Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Explicație: De ce a aruncat Karel Guzman liberele în locul lui Dustin Hogue

Explicație: De ce a aruncat Karel Guzman liberele în locul lui Dustin Hogue

Miercuri, 15 decembrie, U-BT Cluj-Napoca a obținut a patra victorie din sezonul regulat al Basketball Champions League. Formația ardeleană s-a impus cu scorul de 104 la 94 în fața lui Happy Casa Brindisi și este la un pas de faza secundă a competiției.

Alb-negrii au condus în cea mai mare parte a jocului, având chiar și un avantaj de 16 puncte, 46-30, însă adversarii au reușit să revină în două rânduri la o diferență de o posesie. Unul dintre momentele importante ale meciului s-a consemnat în ultimul act, la scorul de 84 la 81 pentru U-BT. Atunci, Mattia Udom l-a faultat dur pe Dustin Hogue și a fost sancționat imediat cu greșeală antisportivă. Karel Guzman a sărit în apărarea coechipierului său și l-a împins cu pieptul pe Udom, iar acesta a ripostat.

Arbitrii au revăzut faza și au decis să acorde încă două antisportive: unul pentru Guzman și altul pentru Udom. Drept consecință, baschetbalistul lui Brindisi a fost eliminat, iar formația gazdă au primit două aruncări libere și posesia.

De ce s-au acordat greșeli antisportive și de ce a aruncat Guzman cele două libere?

Conform Regulamentului Oficial al Jocului de Baschet, greșeala tehnică este „o greșeală fără contact”, în timp ce greșeala antisportivă este „contactul provocat de jucător”. Așadar, în conflictul dintre Guzman și Udom, între cei doi a existat contact fizic, astfel că au fost sancționați cu greșeli antisportive.

Un detaliu interesant este că Guzman a fost cel care a aruncat cele două libere, nu Hogue. Explicația apare tot în regulament: conform 42.2.3, „toate penalizările egale pentru echipe și toate penalizările greșelilor duble vor fi anulate în ordinea în care ele au fost sancționate”.

Așadar, primul antisportiv i-a fost acordat lui Udom în conflictul cu Hogue. Apoi, al doilea antisportiv i-a fost acordat lui Guzman în conflictul cu Udom. Cele două au fost anulate, iar liberele s-au acordat pentru cea de-a treia greșeală antisportivă, unde Udom a fost sancționat pentru împingerea lui Guzman.

Prin urmare, cubanezul a fost cel care a ajuns la linia de libere și nu americanul. Guzman a ratat ambele aruncări libere și a fost înlocuit cu Patrick Richard. Căpitanul lui U-BT s-a făcut imediat remarcat cu un coș de la distanță, iar diferența de pe tabelă a crescut la șase puncte: 87-81.

Ardelenii și-au menținut avantajul până la final și au atins suta pentru a doua oară consecutiv în Basketball Champions League. Scorul a fost 104 la 94, iar U-BT Cluj-Napoca este la o victorie distanță de terminarea pe prima poziție a grupei G.

*foto: Manases Sandor/championsleague.basketball

4 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Asa presupuneam si eu
    Ce vroiam sa subliniez este ca logic era ca sa se anuleze fazele din afara jocului si sa ramina faza de joc sanctionata ( fault la Hogue). De ce spun asta ? Simplu , pentru ca daca faultul la Hogue era unul obisnuit atunci arunca Hogue. La fel, daca Guzman si Udom luau Tehnic atunci, acele 2 tehnice se anulau.
    Dar ca orice regula sau regulament si cel de baschet este perfectibil, zic si eu... Ei au judecat ca daca sunt mai multe tehnice sau antisportive consecutive la ambele formatii, ele se anuleaza in ordinea semnalizarii.
    Oricum, multumesc pentru stradania de a documenta faza respectiva.

    cu 2 ani în urmă (17.12.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ereticus :

    @Baschet.ro
    Mulțumim pentru efort și pentru respectul arătat celor care citesc articolele voastre!

    cu 2 ani în urmă (18.12.2021)
    • U BT Cluj-Napoca caatmark:

      @ereticus
      Subscriu la cele scrise de tine.

      cu 2 ani în urmă (18.12.2021)
    • Istrate David:

      Încurajări
      Mulțumim frumos pentru încurajări și pentru că ne urmăriți!

      cu 2 ani în urmă (18.12.2021)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!