Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Energia Rovinari s-a reunit pe 1 august

Adrian Micinic

Adrian Micinic
02.08.2012

Energia Rovinari și-a definitivat, în linii mari, lotul cu care va aborda sezonul competițional 2012/13. Formația pregătită de către Slobodan Nikolic, clasată pe locul al 8-lea în sezonul regulat al precedentei ediții de campionat, va miza pe șase baschetbaliști străini în noua ediție de campionat.

Echipa din Târgu-Jiu s-a reunit în cursul zilei de miercuri (01.08) în formulă incompletă. La reunire au fost prezenți următorii jucători, potrivit sportingorj.ro: Stefan Nikolic, Viorel Mocanu, Stefan Atanackovic, Adrian Roșu, Alexandru Gliga, Claudiu Alionescu, Alexandru Deconescu și Răzvan Bratoloveanu.

Față de formația cu care a încheiat sezonul competițional 2011/12, Energia Rovinari are patru noutăți. De fapt, este vorba despre trei jucători aflați la primul angajament alături de gruparea din județul Gorj și o revenire. În schimb, trupa lui Nikolic s-a despărțit de trei jucători.

Astfel, Porter Troupe a semnat în Cipru, Adrian Guțoaia a plecat la Mediaș, iar Brice Kabengele s-a întors în Franța, de unde a venit în urmă cu șapte ani. În schimb, beneficiind și de faptul că regulamentul s-a modificat, existând posibilitatea de a înscris șase jucători străini pe foaia oficială a unei partide, Energia Rovinari a recrutat trei jucători străini și unul autohton.

Adrian Roșu, unul dintre jucătorii români tineri de perspectivă, a venit de la Miercurea Ciuc. Alături de el, Energia Rovinari va miza pe doi jucători reveniți în Divizia A. Este vorba despre Robert Giles, care a jucat în prima parte a sezonului 2011/12, chiar la Energia Rovinari, respectiv despre Stefan Atanackovic, jucător ce a mai activat în România, alături de CSU Sibiu.

În fine, ultima achiziție și singura noutate propusă la nivel de Divizia A de către gruparea din Târgu-Jiu este pivotul Rashaad Singleton.

În aceste condiții, rotația echipei din Târgu-Jiu va cuprinde șase jucători străini, cărora li se vor adăuga autohtonii Viorel Mocanu și Roșu. Rămâne de văzut în ce măsură vor putea ceilalți jucători din lot să-și câștige minute de joc în meciurile din Divizia A.

Notabil este faptul că Energia Rovinari va avea doi pivoți în noul sezon competițional. Este vorba de elegantul David Steffel. Cehul aduce inteligență în joc și dispune de procedee clasice de pivot, fiind unul dintre cei mai tehnici sportivi din Divizia A ce activează pe poziția 5. Rămâne să-l descoperim pe Singleton. Pe baza fișei jucătorului ne putem face o primă impresie și se pare că vorbim despre un baschetbalist de forță, lucru de care în mod evident Energia va avea nevoie. La interior un aport semnificativ îl va avea Viorel Mocanu. Jucător experimentat și capabil să ajute la interior datorită fizicului, însă el poate contribui pe faza ofensivă și din alte zone ale terenului, nu neapărat doar din spațiul de trei secunde.

Un alt aspect interesant se leagă de faptul că Energia Rovinari va dispune de doi jucători străini pe poziția 1, Stefan Atanackovic (care poate fi folosit și pe poziția 2) și Stefan Nikolic. Cel de-al doilea ar putea avea mai puține minute de joc însă aportul său ar putea fi mai consistent în condițiile în care va fi acoperit pe post.

Dacă Energia pare acoperită, pe hârtie, pe pozițiile 1 și 5, există un serios semn de întrebare în legătură cu poziția 3. Cu certitudine Louis Darby dispune de multe calitîți și una dintre ele îi permite să rămână pe parchet 40 de minute la ritmul de joc din Divizia A. Prin acontarea lui Adrian Roșu i se pot acorda chiar și câteva minute de răgaz. Însă, chiar și așa, lotul Energiei pare subțire la această poziție pentru că există o serie de semne de întrebare. Ce se întâmplă dacă Roșu, jucător tânăr și de perspectivă, aflat la primul angajament departe de Miercurea Ciuc, nu reușește să se impună într-o echipă cu atâția jucători străini? Ce se întâmplă dacă Louis Darby se accidentează? Cert este că plecarea lui Kabengele ar putea afecta echipa în debutul sezonului. Pe de altă parte e posibil ca lucrurile să meargă bine, iar Darby să fie în formă și să evite orice formă de accidentare (până la urmă nu vorbim despre un jucător predispus la așa ceva), iar Roșu să fie integrat cu succes în rotație.

Interesantă este revenirea lui Robert Giles. La acest sportiv s-a renunțat iarna trecută, atunci când Energia Rovinari s-a bucurat de revenirea lui Porter Troupe la echipă, jucător ce a avut un impact imediat în jocul echipei, cu precădere prin precizia cu care a aruncat de la distanță. Giles este un baschetbalist capabil să trimită mingea în coș de la distanță, însă are de suplinit un jucător extrem de important pentru istoria recentă a Energiei Rovinari. Iar Troupe nu este un jucător pe care tribuna îl simpatizează oricum, ci pentru faptul că a avut o carieră excelentă în Divizia A, fiind un jucător care a progresat în fiecare sezon la mai multe aspecte ale jocului.

Lotul echipei în momentul de față este următorul:

- fundași - Stefan Nikolic, Stefan Atanackovic, Robert Giles, Alexandru Gliga
- extreme - Louis Darby, Adrian Roșu, Răzvan Bratoloveanu, Claudiu Alionescu
- pivoți - Viorel Mocanu, David Steffel, Rashaad Singleton, Alexandru Deaconescu

Lotul este completat cu doi juniori, Vlad Țîrcă și Alexandru Buligiu. Lotul ar putea fi fortificat cu un jucător român, cel mai vehiculat nume fiind cel al lui Iulian Orbeanu, ultima dată la SCM U Craiova.

Similar anului precedent, Energia Rovinari își va începe pregătirea în cantonamentul de la Cheile Buții, acolo unde echipa se va deplasa începând de luni (06.08).

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!