Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

DIVIZIA A MASCULIN. Cronică: BCM U Pitești - CS Energia Rovinari 75-78

Ioana Ardereanu

Ioana Ardereanu
10.12.2011


75-78
  Statistică  

 

Deși pornea ca favorită în această seară, BCM Pitești a înregistra o a doua înfrângere consecutivă, de data aceasta pe teren propriu în fața celor de la CS Energia Rovinari. Piteștenii au cedat cu scorul de 75 la 78 la finele unui meci extrem de echilibrat, pierdut pe fondul numeroaselor ratări de la linia de pedeapsă și a unei apărari impecabile prestate de formația gorjană în ultimele două sferturi.    

Tabela de marcaj a fost deschisă de David Steffel, replicat însă de Darko Vujacic, care a luat și următoarea acțiune pe cont propriu, finalizând cu două puncte. Scorul a mers ”cot la cot” în următoarele minute, egalitatea instaurându-se între cele două protagoniste de cel puțin trei ori. În timp gazdele au mizat pe reușitele din spatele semicercului, elevii lui Slobodan Nikolic au supraviețuit prin acțiunile consecutive ale pivotului ceh. Totodată, argeșenii și-au gestionat mai bine jocul, continuând să marcheze de trei puncte, reușind astfel să se distanțeze la finele actului întâi cu 10 puncte, scor 31-21. De cealaltă parte, gorjenii au comis în nenumărate rândnuri greșeli personale, oferindu-le astfel adversarilor ocazia de-a lua avantaj.     

În debutul cel de-al doilea sfert, piteștenii au contunuat să își majoreze ecartul, fapt ce l-a determinat pe tehnicianuls sârb să ceară timp de odihnă. Pentru elevii săi, vorbele lui Nikolic senior au fost constructive. Gorjenii au reușit să se mobilizeze și totodată să facă un joc mai bun în apărare și să recurepereze din handicap, scor înainte cu 3 minute de pauză: 41-35. Tocmai când dădeau semne de revenire, elevii lui Tudor Costescu și-au remediat cele câteva greșeli neforțate comise, intrând din nou în joc prin reușitele aceluași Demien Kinlock, și coșul de trei venit pe mână lui Velickovic. Mai mult, aceștia au păstrat o diferență constantă de 10 puncte, diferență cu care au încheiat și prima repriza la scorul de 49-39.   

Diferența de scor de la pauză a fost datorată numărului mare de greșeli neforțate comise de echipa gorjană, 10 la număr, în timp ce adversarii au avut un număr înjumătățit de greșeli. De asemenea, argeșenii au fost mai exacți de la linia de trei, marcând 5 din 13 încercări, de cealaltă parte Robert Giles fiind singurul marcator din spatele semicercului cu 2 reușite.      

Cel de-al treilea sfert a reprezentat unul decisiv pentru elevii lui Nikolic Senior, întrucât jocul acestora s-a schimbat radical după revenirea de la cabine. Oaspeții au început în forță penultimul act, reducând considerabil din diferență. Salvarea a venit din partea tandemului Giles-Fields care au marcat din spatele semicercului pentru a o aduce pe Energia la 1 punct de gazde, scor 57-56. La celălalt pol, argeșenii, deși nu se regăseau în joc, comițând numeroase greșeli atât în atac cât și în în apărare, au reușit să nu le permite adversarilor să treacă în avantaj, deși au încheiat penultimele 10 minute la doar un punct în fața lor.  

 ”Defense!!!” 

Cu această deviză au început gorjenii sfertul decisiv, punând în aplicare toate indicatiile tehnicianului plav și reușind să anihileze primul atac al argeșenilor. Cele două formații au mers la cap pe tot parcursul meciul care a consemnat momente tensionate atât în teren, cât și în tribune, unde fanii gorjeni au scandat pentru echipa lor de-alungul întregului meci. Pe de altă parte, elevii lui Slobodan Nikolic au reușit să presteze o apărare impecabilă, ezitând în puține rânduri și oferindu-le piteștenilor șansa de-a marca. Sfârșitul partidei a ținut întreaga sală amorțită. Vizitatorii au preluat conducerea în minutul 6 prin liberele marcate de principalul artizan al victoriei gorjene, Louis Darby și nu au mai cedat-o. Cum era de așteptat, finele meciului s-au scurs de la linia de pedeapsă, unde, în timp ce oaspeții au înscris 6 libere din 6 acordate, piteștenii s-au mulțumit cu 5 ratate. Chiar și așa elevii lui Tudor Costescu au sperat până în ultima secundă la victorie, când la scorul de 75-78, Uros Velickovic arunca din spatele liniei de trei puncte pentru a declanșa alarma de final și totodată victoria târgujienilor.    

În ciuda înfrângerii înregistrate, gazdele au fost superioare formației vizitatoare la toate capitolele, exceptând procentajele la linia de pedepsă și cele ale aruncărilor din acțiune. Dacă ambele grupării au avut același număr de reușite la aruncările din acțiune, gorjenii au fost mai moderați, având un procent de reușită de 53% față de 41% al pteștenilor. Factorul principal care a dus la eșecul din această seară pentru Darko&co. a fost însă procentajul slab de la linia de libere, acolo unde gruparea argeșeană a avut doar 12 libere înscrise din cele 25 acordate. Aceștia au câștigat lupta și sub panou, capitol la care au totalizat 40 de recuperări dintre 21 numai ofensive(!!), față de 34 de mingi recuperate ale oaspeților. Totodată, pe lângă jocul colectiv pe care l-au prestat, totalizând 13 pase decisive, elevii lui Tudor Costescu au comis și mai puține greșeli neforțate, 13 la număr, față de 17 ale târgujienilor, care par a reveni la ”năravurile” trecute.    

Remarcați:  

BCM Pitești: Darko Vujacic: 22 pct., 7 rec., 2 p.d.; Demien Kinlock: 15 pct., 6 rec.; Octavian Popă Calotă: 13 pct., 5 p.d., 4 rec.  

CS Energia Rovinari: Louis Darby: 26 pct., 6 rec., 31 eff.; Robert Giles: 18 pct., 6 rec., David Steffel: 12 pct., 8 rec., 1 p.d.    

Astfel, echipa piteșteană obține cea de-a 8-a înfrângere stagională, având în prezent un bilanț negativ de 5 victorii și 8 eșecuri. La celălalt pol, Energia Rovinari, înregistrează cea de-a 3 reușită consecutivă, având la activ 7 victorii și 6 înfrângeri.  

În etapă următoare, echipă condusă de tehnicianul român de va deplasa la Iași unde va întâlni echipă locală, iar formația gorjana va da piept cu BC Tîrgu-Mureș în ”Junglă”

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!