Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Emanuel Cățe a fost numit MVP-ul etapei a 17-a în EuroCup

Emanuel Cățe a fost numit MVP-ul etapei a 17-a în EuroCup

Pe lângă victoria senzațională a lui U-BT Cluj-Napoca pe terenul Gran Canariei (113-111), fanii alb-negrilor și suporterii baschetului românesc mai au un motiv de bucurie: Emanuel Cățe a fost numit MVP-ul rundei a 17-a în EuroCup.

Când a intrat pentru prima oară pe teren în Gran Canaria Arena, scorul era 24 la 13 pentru gazde, iar situația nu părea prea bună pentru oaspeți. Și-a trecut imediat numele pe foaia marcatorilor, după o pasă excelentă a lui Bryce Jones, și apoi a obținut două faulturi, al doilea dintre ele trimițându-l la linia de libere.

Cățe a ratat-o pe prima, iar fanii spanioli au început imediat să îi imite stilul nonconformist de a arunca. Pivotul alb-negrilor a ratat-o și pe a doua, însă unul dintre jucători a intrat mai repede în spațiul de trei secunde, astfel că arbitrii au decis repetarea aruncării. Suporterii din Las Palmas au continuat să îl șicaneze pe Cățe și au început să numere în cor câte secunde îi ia să arunce la coș.

Baschetbalistul care a petrecut cea mai mare parte a carierei sale în Spania și-a păstrat cumpătul, a transformat a doua liberă și apoi nu a mai putut fi oprit de adversari. A început sfertul al doilea cu un coș din apropierea inelului, la jumătatea actului secund, a marcat o triplă și apoi a reușit un and-one. Tot Cățe a înscris și ultimul coș al campioanei României din prima repriză, după un assist al lui Jarell Eddie.

„Am venit aici fără doi jucători de bază, însă, cu siguranță, nu am venit aici pentru a ne da bătuți. Dăm ce avem mai bun și așa vom face până la final. Vom vedea dacă suntem destul de buni pentru a câștiga, însă vom lăsa totul pe teren”, declara liderul naționalei României, la pauza confruntării cu Gran Canaria.

În repriza secundă, Cățe a continuat să joace excelent, fiind fără ratare din acțiune. În sfertul al treilea, a mai marcat un coș după care, cu mai puțin de șapte minute rămase din actul decisiv, a ajuns la 6/6 din interiorul semicercului. Jucătorul originar din București s-a remarcat și în defensivă, atât prin recuperări, cât și printr-un capac spectaculos administrat lui Nico Brussino.

În ofensivă, Cățe a înscris două libere și i-a pasat decisiv lui Bryce Jones, care și-a dus echipa la un avantaj de trei puncte: 98-95. Elevii lui Jaka Lakovic au revenit și au trimis meciul în prelungiri, dar acolo tot Cățe a fost principalul remarcat al ardelenilor.

Sportivul de 26 de ani a început repriza suplimentară cu un slam-dunk, apoi i-a pasat decisiv lui Mareks Mejeris și, în ultimele secunde ale jocului, a recuperat ofensiv după o pătrundere a lui Adam Mokoka și a marcat coșul victoriei: 113-111.

Emanuel Cățe a adunat 23 de puncte (8/8 din interiorul semicercului, 1/1 de la distanță, 4/5 de la libere), 10 recuperări, 3 pase decisive, 3 intercepții și 2 capace, pentru un indice al eficienței de +38.

Jucătorul lui U-BT Cluj-Napoca a avut cel mai mare indice al eficienței din această rundă, astfel că a fost numit MVP-ul etapei în EuroCup. Cățe este primul român din istorie și al doilea baschetbalist al „studenților” care reușește această performanță.

Primul a fost Karel Guzman, care a contabilizat 14 puncte, 12 recuperări, 5 pase decisive, 3 intercepții și 2 capace în victoria lui U-BT de pe terenul lui Trento (98-60). Atunci, cubanezul a terminat cu +34 la eficiență.

În această stagiune, Emi Cățe are medii de 9.2 puncte, 4.6 recuperări și 1.5 pase decisive.

Interesant este că nu e prima oară în cariera sportivului de 2.06 metri când acesta reușește un double-double împotriva Gran Canariei. În 7 noiembrie 2020, într-un meci pierdut de UCAM Murcia în fața trupei din Las Palmas (74-78), Cățe a izbutit 16 puncte și 11 recuperări (6 ofensive), având 5/5 din acțiune și 6/6 de la linia de libere. Cu un indice al eficienței de +34, Cățe era numit atunci jucătorul etapei a 10-a în puternica ligă ACB.

„Așa cum am spus la pauză, nu am venit aici să ne dăm bătuți. Am venit aici să dăm ce avem mai bun și am lăsat totul pe teren. Din fericire, a fost destul pentru a câștiga. Sunt foarte mândru de coechipierii mei. Am luptat până la ultima picătură de energie și am fost răsplătiți pentru efortul nostru. Trebuie să continuăm să avem aceeași mentalitate. A fost un meci, însă mai avem o partidă și vom încerca să terminăm cât de sus putem. La finalul zilei, e doar un alt pas. Trebuie să rămânem calmi și să muncim din greu. Încă e un sezon lung, nu s-a încheiat acum. Trebuie să rămânem concentrați”, a declarat Cățe, după meciul din etapa a 17-a a BKT EuroCup.

Cu un bilanț de 13 victorii și 4 înfrângeri, U-BT Cluj-Napoca se află pe poziția secundă a grupei B. Campioana României își poate asigura acest loc cu un succes pe terenul lui Lietkabelis, într-un joc care va avea loc miercurea viitoare, în 7 februarie.

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball

4 comentarii la aceasta stire:
  • Silvois :

    Fabulos!
    Va dati seama, nu, ca de acum vor curge pentru el ofertele din Liga spaniola si nu numai. Eu sper sa nu cada prada tentatiilor financiare si sa ramana acolo unde este adulat, adica la Cluj. Pana la urma, nici Liga Adriatica nu-i de lepadat, nu-i asa?!

    cu 3 luni în urmă (01.02.2024) Raspunde
  • varu silvois :

    nu a fi usor de pastrat, asta e clar
    mai ales ca prietenul tau Silasan il cam barbiereste.

    cu 3 luni în urmă (01.02.2024) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca CNA :

    Well deserved!
    Este în echipa potrivită! Echipă care, dacă proiectul continuă în direcția de până acum, va/poate ajunge în Euroligă ;)

    cu 3 luni în urmă (01.02.2024) Raspunde
  • Silvois :

    Pai,
    uneori e nevoie sa ne si barbierim, nu, iar daca cineva face treaba asta in locul tau, cu atat mai bine. Dincolo de gluma, mie nu mi s-a parut, nici un moment de cand joaca la U, ca Emi ar fi afectat, jignit, ofuscat, de asa-zisele sapuneli primite de la Silva. Baietii astia is sportivi si barbati adevarati, relatiile dintre ei sunt, adeseori, mai "tari" decat suntem noi, astia de rand, obisnuiti. Dupa faza cu ranga, Stipe ar trebui sa tea la juma de kilometru de Guzmy, da ei cred ca sunt frati de cruce, eu sunt convins ca Guzman chiar intelege ce a facut Stipe pentru el. Nu mai fiti domnisoare de pension, aici vorbim de camarazi de razboi, incluzandu-l pe antrenor. Da, Silva e un coleric, un impulsiv, ii place sa-si domine elevii, da ce echipa a facut din ei, mama, mama!

    cu 3 luni în urmă (01.02.2024) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!