Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Emi Cățe pentru Lead.ro: „Am știut că aici mentalitatea e aceea de a face performanță”

Emi Cățe pentru Lead.ro: „Am știut că aici mentalitatea e aceea de a face performanță”

La doar o lună și o săptămână după victoria de pe terenul Gran Canariei în care a marcat coșul decisiv, Emanuel Cățe a izbutit din nou această performanță, chiar în derby-ul cu CSM CSU Oradea.

La scorul de 84 la 83 pentru bihoreni, după o aruncare de la semi-distanță a lui Bryce Jones, Cățe a împins mingea în coș și și-a adus echipa în avantaj, iar U-BT Cluj-Napoca și-a asigurat a 13-a victorie în Top 10.

În aceeași seară, Lead.ro a publicat un material cu pivotul alb-negrilor și al naționalei României, în care acesta a vorbit, în mare parte, despre experiența trăită la U-BT și despre ce a însemnat venirea în România pentru cariera sa.

„Nu am avut niciun moment de dubiu. Încă din primul an mi-am dat seama că am făcut alegerea bună. Poate că mulți au fost tentați să spună că venirea la Cluj a fost un pas înapoi pentru mine, dar nu a fost cazul. Am analizat foarte atent opțiunile mele, venirea la Cluj însemna pentru mine că urma să am mult mai multe minute de joc, că urma să joc într-o competiție europeană, în EuroCup. Știam că oamenii de aici au ambiție, m-a convins proiectul, am știut că aici mentalitatea e aceea de a face performanță. Era exact ce aveam nevoie în cariera mea, un loc unde să continui să mă dezvolt, să am minute și să pot să fac performanță. A fost cea mai bună alegere pe care puteam să o fac în cariera mea”, a declarat Cățe.

Cu siguranță, unul dintre motivele pentru care baschetbalistul originar din Capitală se simte atât de bine la Cluj este reprezentat de relația lui cu fanii „studenților”. Iată ce a declarat Cățe în legătură cu aceștia:

„Publicul e extraordinar. Simt mereu iubirea lui, simt încurajarea lui. La Cluj e un public cunoscător, educat, mă simt extraordinar de fiecare dată când pășesc în sala noastră. De fiecare dată când lupt pentru echipă simt fanii aproape, îi simt pe aceeași direcție cu noi. Ce s-a întâmplat după meciul cu Gran Canaria a fost ceva ireal, n-am mai trăit așa ceva niciodată în carieră! Fanii ne-au întâmplat la aeroport, iar următorul meci acasă a fost unic, mă bucur enorm să trăiesc clipele astea aici.”

Jucătorul în vârstă de 26 de ani a vorbit și despre relația cu Mihai Silvășan, antrenor cu care colaborează atât la echipa de club, cât și la națională:

„Mă ajută în fiecare zi, la fiecare antrenament, la fiecare meci. Trage de mine într-un sens foarte bun. E genul de relație care te provoacă să scoți tot ce e mai bun din tine. Este extraordinar să ai aproape un astfel de om, în primul rând, care apoi, pe partea de antrenorat, să fie lângă tine, să te ajute să vezi, în momentele grele, ce ai de făcut. Are un fel de-a fi, un fel de-a vedea lucrurile, un fel de-a vedea baschetul, un fel de-a vedea performanța, creșterea, evoluția jucătorilor și a echipei care simt că îmi este foarte de folos. Îi datorez enorm. E foarte rar ca cineva să îți dorească binele cu adevărat și să pună atât de la el ca tu să reușești ca jucător și ca om. E ceva extraordinar! Pot să spun că el este cel care mi-a relansat cariera și îi datorez enorm de mult. Îi mulțumesc cum nu pot exprima!”

În interviul complet, care poate fi citit AICI, Cățe a dat detalii și despre actualul sezon de EuroCup, despre începutul carierei sale și plecarea în Spania, despre mentalitatea pe care o are, cât și despre planurile de viitor.

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball

21 comentarii la aceasta stire:
  • Silvois :

    Domnu' Istrate,
    pai ce facem, nu e bine ce spune Emi in interviu! Cum, nu spune cat e de stresat de Silvasan, cat de mult il uraste, ca e cel mai violent si badaran pe care l-a intalnit in cariera?! Nu e bine deloc, cum adica Silvasan i-a relansat cariera si ii datoreaza atat de mult, nu e sincer, cred ca ii e teama ca, pur si simplu, il va bate! E prea diplomat si bine crescut, ar fi trebuit sa-i ajustati putin conceptiile, ce mama dracu'!

    cu 1 lună în urmă (09.03.2024)
    • wemby:

      Presiunea si diamantul
      Va inteleg pe deplin ironia, dar observand majoritatea comentariilor ce sunt postate la diferite articole despre baschet, cred ca nu multi ar intelege-o (din pacate). Presiunea pusa pe un jucator poate de cele mai multe ori si sa ilustreze increderea pe care o are antrenorul in acel jucator (doar nu si-ar rupe coardele vocale pentru un jucator in care nu vede niciun potential).
      Problema este ca nu toti jucatorii au educatia si mentalitatea lui Emi. Solutia sa o gaseasca cei specialisti, noi aici suntem doar parerologi.

      cu 1 lună în urmă (09.03.2024)
    Raspunde
  • Silvois :

    wemby
    e absolut corecta remarca ta (imi permit sa te tutuiesc). Cat despre cei care nu au mentalitatea lui Cate, e simplu, nu au ce cauta la U BT. Stilul lui poate fi o piatra de incercare pentru caracterele sportivilor care ajung la Cluj. Am mai spus-o, baschetul de inalta performanta nu e un sport pentru domnisoare de pension, ci un razboi in toata regula, in care sportivi si antrenori sunt camarazi in lupta, fiecare depinde de fiecare!
    Cat despre cei care nu inteleg ironia, ori sunt tampiti, ori nu vor s-o inteleaga, ironia nu a fost atat de fina.

    cu 1 lună în urmă (09.03.2024)
    • wemby:

      intelegerea ironiei
      De acord ca nu a fost o ironie de neinteles, dar trebuie sa ne amintim ca traim intr-o tara cu o rata de analfabetism functional de peste 40%.
      In rest, total de acord cu ce spuneti. Weekend placut

      cu 1 lună în urmă (09.03.2024)
    Raspunde
  • Silvois :

    E vorba
    de stilul lui Silvasan, nu al lui Cate

    cu 1 lună în urmă (09.03.2024) Raspunde
  • CSM CSU Oradea sup.OR.ter :

    Cate
    Personal il admir foarte mult pe Cate pentru realizarile lui in plan sportiv si mai ales pentru caracterul sau.Am citit cu atentie interviul sau unde a vorbit frumos despre club si echipa.Sunt perfect de acord cu el in tot ceea ce a spus ,mai putin relatia sa cu Silvasan,unde cred ca a fost mai degraba diplomat decat sincer si cred ca bine a facut.
    Daca nu as fi vazut cum era sa-l desfiinteze practic in sala din Oradea,nu as fi scris acest comentariu.

    cu 1 lună în urmă (09.03.2024)
    • Silvois:

      supORter
      ceea ce spune Cate in interviu despre Silvasan e diplomatie?! Mie mi se pare ca e un adevarat elogiu adresat lui, nu cred ca exagerez. Eu n-am fost ieri, cum ai fost tu, langa banca Clujului, dar daca tratamentul aplicat lui Emi de catre Silva a fost atat de incalificabil cum spui tu, iar sportivul vorbeste atat de fain de antrenor, inseamna ca acest sportiv are un caracter cel putin indoielnic: e mincinos, pupincurist si las. Nu stiu, ti se pare ca ar fi un astfel de caracter, mie nu?!
      Chiar credeti ca Emi Cate e atat de obligat sa taca si sa inghita ca sa-si pastreze locul in echipa lui Silva?! Eu cred cu tarie ca nu.
      Maestrul Ciuca a facut o remarca interesanta: sa vedem, ramane Emi si la anul sau nu. Daca ramane, ce-o sa mai ziceti cei care vedeti in relatia dintre cei doi un dezastru?! Si sa nu uitam, Cate are deja aproape doua sezoane la Cluj ...

      cu 1 lună în urmă (09.03.2024)
    • Ciucâ:

      Silvois
      Nu "inseamna ca acest sportiv are un caracter cel putin indoielnic: e mincinos, pupincurist si las", are un caracter ft bun,este puternic mental şi ın plus ft destept.probabil câ şi spune ın sine:"nu te cobori la nivelul lui silva, veziti de interesul tâu câ aici este doar un capitol al carierei tale".nu ıl doare nicâieri câ țipâ la el stați liniştiți, curios cum antrenorul nu şi dâ seama câ vorbeste singur.

      cu 1 lună în urmă (10.03.2024)
    • Silvois:

      Ciuca
      ma simt flatat ca ai inceput sa ma citezi foarte exact, dar nu cred ca e cazul. As putea fi de acord cu tine, ar putea fi plauzibila interpretarea ta, doar daca Emi nu l-ar fi elogiat pe antrenor in interviul sau. Ok, daca ar fi emis o parere neutra, intr-un limbaj de lemn, despre aportul lui Silva in cariera sa, ar fi putut fi ceea ce spui tu si altii, adica atitudinea superioara a unui tip echilibrat, fata de iesirile tembele ale antrenorului. Insa interviul reflecta un respect real, vecin cu admiratia fata de Mihai Silvasan, ceea ce mi se pare mult prea mult pentru a fi doar o eschivare diplomatica de la a spune adevarul. Daca eu m-am inselat, atunci Emi Cate chiar e un mincinos, pupincurist si las de mare clasa!
      Uite, acu imi veni ideea: domnilor redactori, ce-ar fi sa mai faceti un interviu cu Emi, cu cartile pe fata, despre relatia lui cu omul si antrenorul Silvasan, avand in vedere ca aceasta problema a devenit marea dilema a suporterilor?!

      cu 1 lună în urmă (10.03.2024)
    • Ciucâ:

      Silvois
      meştere nu te flatez, acum am descoperit câ pot copia şi pune ın comentariul meu ce scriu alții. Tehnologia şi limba românâ sunt departe de mine. Sâ zicem câ ai dreptate Câțe spune numai adevarul, atunci se ınțelege câ ın"baschetul din altâ lume",cum susține baschet.ro şi este ft apreciat pe aici ptr câ numai de acolo ies jucâtori de calitate,a regresat şi venind ın ft slaba ligâ românâ a dat de perla Silvâşan care la repus pe picioare?!posibil, ptr mine imposibil
      Ps.nu cred câ sa nâscut prostul care ar putea sâ declare sincer pârerea lui despre antrenorul echipei, care acum este şi al naționalei

      cu 1 lună în urmă (10.03.2024)
    • Silvois:

      Ciuca
      esti o mare figura, sa stii! Uite, nu-s multi cei care sunt capabili sa-si recunoasca incapacitatile, tu pari sa fii unul dintre ei. Nu-i o rusine sa nu stii, mai prosteste e sa incerci sa pari ceva ce nu esti.
      Vad ca nu reusesc sa te conving cu argumentele mele, da nu-i obligatoriu sa fiu crezut. E clar ca Silvasan produce antipatie prin iesirile sale nervoase, uneori jenante, mi-ar placea si mie sa poata fi capabil sa le reduca sau chiar sa le elimine. Dar, ce vreau eu sa spun este ca acest stil coleric nu-l impiedica sa fie un antrenor in plina afirmare, inteligent, capabil sa invete din multiplele experiente ale ultimilor ani, unele foarte bune, altele mai putin bune, dar care toate laolalta il fac sa fie, in acest moment, cel mai valoros si promitator antrenor roman. U BT are sansa de a-l avea la carma sa, el se identifica cu aceasta echipa si e pacat sa nu-i acordam tot creditul pentru a face in continuare performanta. A, ca exista in Europa antrenori mai titrati, mai valorosi, mai echilibrati si mai fotogenici decat el, asta e clar, da Silva e al nostru si el creste odata cu aceasta echipa, care acum cativa ani, nici nu visa meciuri impotriva unor echipe pe care acum le batem. Hai sa vedem cum se va termina confruntarea dintre colericul Silva si elegantul, cerebralul Bozic (parca asa il cheama pe coach-ul londonezilor), pentru ca, nu-i asa, Silvasan al nostru si-a castigat dreptul de a se compara cu cei mai buni!

      cu 1 lună în urmă (10.03.2024)
    • Ciucâ:

      Silvois
      Ai scis o odâ ptr silva de ar fi gelos şi ceausescu, dar nu are legâturâ cu subiectul. Subiectul este câțe a declarat ce simte sau nu,deci nu este despre valoarea antrenorului silva. Câțe are valoare, caracter puternic şi destept foc,nu poate fi pupincurist ci doar un diplomat fin care ştie ft bine ce sâ declare.nu mâ obosesc sâ te conving ci doar ımi spun pârerea.
      "capabili sa-si recunoasca incapacitatile"nu mâ forța câ pot schimba ft uşor stilul de conversație, de peste 30 de ani nu scriu curent romaneste şi domeniul ın care lucrez nu am avut nevoie şi nici timp sâ fiu la zi cu noutațile tehnologiei, nici o legâturâ cu capacitatea.
      "Nu-i o rusine sa nu stii, mai prosteste e sa incerci sa pari ceva ce nu esti".nu tu hotâresti cine ce ştie şi cine este, mai ales câ toți suntem nişte porecle.

      cu 1 lună în urmă (10.03.2024)
    Raspunde
  • CSM Focșani Leks :

    cate
    emi cate

    cu 1 lună în urmă (09.03.2024) Raspunde
  • Ciucâ :

    Silvois
    "ci un razboi in toata regula, in care sportivi si antrenori sunt camarazi in lupta, fiecare depinde de fiecare!",deci câțe ıi poate râspunde la fel lui silvâşan fârâ sâ se intimple nimic?!vom vedea dacâ râmâne la anul

    cu 1 lună în urmă (09.03.2024) Raspunde
  • varu silvois :

    Domnilor, cu siguranță ați urmărit atenti
    disputa frumoasa dinte London Lions vs.Turk Telekom. Dincolo de jocul in sine fata de care au curs comentariile, as vrea sa vă întreb dacă ați remarcat stilul de antrenorat al sârbului?!

    cu 1 lună în urmă (09.03.2024) Raspunde
  • CSM CSU Oradea sup.OR.ter :

    Cate
    @Silvois
    As vrea sa fac o precizare.Nu am fost in sala langa banca Clujului,dar scena cu rabufnirea lui Silvasan la Cate,s-a petrecut in drumul spre vestiar la pauza,in vazul a aproape trei mii de spectatori.
    Nu cred ca i-a picat prea bine lui Cate,dar daca nu reactioneaza ,inseamna ca accepta situatia.
    Personal inca cred ca a fost mai mult diplomat decat sincer,privind relatia lui cu Silvasan.

    cu 1 lună în urmă (09.03.2024)
    • CSM CSU Oradea Sean Barnette:

      Asta e Silva
      Am vazut si eu momentul cu Silva efectiv urland la Cate. Cu toate ca parea sa fie ceva grav, nu cred ca l-a afectat foarte tare pe Cate.
      Silva are astfel de iesiri foarte des, asa e caracterul lui, mai coleric. Probabil a fost o faza, la care jucatorul nu i-a respectat indicatiile, si a iesit prost. Erau si condusi la pauza, e de inteles.
      Insa nu cred ca asta denota lipsa de respect din partea lui Silvasan vizavi de Cate, sau in general de orice jucator de la U, chiar din potrivă.
      Cred ca recunoastinta despre care vorbeste Cate fata Silvasan,este una sincera.

      cu 1 lună în urmă (09.03.2024)
    Raspunde
  • Silvois :

    Sean Barnette
    ultima fraza a comentariului tau, ar putea fi concluzia dezbaterii ...

    cu 1 lună în urmă (10.03.2024)
    • varu silvois:

      Personal ,când îl voi vedea pe Silvasan
      antrenând precum sârbul de la London Lions ( antrenor tânăr) ce m-am făcut să-i urmăresc mai mult prestația sa decât meciul ce se îndrepta spre un rezultat previzibil, atunci va avea și recunoștința mea (desigur că nu r cazul). Până atunci mai bine dau 1 leu pentru Ateneu. MereU nUmai U.

      cu 1 lună în urmă (10.03.2024)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea The Optimiser :

    Părere
    Vin și eu aici. Dacă spun ceva greșit vă rog să mă contraziceți. Din ce am văzut(și memoria mea la momentul actual) Silvășan are aceste ieșiri doar la jucătorii români, eu unul nu țin minte să fi avut astfel de ieșiri la jucătorii străini, sau dacă are sigur sunt mai rare sau nu la un astfel de nivel.
    Aici posibil să fie una din două: la jucătorii străini nu își permite să urle în halul acela ca să nu îi "supere" sau ceva, iar la jucătorii români nu are astfel de rețineri sau la jucătorii români urlă în așa hal ca să vadă cât de bine stau cu psihicul și să vadă care este reacția lor.
    Dar dacă ne uităm la alți antrenori și cum urlă la jucători, Silvășan e mic copil. Doar căutați pe YouTube video-uri în acest sens și vorbim de cei mai mari antrenori din istorie, nu niște nimeni. ;))

    cu 1 lună în urmă (11.03.2024)
    • varu silvois:

      Intr-adevar acest articol ii este dedicat lui Emi Cate
      din fericire zic, intrucat daca vom castiga meciul cu londonezii cel ce va fi ridicat in slavi va fi antrenorul si nu cei ce au jucat. Sigur ca antrenorul are un rol important, dar tocmai asta ma supara pe mine personal, nu vad tactica, strategie si finete in alegeri/decizii, adica exact rolul primordial al antrenorului. Faptul ca striga Silvasa la jucatori, am remarcat de la meciul tur cu Gran Canaria cand Cate nici nu a mai fost folosit, ocazie cu care mi-am luat-o in comentariile vremii. Nu asta ma deranjeaza neaparat ca e coleric, in principiu nu o face cu rautate (cred), ci asa cum am spus el nu are viziune si e extrem, extrem de orgolios. Cu toate acestea, voi sustine echipa asta , asa cum am facut-o ani de zile si cand pierdea pe terenuri adverse si chibitii de conjuctura imi radeau spunandu-mi ca asta e echipa!? Acum echipa merge ceas printr-o conjuctura favorabila, din fericire suntem privilegiati, dar deseori e greu sa fii obiectivv, te fura peisajul.

      cu 1 lună în urmă (11.03.2024)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!