Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Editorial. Respectăm sau nu regulamentele?

Adrian Micinic

Adrian Micinic
07.05.2012

Playoff-ul actualei ediții de campionat, asemenea celorlalte, din anii anteriori, a inflamat serios spiritele. Că de cele mai multe ori mijloacele nu sunt cele mai curate, drepte sau imaculate e foarte adevărat.

Unii au ajuns să se obișnuiscă cu aceste practici și sunt, de-a dreptul surprinzător pentru subsemnatul, trecute cu vederea sau chiar acceptate și motivate că "e România, se poate și așa". Este deranjant să vezi că ești acuzat și înjurat, de te miri cine, pentru faptul că sunt prezentate niște lucruri care mai devreme sau mai târziu primesc confirmare.

Nu mă aștept să fiu aprobat sau agreat de fanii Ploieștiului atunci când spun că afacerea Darius Hargrove a fost tratată specific românesc. Nicio înștiințare oficială, nimic. Ca și cum americanul nu a folosit/consumat nicio substanță interzisă. În mod oficial el este bolnav. De asta nu a jucat în Meciul 3 cu CSM Oradea și în seria cu Gaz Metan Mediaș. Nu pentru că a fost dopat. În mod oficial el nu a greșit.

La fel și în cazul lui David Lawrence. Informația conform căreia un jucător de la U Mobitelco Cluj a fost depistat dopat vehicula în cercurile baschetului autohton de ceva vreme încă înaintea primului anunț postat de către TotalBaschet. Confirmarea, iarăși nimic oficial, a venit aseară. Când Lawrence, în vizibil progres față de prestațiile din sezonul regulat, nu a fost înscris pe foaia oficială. Motivul fiind înștiințarea primită de către clubul ardelean (dar nimic public) că jucătorul se află în stare de suspendare. Nu știm pentru ce substanță, dar cert este că omul a greșit. Pentru a doua oară în carieră. Ceea ce ar trebui să se lase cu urmări grave. Adică o suspendare pe doi ani. Așa cum i s-a întâmplat lui Matt Gibson în Belgia. într-o țară civilizată care își respectă regulamentele și care nu aprobă minciune pe față.

Dar la noi nu. Mai bine ascundem minciuna sub preș. Poate nu se află. Și astfel îi putem folosi pe cei care greșesc în următoarele partide. În plus, în CV-ul jucătorului, în special în cazul lui Hargrove, e posibil să nu apară că a fost suspendat pentru dopaj. Pentru că până la urmă avem ceva oficial făcut public? Nu, nu avem. Doar aia de la TotalBaschet agită apele aiurea. Nu-i așa? Că așa le place lor. Sau că urmăresc interesele unora sau altora.

Dar revin și mă întreb. Ce interes are un club să ascundă faptul că un jucător a trișat? Sau nu a trișat, dar a comis o stupizenie mai mare decât visul de a deveni campion? Omul a vrut să fumeze ceva. "Să fie bine". De ce să nu plătească atunci când el își bate joc de întreaga echipă? De antrenor, de colegi și în cele din urmă de fani. Pentru că așa ceva se răsfrânge și asupra fanilor.

Dar noi ne-am obișnuit să-i vedem pe ai noștri ca fiind cei mai buni din toate punctele de vedere. Mai frumoși și mai curați. Mai drepți. Nu mai contează dacă respectivul a fumat. Alții sunt de vină că agită apele. N-are importanță că respectivii au greșit. Sunt de-ai noștri. Cum să greșească?

Lăsăm dopajul sau fumatul.

Mergem la Timișoara. Acolo unde se află o echipă ce nu poate termina o serie de playoff fără să comită o greșeală vizibilă.

După scandalul cu tehnicele plătite la arbitri (ceva tipic românesc și care nu poate fi explicat nicicum deoarece regulamentul nu prevede vreo modalitate de plată) și alimentat de faptul că respectivii cavaleri ai fluierului nu au comunicat cu comisarul delegat din partea FR Baschet a izbucnit unul nou.

BC Timișoara a avut șase străini pe foaie la un meci oficial. Nu contează că l-a folosit sau că respectivul (al 6-lea) a fost echipat ori nu. Nimeni nu-și imaginează că cineva ar fi în stare să comită deliberat o asemenea greșeală. Dar până la urmă pe foaia oficială a apărut al 6-lea străin. Ceea ce contravine regulamentului. Dar cum se plătește o astfel de greșeală? În România nicicum.

În alte părți ai un regulament. Pe care dacă îl încalci plătești scump. Dar acolo în regulament este prevăzut și modul în care plătești. La noi se poate și așa. 

Am fost sfătuiți să ne concentrăm asupra jocului. Și să nu mai scriem despre ce se petrece în afara terenului. De ce să nu le facem pe amândouă? Așa cum am făcut-o până în prezent.

Vă întreb: chiar asta vreți? Acceptați să fiți mințiți în față? Atunci e mai bine? Dacă ascundem adevărul înseamnă că lucrurile se vor îndrepta de la sine? Sau dacă ne facem că plouă rezultă că acea problemă nici nu există?

(Și) Datorită acestei concepții am ajuns să nu mai câștigăm cu nimeni. Și să ne bată unii la diferențe de 50-60 puncte. Nouă ne stă mintea la murdăria din baschetul românesc? Dar celor care încalcă regulamentul le stă la dezvoltarea baschetului românesc? Așa bine stăm la capitolul ăsta? Producem anual câte 30-40 de jucători de perspectivă? Pai nu aveam 30 de români de certă valoare în tot campionatul. Ne ocupăm și de acest aspect? Nu.

3 comentarii la aceasta stire:
  • CSA Steaua București tzony :

    URAT
    Cred ca este unul dintre cele mai proaste campionate desii valoare echipelor a fost mai buna! De la retragere celor de la Otopeni , la manevra celor de la Dinamo , la programarea meciurilor de playoff! Urat rau de tot! Unde e Doamna Tocala sa ne zica ca totul merge bine din cauza ei? Ca ea a facut totul sa mearga bine? Stiti care a adevaru? Baschetul in Romania inca inseamna doar spalare de bani si manevre! Noroc cu cativa "sponsori" care investesc de "dragul" sportului! Un sezon penibil!

    cu 12 ani în urmă (07.05.2012) Raspunde
  • Dani :

    Dani
    Sa raspund si eu la sange...vorbiti de regulament strict...Unde scrie ca Timisoara trebuie sa piarda meciul pentru ca a trecut 6 straini pe foaie? Aratati-mi si mie...Nu incercati sa aruncati vina pe cei de la Timisoara,vina e doar a celor de la federatie...Si cu Hargrove si Lawrance nu stiu de ce va agitati..Stie toata lumea ca Asesoft si Cluj (mai nou) sunt echipele cu doua perechi de "coaie"

    cu 12 ani în urmă (07.05.2012) Raspunde
  • man_08 :

    :)
    Baschetul si celelalte sporturi, felul in care ne comportam, sunt oglinda societatii in care traim, societate care incurajeaza spaga, hotia, minciuna, trisarea si alte calitati asemenea. Nu este normal ca sa mergem "pe surse" (or fi sau nu adevarate, probabil ca sunt f adevarate), nu este normal ca dupa o luna sa nu avem un comunicat OFICIAL SI CLAR prin care sa spuna "jucatorul Gheorghe a fost gasit dopat cu aspirina", dar sa spuna ceva, nu sa ne lase sa ne certam ca prostii... nu este normal ca regulamentul sa fie interpretat de fiecare dupa bunul plac, iar in felul asta se creeaza un haos mai mare decat daca nu ar fi fost nici un fel de regulament. Si ma opresc aici cu "nu este normal sa ...", ar iesi un text extrem de lung cu anormalitati, pe care adevaratii suporteri ai baschetului le vad cu ochiul liber, dar conducatorii cluburilor si ai federatiei se fac ca nu le vad si tolereaza in continuare practici nenorocite care numai la progres nu duc

    cu 12 ani în urmă (07.05.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!