Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

EDITORIAL. Arbitraj: Divizia A vs Euroliga

Adrian Micinic

Adrian Micinic
23.03.2012


Foto: Biro Zoltan

Baschetul românesc are multe probleme. O știm cu toții. Indiferent despre ce sector sau care parte a sportului cu mingea la coș vorbim. 

Vorbim despre arbitraj de această dată. Deși aș fi preferat să nu o fac.

Am fost acuzați (eu și colegii mei din redacția TotalBaschet) că avem anumite interese sau că susținem ba una, ba alta dintre echipe. Nu am de gând să îi (mai) contrazic. Fiecare este liber să creadă ce vrea. Până la urmă am câștigat acest drept. Măcar să gândim ce vrem și cum dorim.

Revenind la arbitraj, indiferent de reacția unora dintre dumneavoastră, vreau să fac o comparație între Divizia A masculin și Euroliga masculină.

Finalul meciului dintre Energia Rovinari și BC Timișoara. Scor 89-89, posesie pentru gazde. Mingea se află la Stefan Nikolic. Acesta driblează și Fabiana Matinescu, arbitru internațional nominalizat să fluiere la turneul final al Euroligii feminine din acest sezon competițional, dictează fault împotriva lui Dominique Archie. 

Trebuie precizat faptul că în ultimele secunde ale unei partide atât de echilibrate e limpede că Timișoara se afla în penalizare. Decizia de a fluiera într-o fază atât de importantă trebuie să fie foarte sigură. Arbitrul trebuie să fie foarte sigur de faptul că a luat decizia corectă și că a văzut infracțiunea. 

Adevărul este că a existat contact. Ceea ce înseamnă că arbitrul are dreptate și poate să fluiere. Nimic altceva nu contează. Cavalerul fluierului este acoperit de regulament și orice protest sau discuție ulterioară este complet inutilă.

Totuși, într-o fază decisivă un arbitru nu are dreptul de a decide un meci în acest fel. De regulă, în acest gen de situații, se fluieră atunci când jucătorul aflat în posesia mingii este lovit pe aruncare. Sau atunci când se comite o infracțiune evidentă. Nicidecum atunci când tu ca și arbitru știi foarte bine că echipa aflată în apărare se află în penalizare.

Și acest lucru s-a întâmplat în Euroliga masculină. Cei care au optat să urmărească Meciul 2 al seriei dintre Panathinaikos Atena și Maccabi Electra Tel-Aviv, scor 92-94, pot confirma.

În repriza de prelungiri a partidei, la scorul de 94-92 în favoarea oaspeților, mingea se afla în posesia verzilor. Mai precis la celebrul, legendarul pentru Euroligă, Sarunas Jasikevicius. Acesta încearcă să pătrundă dar timpul nu îi permite acest lucru, ajunge pe extrema stângă în zero grade și se înalță. Între timp apărătorul aterizează. E drept, Jasikevicius caută contactul, apărătorul încearcă să-l evite. Cert e că există contact între cei doi jucători, dar arbitrul nu fluieră. Meciul se sfârșește cu victoria oaspeților.

Vorbim despre un meci în care gazdele de la OAKA au pierdut pe această decizie. Campioana în exercițiu a Europei a pierdut pe teren propriu și în urma acestui rezultat se află în pericol de a rata calificarea la turneul final al Euroligii. Nu mai are rost să amintesc despre faptul că antrenor este Zeljko Obradovic, cel mai titrat antrenor din această competiție și unul dintre oamenii cunoscuți pentru că prin atitudinea lor pe marginea terenului influențează maniera de arbitraj.

Unde este adevărul?

Vreau să cred că maniera de arbitraj de la meciul CSM Oradea - Gaz Metan Mediaș și decizia care a hotărât soarta meciului Energia Rovinari - BC Timișoara sunt simple coincidențe. Dacă aș afirma altceva ar însemna că sunt împotriva lui CSU Asesoft Ploiești. Nu-i așa? Și încă nici nu am dezbătut hedge-ul prahovenilor.

22 comentarii la aceasta stire:
  • Sean :

    /
    Sure, coincidente!

    cu 12 ani în urmă (22.03.2012) Raspunde
  • vasileiuga :

    "Totusi, intr-o faza decisiva un arbitru nu are dreptul de a decide un meci in acest fel"
    Pai si atunci care e rolul arbitrului? A fost contact, Timisoara era in penalizare... e normal sa se fluiere fault... daca mai erau 0.1 secunde e greseala jucatorilor timisoreni...

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe gisedas :

    "aparatorul incearca sa il evite"
    tu chiar crezi ce ai scris??sunt fractiuni de secunda in care atacantul incearca sa marcheze, iar aparatorul incearca sa impiedice acest lucru.atunci cand se intampla o infractiune arbitrul are obligatia sa intervina.ce conteaza ca mai este de jucat o repriza sau 0.1 secunde?!?!infractiunea este infractiune si trebuie penalizata ca atare.jucatorul care se apara stia foarte bine ca se afla in penalizare si nu trebuia sa ajunga in pozitia de a oferii atacantului posibilitatea de a ajunge la linia de libere.nu cred ca arbitrul e de vina...

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • BC Mureș Târgu Mureș hubatheo :

    Practica generala
    Aici as veni in apararea lui Adi Micinic. Cine s-a uitat si se uita la baschet stie foarte bine ca in ultima secunda de joc NU SE FLUIERA FAULT doar daca decizia este FOARTE BINE INTEMEIATA. Desi sunt suporter al Muresului si acest rezultat imi convine, nu sunt de acord cu aceasta maniera de arbitraj. Nici in NBA si nicaieri in lume (in cazul unui arbitraj corect desigur) nu se da fault in ultima secunda.

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • fizio :

    la oradea
    vroiam sa va spun ca la oradea arbitru habor nu a fluierat nici macar un fault asupra echipei din oradea in primele doua sferturi si impreuna cu unguru bulan din sovata a luat mediesenilor 10 mingi in primele doua sferturi.... despre meciul ala de ce nu mai vb nimeni? k sabin e de la oradea?a fost acolo si a vazut ce sa intamplat , a fost la masa oficiala sa ne spuna si noua de ce a luat medias doua tehnice.... astept replica la asta...

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • CS Energia Târgu Jiu abu :

    @hubatheo
    Nu mi se pare corect "Nici in NBA si nicaieri in lume (in cazul unui arbitraj corect desigur) nu se da fault in ultima secunda." Nu scrie niciunde in regulamentul de baschet chestia asta. Arbitrii trebuie sa fluiere dupa regulament si daca este fault sa fluiere in orice moment al jocului se petrece.


    --------------------------------------------------------------------------------

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • CS Energia Târgu Jiu abu :

    @hubatheo
    Sau poate ti se pare mai corect ca timisorenii au fost in bonus in sf 4 inca din minutul 4:34 (mai erau 6:26 pana la sfarsitul meciului).
    Oricum daca arbitrii au fluierat pt Energia au facut-o la indirecta (sunt multi cei care vor sa darame Timisoara de pe prima pozitie, si daca s-a ivit ocazia de ce nu?)

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • GJ64DNC :

    Concluzii
    Din articol reiese ca a existat contact ,care. conform regulamentului trebuie fluierat. Concluzia este ca Fabiana a fluierat regulamentar si este criticata iar daca nu ar fi fluierat ( incalcand regulamentul) ar fi fost apreciata !!
    Din articol reiese ca prin decizia luata a fost viciat rezultatul . Concluzia este ca a castigat Energia si este viciere de rezultat (fault fuierat conform regulamentului) iar daca nu ar fi fluierat regulamentar si ar fi castigat Timisoara nu ar fi fost viciere de rezultat !!
    In concluzie sunt de acord cu aliniatul al doilea din articol : si eu as fi preferat sa nu fi fost scris.

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • louisdarby13 :

    auzi , domu'
    Este extraordinar ce-ai mai sarit in sus tocmai cand a fost ''favorizata'' Energia ! Pai unde ai fost nene cand Energia a jucat la Bucuresti !? Sa vezi jafuri ....... Sa vezi jafuri ......Deci schimba denumirea site-ului in site-ul suporterilor echipei ....... Daca ai fi comentat toate arbitrajele mai ziceam dar te-ai gasit tocmai acum cand a fost si ''discutia'' cu federatia in cazul Darby ! De ce nu faci un articol in care sa spui despre programul Energiei , despre cum au stat cate 2-3 saptamani si acum joaca un meci la 2-3 zile si meciuri decisive pentru locul 8. Corectule , de ce ?!..... Aa , sau te-a pus Ccarmen Flacarica sa discreditezi Energia...... de-asta scrieti articole peste articole despre cum a fost ajutata Energia !....Hai , prea este evident faptul ! VA FACETI DE cacao dar tineti-o tot asa !!!

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • louisdarby13 :

    PERICOL DE CONTAMINARE !
    Da-ti X......X........X....... PENTRU CA MIROASE RAU A KKoooooooo !........

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • draneg :

    frustrare???
    mda...din toata trancaneala asta de articol...nu am inteles ce legatura are ASESOFT.....aaa...,stai ca mi-am dat seama acum...chiar am vazut-o pe fabiana cu 5 sec mai devreme de faza cu pricina cand vorbea la tel,probabil a rugat-o iacobescu frumos sa inventeze ea ceva sa castige Energia.Mda,acum se leaga toate...cred ca de-aia se afla Ionut Georgescu in sala la oradea la meciul cu medias...chiar s-a vazut cand ii facea cu ochiul unui arbitru....Deci de la noi a pornit aceasta conspiratie a arbitrilor...felicitari voua ca sunteti atat de vigilenti si ati descoperit la timp asta...ca cine stie ce mai inventa sebi ghita..probabil castiga campionatul inainte de play-off(personal cred ca ati petrecut prea mult timp in compania babutei de la giurgiu..paranoia se ia prin contact fizic cred)

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • Ilovebaschet :

    !
    Am vazut meciul de ieri si parerea mea este ca Energia merita sa castige!
    Iar Mediasul, la ce lot detine trebuia sa inscrie mai mult de 65 de puncte
    sa castige!

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Sabin Gherdan :

    Precizari
    @Fizio ... Referitor la intrebarile tale. Primul tehnic s-a impus deoarece Tomeljak era nervos si s-a plimbat prin fata mesei oficiale si bancii tehnice a oradenilor, urland si incordandu-se. Comportament care s-a sanctionat conform regulamentului.
    In ceea ce-l priveste pe louisdarby13 .... indiferent cand era scris articolul, cineva se trezea sa spuna "fix acum" :)

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Sabin Gherdan :

    adaugare
    Iar cel de al doilea tehnic .... nu stiu pentru ce s-a dat :)

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • odin :

    completare
    al doilea tehnic l-a luat dumitrescu pentru ca tot meciul a folosit un limbaj ne-academic la adresa arbitrilor pe intreaga durata a meciului.

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • fizio :

    Sabine
    ar trebui sa stii ca de aia ai fost la masa oficiala nu??? eu din cate stiu Tomeljak nu a injurat pe nimeni de la masa oficiala sau de pe banca nu am inteles.... dar spune-mi parerea ta sincera despre cum a fost arbritrajul lui hABOR si lui bUKaresti... asa sa fiu impacat daca mai are rost sa cred in ce scriu cei de la totalbaschet...ms

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Sabin Gherdan :

    @Fizio
    Nu sunt la masa oficiala in calitate de arbitru => nu trebuie sa stiu de ce a dat Bucuresti al 2-lea tehnic :) Referitor la arbitraj nu pot sa intru in amanunte pentru ca nu am imagini video insa sunt de parere ca s-a acordat mai mult decat 5% gazdelor. Oricum nu pot sa nu remarc lipsa de imaginatie respectiv aportul ofensiv al unor jucatori medieseni.

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • brylu :

    si daca?
    Adi, o singura intrebare am. Si daca Fabiana nu fluiera, se ajungea la prelungiri si Timisoara castiga... drept e ca toata lumea ar fi spus ca Timisoara a castigat pe seama unei greseli de arbitraj, fault nefluierat in ultima secunda. Sincer... nu ai fi scris asa?

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Adi Micinic :

    @brylu
    Dacă Timișoara sau oricare echipă din Divizia A ar fi câștigat pe o astfel de decizie aș fi scris. În niciun moment nu am spus că a fost viciere de rezultat sau că Fabiana a greșit. Am subliniat în cadrul articolului faptul că într-o astfel de situație de regulă nu se fluieră. Nimeni nu o poate trage la răspundere pentru această decizie, pentru că este acoperită de regulament. În plus am făcut o comparație cu o întâmplare la nivel de Euroligă, consemnată în aceeași seară. În plus, în cazul lui Jasikevicius contactul a fost pe aruncare și nu s-a fluierat. Câte meciuri au fost în acest sezon decise pe ultima fază și de câte ori s-a fluierat (în Divizia A)? Știi foarte bine că pe ultima fază, dacă e decisivă, întotdeauna este contact.

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • BC Mureș Târgu Mureș hubatheo :

    Geez
    De ce e asa de greu de inteles ca tema articolului se refera la fenomen in general si nu neaparat la "vicierea de rezultat" de la acel meci ? Nu trebuie sa sara gorjenii, gata, ati castigat, pe merit.

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • GJ64DNC :

    OOOPS
    Daca Timisoara ar fi castigat pe o astfel de decizie as fi scris ???? Pana la urma zebra este un animal negru cu dungi albe sau un animal alb cu dungi negre ?

    cu 12 ani în urmă (23.03.2012) Raspunde
  • louisdarby13 :

    Bine zis GJ64DNC !
    BINE ZIS !!!

    cu 12 ani în urmă (24.03.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!