Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Doi antrenori, două echipe, o confruntare: Badnjarevic vs Petricevic

Adrian Cojocaru

Adrian Cojocaru
16.11.2012

Notă: acest articol nu e menit să nască vreun fel de rivalitate între cei doi tehnicieni. Nu există, nu o provocăm!

Duelul dintre BC Timişoara şi CSU Sibiu va marca mai multe premiere. Pe lângă revenirea lui Dragan Petricevic, Nenad Markovic şi Uros Velickovic la Timişoara în calitate de adversari, partida va fi şi un prim duel direct între tehnicienii celor două formaţii. Fără să fie vreun fel de rivalitate între ei, ambii sunt legaţi de trecutul recent a două formaţii: cea din Timişoara şi Etoile du Sahel din Tunisia.

Numele celor doi se alătură prima oară în 2011. În luna aprilie, Dragan Petricevic se desparte de BC Timişoara. În vară, pe banca Leilor din Banat soseşte Predrag Badnjarevic, venit de la Etoile du Sahel din Tunisia. În locul său, în Africa merge... Dragan Petricevic. O rocadă involuntară care dădea deja anumite termene de comparaţie între ce va face fiecare la echipa pe care a condus-o celălalt.

foto: tmpress.ro

Badnjarevic a preluat Timişoara care avea o Cupă a României în vitrină (obţinută în 2010) şi care terminase sezonul despărţirii de Petricevic pe locul 11. A adus câţiva jucători şi a reuşit un tur excelent de campionat: 13 victorii şi 2 înfrângeri + o calificare în semifinalele Cupei. Trecerea în noul an a adus participarea la Final Four-ul Cupei, acolo unde şi-a dus echipa în finală. Contrar aşteptărilor, Predrag Badnjarevic a ratat un prim trofeu pe Bega şi egalarea performanţei lui Petricevic. BCM U Piteşti s-a opus rescrierii istoriei. A urmat un retur la fel de bun şi nouă finală: cea de campionat! Adversar a fost Asesoftul pe care l-a mai întâlnit şi Petricevic în 2009, în aceeaşi fază a campionatului. Din nou, Badnjarevic nu a reuşit să pună mâna pe trofeu. De data asta, l-a egalat pe predecesorul său, Timişoara mulţumindu-se cu titlul de vicecampioană.

În vara lui 2011, Dragan Petricevic a refuzat câteva oferte din ţară pentru îndepăratata Africă şi pentru a o prelua pe Etoile du Sahel. Avea o presiune foarte mare pe umeri. Lua echipa de la Predrag Badnjarevic cu două trofee în cont: Cupa şi campionatul Tunisiei! Cu un lot uşor diferit, tehnicianul bosniac a pregătit echipa amicalele din Europa. După un campionat fără mari sincope a reuşit să egaleze performanţa anterioară. Etoile du Sahel a cucerit din nou eventul! Antrenorul care a activat vreme de 16 ani în România a demonstrat că nu şi-a pierdut flerul şi că e capabil de noi performanţe. La capitolul trofee cu Etoile du Sahel îl egalase pe Badnjarevic. Nu era însă ultima ispravă, pentru că echipa din Tunisia a cucerit cel mai important trofeu din istoria clubului: Cupa Campionilor Africii, iar Petricevic a reuşit o triplă istorică pentru club!

Acum, cei doi se regăsesc în campionatul nostru. Badnjarevic e deja la al doilea sezon cu Timişoara, în timp ce Petricevic a acceptat provocarea numită CSU Sibiu, o echipă aflată în reconstrucţie în ultimii ani. Chiar dacă nu sunt cei mai buni prieteni, cei doi nu sunt nici duşmani. E o relaţie normală de respect, profesională şi nici nu are de ce să fie altfel.

Există totuşi un capitol care îi diferenţiază: relaţia cu fanii! E arhicunoscut faptul că Dragan Petricevic este foarte iubit la Timişoara, chiar dacă nu în totalitate. Beneficiază însă de o relaţie foarte strânsă cu galeria echipei de fotbal, cea care venea meci de meci la baschet, inclusiv în deplasări. Dovadă că fanii au părăsit sala odată cu plecare lui Petricevic pentru că spun ei, printre altele, se identificau cu antrenorul şi jucătorii lui BCM Elba.

foto: debanat.ro

În schimb, Predrag Badnjarevic e tipul de antrenorul despre care, dacă nu l-ar trăda numele, ai putea să juri că e nordic. Un stil total opus lui Petricevic în relaţia cu fanii, pe care îi respectă, dar la care nu face referire prea des. Excepţie, finala din primăvară cu Asesoft. Dacă Petricevic îi chema la sală înainte de meciuri, omologul său e mult mai concentrat pe joc. A declarat-o chiar înainte de partida cu Sibiu când a spus că e mult mai preocupat de meci, decât dacă va fi sala plină. E dreptul său şi pentru asta e plătit. Întrebat chiar de fani de ce nu e mai apropiat de ei, Predrag Badnjarevic a spus că aşa simte el, că îi respectă şi îi vrea aproape de echipă, dar că el are un alt mod de a fi.

Badnjarevic are deja două finale jucate cu Timişoara, o participare în Liga Balcanică şi una în EuroChallenge. Îi lipsesc trofeele. Petricevic e încă singurul antrenor din istoria clubului care a adus un trofeu. Are alte trei finale jucate, o galerie şi dragostea fanilor de partea sa.

Una peste alta, va fi interesant de urmărit duelul dintre doi tehnicieni din şcoala ex-iugoslavă, care au dovedit deja că au valoare şi care au trofee în palmares ce garantează că sâmbătă seara ne putem aştepta la un meci de calitate. Rămâne de văzut doar cum se vor împărţi aplauzele în sală.

  Predrag Badnjarevic Dragan Petricevic
BC Timişoara (Elba)

finalist Cupă - 2012

finalist campionat - 2012

Cupa României - 2010

finalist Cupă - 2007, 2008

finalist campionat - 2009

Etoile du Sahel Cupa + campionatul - 2011

Cupa + campionatul +

Cupa Campionilor Africii - 2012

Cum arată parcursul "comun" al celor doi la Timişoara şi Etoile du Sahel


Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!