BC Mureș. Asta pentru că ardelenii au 18-9, adică cel mai modest bilanț între primele șapte clasate.

Mureșenii primesc vizita echipei BC Timișoara, prime clasată în Divizia A. Dacă alb-albaștrii pierd vor încheia sezonul regulat pe locul al 7-lea, fără niciun calcul elaborat.

În schimb, dacă ei se impun există șanse să urce în clasament. Singura variantă în care BC Mureș nu escaladează nicio poziție în eventualitatea unui succes este ca CSU Ploiești să piardă cu CSM București.

Nu luăm nici de această dată în considerare un eșec al lui CSM Oradea cu Dinamo București pentru că e aproape imposibil ca acest lucru să se întâmple. Dar și în eventualitatea în care bihorenii vor pierde, ceea ce înseamnă o egalitate în două sau mai multe echipe, BC Mureș nu poate urca mai sus de locul 5.

În acest caz există două variante, cu condiția obligatorie ca BC Mureș să învingă pe BC Timișoara, iar CSM București să piardă.

1). Cluj câștigă. Rezultă următoarea ordine: 6. BC Mureș (1-1, 1.013), 7. CSM București (1-1, 0.987)

2). Cluj pierde. Rezultă o egalitate în trei, între Mureș, București și Cluj. Avem următoarea ordine: 5. Mureș (3-1), 6. București (2-2), 7. Cluj (1-3).

Găsiți toate rezultatele directe între cele șapte echipe discutate în acest text făcând click AICI (în articolul realizat înaintea etapei a 29-a). 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!