Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Editorial. 20 mai 2019 - ziua în care Mihai Silvășan a redevenit căpitanul lui U-BT Cluj-Napoca

David Istrate

David Istrate
21.05.2019

Editorial. 20 mai 2019 - ziua în care Mihai Silvășan a redevenit căpitanul lui U-BT Cluj-Napoca

Luni, 20 mai, în Arena Antonio Alexe, a avut loc cel de-al 4-lea meci al seriei dintre CSM CSU Oradea și U-BT Cluj-Napoca. Formația bihoreană s-a impus cu scorul de 91-86 și s-a calificat în finala Ligii Naționale pentru al doilea sezon consecutiv. După încheierea acestei partide, Mihai Silvășan, antrenorul principal al clujenilor și-a prezentat demisia, punând capăt astfel unei perioade de trei sezoane petrecute la cârma studenților.

În urmă cu trei ani, Mihai Silvășan debuta ca antrenor chiar într-o confruntare împotriva lui CSM CSU Oradea, mai exact, în Supercupa României. În acea întâlnire, Aleksandar Rasic reușea un coș de la distanță în ultima secundă și aducea primul trofeu al sezonului pentru U-BT Cluj-Napoca, chiar pe terenul Leilor Roșii. A urmat un an plin de încercări, însă care s-a încheiat cum nu se poate mai bine pentru formația pregătită de Silvășan. Mai întâi, U-BT Cluj-Napoca a cucerit Cupa României în Sibiu, în Sala Transilvania, și apoi, s-a impus în finala campionatului în fața Stelei București, scor 3-0, devenind campioana României pentru prima oară după 2011.

Așadar, un început excelent pentru Mihai Silvășan pe banca echipei alături de care și-a petrecut întreaga carieră de profesionist. Conducerea clubului a luat decizia firească de a-l păstra pe tehnicianul clujean la cârma formației și acesta a răsplătit încrederea primită prin obținerea unei noi Cupe a României. Însă, în Liga Națională, U-BT Cluj-Napoca a fost eliminată în semifinale de către CSA Steaua Eximbank București, ratând astfel atingerea principalului obiectiv. Acesta a fost momentul în care vocile contestatarilor au devenit din ce în ce mai puternice, atât în mediul online, cât și în BTarena sau în Sala Sporturilor „Horia Demian”.

În ciuda acestui inconvenient, Mihai Silvășan și-a continuat munca de antrenor principal și U-BT Cluj-Napoca a început sezonul la fel ca în urmă cu doi ani, cucerind Supercupa României la Oradea. În următoarele luni, clubul de pe malul Someșului a primit lovitură după lovitură, pierzându-i, pe rând, pe Vlad Moldoveanu și pe Stanimir Marinov. De asemenea, Jason Washburn, Tony Easley și Aleksandar Rasic au avut și ei probleme de sănătate, clujenii fiind nevoiți să aducă pe parcurs trei jucători noi: Darrin Dorsey, Alhaji Mohammed și Nana Foulland. Pe teren propriu, U-BT Cluj-Napoca a pierdut semifinala Cupei României, în fața celor de la CSM CSU Oradea, și acum au cedat în fața aceleiași echipe, în semifinalele Ligii Naționale.

După jocul patru, cel care a decis calificarea trupei lui Cristian Achim în finală, Mihai Silvășan și-a dat demisia, decizie care a venit ca un șoc în cadrul clubului, dar și în rândul fanilor. A urmat o avalanșă de mesaje de mulțumire și de laudă față de acesta, inclusiv de la cei care timp de trei ani nu au încetat să îl critice, să îi adreseze injurii și insulte și să îi ceară demisia. Unii suporteri s-au dus până acolo încât au susținut că este o mutare neinspirată și că nu ar trebui să fie lăsat să plece.

Pentru aceștia din urmă, am un mesaj: poate dacă v-ați fi arătat mai devreme susținerea și aprecierea pentru Mihai Silvășan, acesta nu ar fi plecat. Timp de mai bine de două sezoane, în spațiul public, acesta a văzut numai oameni care l-au criticat, care au spus că nu este un antrenor bun, că nu are ce căuta pe banca tehnică. Toate acestea pentru a descoperi acum că în continuare este iubit de un număr mare de persoane, care, însă, au rămas tăcuți până a fost prea târziu.

Această situație descrie foarte bine cultura noastră. Societatea nu este obișnuită să dea feedback, fie el și negativ. Aspectele pozitive nu sunt apreciate aproape niciodată, în timp ce cele negative sunt criticate fără pic de respect pentru cei ce depun eforturi. Până la urmă este adevărat că oamenii sunt cei mai iubiți după ce mor sau atunci când este prea târziu.

În anul Centenarului, cel care trebuia să fie unul de bucurie pentru Universitatea Cluj-Napoca, clubul a pierdut încă o personalitate din acea scurtă listă de simboluri care au rămas întreaga carieră să poarte culorile alb-negru. Mihai Silvășan, cel care ani de zile a fost unul dintre cei mai importanți jucători ai echipei, cel care a dat numeroase coșuri spectaculoase (2006 – vs. BC CSU Sibiu, 2014 – vs. CSM CSU Oradea, 2014 – vs. BC CSU Sibiu), cel care a încântat de multe ori publicul clujean, a părăsit formația cu fruntea sus, plin de demnitate. Reacțiile fanilor (și nu doar cei ai lui U-BT Cluj-Napoca) dau de înțeles că acesta este în continuare iubit pentru ceea ce a realizat pentru baschetul românesc și de aceea consider că 20 mai 2019 este ziua în care Mihai Silvășan a redevenit căpitanul lui U-BT Cluj-Napoca.


*foto: Valentin Todea/Total Baschet, Mircea Roșca

4 comentarii la aceasta stire:
  • CS Universitatea Cluj-Napoca Ossiryss :

    Silva
    M-aș bucura enorm sa vad ca nu confundați 3 noțiuni diferite : omul, jucătorul și antrenorul! Doar primele doua merg împreună în cazul sau. Sau dacă e un advertorial, va rugam sa fiți decenți și sa puneti semnul de publicitate.

    cu 4 ani în urmă (21.05.2019) Raspunde
  • pipzn :

    Mda
    Nu stiu la ce contestatii online va referiti. Cum nu am treaba cu niciun site de socializare ma marginesc sa consider online-ul de pe acest site asa cum l-am constatat eu scriind sau citind si comentariile altora din ultimele 3 sezoane:
    1. Nu a contestat nimeni nicio clipa calitatea de jucator a d-nului Silvasan.
    2. Nu a contestat nimeni nicio clipa faptul ca jucand in cariera profesionista exclusiv la "U" acest lucru trebuia apreciat, rasplatit si ar fi fost normal si frumos sa i se gaseasca un loc in organigrama clubului.
    3. Probabil foarte putini sau poate chiar niciunul dintre cei care comenteaza aici nu il cunosc personal pe d-nul Silvasan iar aprecierile legate de persoana sa (si care poate nu au legatura cu baschetul in mod direct) se bazeaza nemijlocit pe ceea ce au putut vedea la unul sau altul dintre meciuri, ca atitudine si limbaj.
    4. Am fost la aproape toate meciurile de acasa (si) de cand e d-nul Silvasan antrenor si, personal, nu am auzit pe nimeni sa il injure sau sa ii ceara demisia in mod vocal. Sau cel putin nu in zona unde stau eu la meciuri.
    5. Nemultumirile exprimate aici nu au legatura asadar nici cu persoana, nici cu jucatorul care a fost MS ci cu modul in care a aratat jocul echipei in toti acesti ani cu dansul ca antrenor. Pur si simplu, ca spectator si iubitor de baschet (asa de vreo 30 de ani) imi e greu sa accept (alaturi de altii, se pare) ca o echipa care chiar are un buget bun ajunge sa joace bine 5-6 meciuri pe sezon. E mult mai usor sa accepti ca spectator o infrangere sau mai multe cand ai adversari pe masura si totul poate depinde de cate un meci (de ex. faza finala din Cupa Romaniei) avand in spate un istoric de meciuri bune decat sa vezi niste batai de joc (vezi meciul cu Oradea in care U a avut 18 recuperari si adversarii 39) sau niste victorii norocoase (cel putin o supercupa) sau in urma unor faze "dubioase" (vezi finala de cupa cu Muresul) sau sa nu vorbim de meciurile castigate nu mai stiu cum (vezi meciul acela cu Galatiul din sezonul trecut, disputat la Bucuresti). Chiar daca au adus (si) trofee. Respectand proportiile, nu ai cum sa fi suparat pe o echipa ca Fener sau Real Madrid daca ai vazut suficiente meciuri din timpul sezonului (ok, eu am ceva cu Llull din mai multe meciuri de la sfarsit de sezon + meciul de semifinale)

    Nu stiu altii dar eu nu sunt in primul rand un suporter de rezultat ci unul de joc. Si de aceea imi place sa vad ca un trofeu castigat ca fiind o incununare a unui joc consistent desfarsurat pe tot parcursul campionatului. De aceea consider ca finala dintre Sibiu si Oradea este o finala pe deplin meritata si sper sa vad 5 meciuri frumoase.

    cu 4 ani în urmă (21.05.2019) Raspunde
  • pipzn :

    Continuare/Concluzie
    Stiu ca nu din abonamente si bilete vandute sunt platiti jucatorii dar daca spectatorii chiar nu conteaza atunci cred ca e de preferat o prezentare mai transparenta a situatiei ca sa stim si noi: "am hotarat ca indifferent de ce se intampla in urmatorii…. ani, ii acordam sprijinul nostru neconditionat lui….. Si atunci macar stiu ca nu are rost sa ma duc la un meci in care singura mandrie e ca am tinut adversarii sa nu inscrie mai mult de 70 puncte (v. ultimul sezon cu d-nul Tenter antrenor) sau ca avem o singura "schema" ofensiva: dati mingea lui Dykes si orice altceva pozitiv, cand se intampla, sa fie considerat un bonus

    cu 4 ani în urmă (21.05.2019) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    ce gandire de copil
    societatea nu e obisnuita sa dea feedback dar clubul a fost vreodata deschis sa primeasca?
    singura parte relevanta mi se pare cea legata de ipocritii care il porceau constant si acum o fac pe bonomii. aia da, ipocrizia-i in floare.
    De plecat e foarte bine ca a facut-o, putea sa o faca si dupa sezonul anterior dupa parerea multora - poate nu avizati din perspectiva tehnica-profesionala dar avizati ca spectatori de baschet de cel putin 17 ani sau mai mult ;)
    de ce sa n-o lasam asa cum e? a venit ca antrenor DEBUTANT direct la echipa de senori, a sarit direct din echipament in costum, a incercat, a facut cateva lucruri bune cu ajutorul unor jucatori de certa valoare si cu multa experienta, a ratat obiectivele in doua sezoane consecutive, ce trebuia sa se intample? Sa asteptam contextul perfect cand toti jucatorii sunt apti si contracandidatele in faliment?

    cu 4 ani în urmă (21.05.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!