Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Energia Târgu Jiu sau cum să pierzi un meci când ai controlat statistic aproape în totalitate

Radu Bărăian

Radu Bărăian
06.10.2014

Debutul de campionat a avut parte încă din prima rundă de un meci decis în ultima secundă, printr-un coş marcat de Travis Bureau de după linia de 3 puncte. Astfel, SCM Universitatea Craiova a învins în deplasare pe Energia Târgu Jiu în "Derby de Oltenia" cu 73-72 la capătului unui meci controlat aproape în întregime de către gazde. 

Gorjenii au început tare jocul cu gruparea din Bănie, câştigând primul sfert la 10 puncte diferenţă, 25-15. Ulterior, amfitrionii au cedat pe rând fiecare sfert, însă, în tot acest timp au reuşit să-i ţină pe adversari în spatele lor, totul până spre final când elevii lui Andelko Mandic s-au apropiat periculos şi mai mult de atât au învins. Mai exact, sfertul secund a fost câştigat de Craiova cu 20-18, iar Energia era în avantaj la pauză, scor 43-35. Secvenţa de după pauza mare le-a revenit din nou oaspeţilor, 18-15, dar pe tabelă tot gazdele erau în avantaj 58-53. În ultima parte a întâlnirii Energia a rămas fără Larry Turner şi Nemanja Milosevic, eliminaţi cu 5 greşeli personale, doljenii au profitat de acest aspect, au câştigat cu 20-14 sfertul decisiv şi implicit partida cu 73-72 prin reuşita de excepţie a americanului Travis Bureau. 

În graficul următor se poate observa cum cele două linii sunt apropiate la începutul jocului şi la final. În restul timpului, linia portocalie (Energia) a fost superioară celeilalte. Mai precis de atât, Energia Târgu Jiu şi SCM U Craiova s-au aflat ultima dată la egalitate în minutul 2:31 al confruntării, scor 7-7. Din acel moment şi până la reuşita lui Bureau din ultima secundă jocului, elevii lui Antonis Constantinides s-au aflat la cârma întâlnirii. 

Din punct de vedere statistic, lucrurile au stat în mare parte tot în acelaşi mod, cu Energia la conducere. Deţinătoarea Cupei României a fost superioară adversarei la mai mult de jumătate din capitolele statistice după cum se poate observa din tabelul următor, inclusiv în dreptul eficienţei. 

     Energia Târgu Jiu       72-73       SCM Universitatea Craiova   
Puncte titulari 50   67
Puncte rezerve 22   6
Puncte marcate consecutiv 10   6
Cel mai mare avantaj 18   5
Points in paint 38
20
Schimbări de lider                     2  
Egalități                     3  
Procentaje aruncări 2 pct 53% (20/38)
37% (13/35)
Procentaje aruncări 3 pct 41% (7/17)   38% (8/21)
Procentaje aruncări libere 58% (11/19)   72% (23/32)
Recuperări ofensive 8   15
Recuperări defensive 23   21
Recuperări totale 31   36
Pase decisive 13   12
Faulturi comise 30   20
Mingi pierdute 21   20
Intercepții 13   9
Capace 2   1
Eficienţă 74  

67


Cu ocazia acestui duel dintre Energia Târgu Jiu şi SCM U Craiova s-a demonstrat încă o dată că sportul, în speţă baschetul, este mai presus de cifre, statistici şi aşa mai departe. Cu un coş de senzaţie marcat în ultimele secunde ale jocului, Travis Bureau a dat peste cap întreaga desfăşurare a meciului, respectiv a făcut ca statistica să nu mai conteze aproape deloc. Energia a controlat jocul, a fost superioară statistic, însă cele 2 puncte s-au dus în Bănie.

*Sursă grafic desfăşurarea jocului: frbaschet.ro

11 comentarii la aceasta stire:
  • YMCA alin67 :

    infrangere dureroasa
    Daca anul trecut pierdeam 5-6 meciuri in ultimele secunde(inclusiv la Craiova-infrangere la doua puncte),iata ca nu scapam de acest blestem. Dar parca ieri a fost mai rau ca niciodata. In ultimele doua minute absolut totul a fost impotriva noastra. Bineinteles ca meciul s-a pierdut pe greseli,ale jucatorilor, antrenorului,nu stiu daca si ale arbitrilor, dar a fost si mult ghinion. S-au ratat multe libere,chiar si Porter care de obicei nu rata pe final,Milosevic a facut un fault stupid (daca l-a facut) la Krstanovic sub panoul Craiovei cand aveam patru puncte si mai erau 22 secunde,la a doua libera ratata de acesta,mingea a sarit din recuperarea noastra in aut nefiind ajunsa de Troupe,iar finalul a pus "cireasa". Un jucator care nu a facut nimic tot meciul,ajungand la eficienta ZERO dupa ce a inscris un cos mai mult decat norocos te trimite in "agonie". Acesta este sportul, acesta este baschetul,trebuie sa ridici capul si sa mergi inainte. Echipa oaspete s-a comportat admirabil avand in vedere subtirimea lotului. De remarcat aportul lui Petrisor care, desi are zero la eficienta, are un impresionant +21 la +/-,spre deosebire de rezervele noastre care au la acest capitol intre -14 si -7, desi au jucat doar cateva minute (poate prea multe).

    cu 9 ani în urmă (06.10.2014)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe totalulbaschetilor:

      inteleg
      Ce poate fi in sufletul unui suporter dupa un asemenea meci,probabil ca noi toti dealtfel am experimentat si asa ceva,dar mi se par trimiterile la adresa lui Bureau cel putin malitioase,dar sper sa fie decat o impresie,asa ca nu mai fac interpretarile cuvenite.Altminteri,da,Craiova a realizat imposibilul cu o echipa decimata,demonstrand perfect cum poti castiga un joc cu inima,felicitari baietilor!

      cu 9 ani în urmă (06.10.2014)
    • YMCA alin67:

      Bureau
      N-am nimic cu el,nici nu-mi place foarte mult,nici nu-mi displace,dar acesta este adevarul despre el referitor la meciul de ieri. Pana la cosul din final avea 1/7 la doua puncte (cos marcat intr-o faza singur sub panou) si 0/4 la trei,plus 4 recuperari si 5 TO. Tu ce poti spune despre prestatia lui? Bineinteles ca pana la urma a fost omul decisiv, iar cifrele nu mai conteaza (in afara de rezultatul final) dar daca Craiova pierdea ce ai fi scris despre el?

      cu 9 ani în urmă (06.10.2014)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe totalulbaschetilor:

      ce spun si acum
      Ca malitiozitatea ta nu-si avea locul,e deplasata.Evident,ieri a avut cel mai slab meci de cand evolueaza la noi,ceea ce nu-l transforma dintr-un jucator foarte bun si senzational de spectaculos intr-un oarecare,de la care nu ai asteptari,evolueaza constant prost si taman ala ti-o coace.Apoi,daca urmareai atent si ai fi privit mai lucid lucrurile,ai fi inteles ca omul a reusit un stop sut superb,avand si sansa de a intra exact la acel moment apoteotic,altminteri sunt destui jucatori care marcheaza de la 7-8m,fara ca asta sa se cheme noroc inimaginabil.Asa ceva era daca se plimba mingea pe inel,daca aruncarea era dintr-o pozitie dezechilibrata a jucatorului,daca pur si simplu o zvarlea de la vreo 12m dintr-un colt si cadea in cos,deci cand efectiv numai hazardul facea sa se intample asa.Iti recomand sa nu mai faci comentarii la cald si profund subiective.

      cu 9 ani în urmă (06.10.2014)
    • YMCA alin67:

      recomandari
      Nu te cunosc si nu imi permit sa iti recomand ceva, dar macar din acelasi motiv nici nu pot primi recomandari de la tine. Totusi,comentariile la cald sunt cele facute imediat dupa un eveniment nu dupa aproape douazeci de ore, iar subiectivitatea este pur si simplu "subiectivitate" si ne caracterizeaza pe toti.

      cu 9 ani în urmă (06.10.2014)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe jorginho :

    pt alin67
    iti inteleg supararea, dar sa zici ca un cos mai mult decat norocos..., bureau nu e un shooter, dar de pe centru de la 3 ii intra acceptabil. Darby acum 1 sau 2 sezoane a dat un cos de 3 in ultimele 8 secunde tot de la o distanta putin mai mare si ne-ati invins. Asta e sportul!

    cu 9 ani în urmă (06.10.2014)
    • YMCA alin67:

      Da...
      dar Darby a inscris acum doua sezoane 26 de puncte si a avut 30 la eficienta,nu zero. Repet,astea nu mai conteaza,dar cosul a fost foarte norocos si poate si cel al lui Louis a fost la fel.

      cu 9 ani în urmă (06.10.2014)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca R Razvan :

    noroc ...
    La cat de prost a jucat meciul asta, e clar ca cei din Craiova au avut noroc .... ma intreb ce ziceati daca rata? Asta in conditiile in care la acea aruncare Zoki era singur in caciula, dar Bureau a dat dovada de un egoism ... de data asta i-a iesit. Cu noroc. Si ati scapat de discutii prin vestiar :))

    cu 9 ani în urmă (06.10.2014)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe totalulbaschetilor:

      desigur
      Si ce te mai roade pe tine de Craiova...

      cu 9 ani în urmă (06.10.2014)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe jorginho :

    eficienta
    Da, darby a facut ce-a vrut din bureau pe tot parcursul meciului, cred ca-l domina mental, dar asta nu inseamna ca daca ai fost praf tot meciul nu poti sa arunci de la 3, mai ales cand esti lasat intentionat fara marcaj agresiv(darby tinea la petrisor, ce naiba, tot praf de la 3p). Acum, toti se asteptau ca bureau sa patrunda, si-a asumat decizia, secundele curgeau si a iesit bine, dar craiova a luptat mai ales pe finalurile de sferturi, chiar daca am avut rotatie scurta. S-a vazut dorinta, vointa si am ajuns in ultimele secunde cand a intrat o aruncare de 3 normala. Nu a fost norocoasa si n-are nici o legatura aruncarea cu faptul ca bureau a fost inexistent tot meciul pe teren. Important este ca desi stia ca a avut un meci urat, si-a asumat aruncarea, a crezut si ...a iesit. Victoria e meritata pentru ca fost muncita si pentru ca am revenit in joc cand ne-a fost greu.

    cu 9 ani în urmă (06.10.2014) Raspunde
  • FC Argeș Pitești Gabitzu01 :

    decizie
    Mingea a intrat în cos, Craiova a învins , însă decizia mi s-a părut total neinspirata. Avea posibilitatea sa meargă spre cos sau sa paseze sub cos și egala situația. Mă întreb ce S-ar fi întâmplat dacă nu intra coșul de 3, cred ca I S-ar fi reproșat la greu decizia de a arunca. Iar jocul lui Bureau a fost incredibil de slab , probabil a mers pe statistica și el: dacă nu mi-a intrat nimic poate intra ăsta !

    cu 9 ani în urmă (06.10.2014) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!