Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Exclusiv. Regulamentul pe care unele echipe din LNBM îl încalcă fără a fi sancționate

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
18.10.2022

Exclusiv. Regulamentul pe care unele echipe din LNBM îl încalcă fără a fi sancționate

Pentru stagiunea 2022-23, Federația Română de Baschet a trimis cluburilor din Liga Națională o listă cu mai multe cerințe pentru partea de media și comunicare, în vederea dezvoltării fenomenului sportului cu mingea la coș în țara noastră.

Astfel, echipele din LNBM sunt obligate începând cu acest sezon în principal să dețină și să își promoveze activitate pe următoarele canale de comunicare: site propriu, pagină/cont de Facebook propriu și cont de Instagram propriu. Cluburile din prima divizie trebuie să aibă un minim de postări obligatorii pe cele trei canale media.

De asemenea, participantele la acest sezon din Liga Națională de Baschet Masculin trebuie să colaboreze cu un fotograf profesionist care să producă și să transmită către departamentul Ligii de baschet din cadrul FRB un număr minim de 25 de fotografii sugestive de la meciurile de acasă, dar și din acțiunile echipei.

Printre altele, toate echipele sunt obligate să realizeze o conferință de presă/flash-interviuri înainte de fiecare partidă. De asemenea, formațiile aflate în postura de gazdă au datoria de a organiza o miniconferință de presă pe teren în fața spiderului propriu publicitar de minim două minute cu fiecare reprezentant de la cele două echipe, începând cu oaspeții. Acestea trebuie transmise pe Facebook-ul echipei și pe site-ul propriu sau canalul de YouTube propriu.

În cazul nerespectării acestor cerințe și a altor câteva, o echipă ar trebui să plătească între 100 și 300 de euro lunar pentru fiecare sancțiune aplicată.

Cu toate acestea, în ciuda existenței acestui regulament, o bună parte dintre participantele în competiție din acest sezon nu pun la dispoziție aceste materiale. Nu de puține ori am fost sancționați amical de către cititorii noștri că folosim poze de la meciuri din sezonul trecut, dar vina nu este a noastră în situația de față.

La un mic research pe Facebook, Instagram sau pe site-urile proprii ale echipelor (în cazul în care există) veți vedea că un procent consistent de echipe din campionat nu pun la dispoziție nici măcar link-ul către transmisiunea live de pe FRB TV a meciurilor proprii (o altă cerință din acea anexă, apropo), asta ca să nu vorbim de lipsa fotografiilor, a declarațiilor de dinainte și după meciuri, a postărilor de tip „game-day”, a rezultatelor și a multor alte goluri. Poate aceste lipsuri ar fi fost de înțeles dacă existau doar la cluburile mici, unde ar exista scuza că bugetele nu permit toate aceste facilități. Dar…

De-a lungul vremii, am încercat să vă punem la dispoziție cât mai multe declarații exclusive înaintea meciurilor importante și nu numai. Câteva cluburi din campionat ne fac un mic favor nouă și unul mai mare urmăritorilor de baschet din România și realizează pe cont propriu aceste interviuri.

La polul opus, găsim până și în rândul cluburilor care participă în cupele europene astfel de probleme. Unul dintre reporterii Baschet.Ro a fost prezent în sală recent la unul dintre derby-urile campionatului, între două grupări ce evoluează și în Europa, iar după meci s-a mutat la spiderul publicitar pentru a obține declarații din ambele tabere.

În mod surprinzător, echipa oaspete a refuzat să se prezinte la conferința de presă. Gândul ne-a dus direct la regulamentul pe care l-am tot amintit și ne-am gândit că aceștia ar fi trebuit sancționați. Văzând că nu se întâmplă nimic, am presupus că este de datoria echipei gazdă să organizeze miniconferința, iar prezența oaspeților stă la latitudinea acestora.

Ca să fim siguri, am contactat Federația Română de Baschet, prezentând complet situația. Ni s-a dat dreptate, dar am fost rugați să așteptăm până a publica situația pe pretextul că clubul în cauza va fi contactat și scuzat doar dacă exista un motiv întemeiat pentru absența de la conferința de presă, cum ar fi graba pentru a prinde un zbor către casă.

Ne-am conformat și am așteptat, iar la câteva zile după această convorbire, am încercat să cerem o clarificare în acest caz. Nu am primit niciun răspuns. Ba chiar mai mult, mesajul nostru nu a fost nici măcar citit, semn că FRB nu a considerat acțiunile acelei echipe ca fiind sancționabile.

În final, salutăm acest regulament impus de FRB. Cerințele sunt mai mult decât acceptabile pentru cluburi, care nu sunt puse la o trudă prea mare, nici din punct de vedere financiar, nici din cel al efortului. Plusul cel mai mare este aportul publicului și în mediul online, unde tinerii pot fi cel mai ușor atrași către salile în care se joacă baschet la noi. Cu toate acestea, un astfel de regulament este absolut inutil în momentul în care echipele își permit să nu îl respecte tocmai pentru că nu sunt sancționate de către Federație.

*foto: Facebook/CSM Oradea (Roby Boros)

3 comentarii la aceasta stire:
  • goatclipa :

    Vreo soluție?
    Ca redacție aveți un cuvânt de spus și ma gândesc ca o scrisoare deschisa la adresa feb ar avea succes măcar în aplicarea amenzilor. Aceasta este doar o sugestie, sunteți super și va apreciez pentru munca prestata! Urmăresc în de aproape!

    cu 1 an în urmă (21.10.2022) Raspunde
  • BC CSU Sibiu mircealitCSU :

    Concluzie
    Chiar voiam sa comentez la acest articol cand a aparut, insa nu am avut deloc timp. Ma mir ca altii cu mai multe cunostinte si implicare in baschetul romanesc nu au comentat asupra acestui articol care, in opinia mea, arata adevarata mentalitatea a celor ce conduc majoritatea "cluburilor" din Romania.
    Adica mie sincer mi se pare terifiant ca in anul 2022 trebuie sa existe o lege care sa oblige cluburile sa aiba cont de Facebook si Instagram sau macar sa angajeze un fotograf profesionist pentru meciuri; si mi se pare si mai infricosator faptul ca majoritatea echipelor nu respecta aceasta regula. In strainatate cluburile sportive fac tot ce pot ca sa aduca oamenii la sala, vorbim aici despre filmulete de prezentare, campanii de abonati, promovare extinsa pe toate retelele de socializare (nu doar Facebook sau Instagram), interviuri si challange-uri interesante cu jucatorii si/sau cu fanii etc. Toate menite sa atraga atat oamenii la sala cat si potentiali sponsori.
    Noi, in schimb, ramanem cu aceasi mentalitate comunista (cu unele exceptii), sa vina banul de la stat si sa fim lasati in pace, ce daca jucam cu salile goale, cu atat mai bine!
    Nici nu mai vorbesc despre experienta din sala, unde din cate am vazut, foarte multe echipe nici macar nu pun muzica la pauza sau in timpul timeout-urilor iar muzica pe care se pune (acum vorbesc mai ales despre Sibiu, dar am observat acest lucru si la Cluj) nu are nici o legatura cu demografica din sala. Adica inteleg ca baschetul este un sport american, dar mai pune nene si ceva muzica romaneasca sau macar ceva mai digerabil, nu vezi ca jumatate din spectatori suntem trecuti de 40 de ani? Sa nu mai vorbesc despre un grainic de calitate (acum sincer ma gandesc in special la Craiova, dar sunt si altii), de dansatori, mascote, de un concurs sau o tombola pentru fani etc.etc.
    Se construiesc sau se renoveaza o multime de sali noi prin toata tara (si ma bucura acest lucru) insa mentalitatea celor care se muta in salile noi raman tot aceasi, iar acest lucru ne trage in spate rau de tot.

    cu 1 an în urmă (21.10.2022) Raspunde
  • FC Argeș Pitești Dan N :

    Asta e normalitatea
    Ceea ce a cerut Federatia este un lucru normal. La Pitesti se lucreaza bine pe linia aceasta.
    La cluburile unde nu se respecta linia aceasta de comunicare putem spune ca se vede cultura organizatorica de tip stat retrograd si oameni care lucreaza acolo doar pentru un salariu si la trecerea timpului.

    cu 1 an în urmă (22.10.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!