Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

F8. U-BT Cluj-Napoca și CSO Voluntari, câștigătoarele ultimelor patru ediții ale Cupei, se întâlnesc în sferturi

F8. U-BT Cluj-Napoca și CSO Voluntari, câștigătoarele ultimelor patru ediții ale Cupei, se întâlnesc în sferturi

Se anunță un final de săptămână plin de baschet la Cluj-Napoca, acolo unde va avea loc Final 8-ul Cupei României la baschet masculin, ediția 2024. Sferturile de finală au fost programate pentru ziua de joi, 15 februarie, în Sala Sporturilor „Horia Demian”.

U-BT Cluj-Napoca, gazda turneului, va intra pe teren în ultimul meci de joi și o va avea ca adversară pe CSO Voluntari. Practic, începând cu ora 20:30, în direct pe Digi Sport 3, Prima Sport 1 și FRB TV, se vor întâlni câștigătoarele ultimelor patru ediții ale Cupei României.

Elevii lui Mihai Silvășan și-au adjudecat trofeul în 2020, în cadrul unui turneu organizat tot la Cluj-Napoca, și în 2023, după trei victorii obținute la Constanța. În ambele rânduri, alb-negrii au avut-o drept adversară în ultimul act pe CSM Oradea.

De partea cealaltă, alb-albaștrii au câștigat cupa în 2021, la Cluj, și în 2022, la Craiova. Antrenați pe atunci de Sașa Ocokoljic, ilfovenii s-au impus în fața lui CSM Oradea în prima finală jucată și în fața lui SCM U Craiova în cea de-a doua finală disputată.

Cluj și Voluntari s-au mai întâlnit o singură dată în Cupă

Cele două adversare de joi s-au mai întâlnit o singură dată în Cupa României, în semifinalele Final 4-ului de la Craiova, din 2022. Atunci, CSO Voluntari a avut câștig de cauză, trecând cu 81 la 80 de U-BT Cluj-Napoca.

Liderul învingătoarei a fost Vlad Moldoveanu, care a adunat 22 de puncte, 11 recuperări, 3 pase decisive și o intercepție, pentru un indice al eficienței de +30. De partea cealaltă, s-au remarcat cei doi jucători naturalizați ai învinșilor: Giordan Watson (17 puncte, 3 intercepții) și Patrick Richard (15 puncte, 6 recuperări, 3 pase decisive).

La finalul acelui sezon, U-Banca Transilvania reușea să își ia revanșa în fața lui CSO Voluntari și să obțină al doilea titlu consecutiv, după o finală câștigată cu 3-1.

În actuala stagiune, clujenii și ilfovenii au fost în aceeași grupă în prima fază a campionatului, astfel că deja s-au confruntat de două ori. În tur, în Sala Gabriela Szabo din Voluntari, U-BT s-a impus cu 86 la 73, grație unui început excelent de meci, în timp ce returul a fost mult mai echilibrat. Trupa lui Ainars Bagatskis i-a pus mari probleme campioanei en-titre care, în cele din urmă, a câștigat cu 88 la 85, datorită celor 20 de puncte și 6 pase decisive adunate de Bryce Jones.

După trei etape disputate din faza a doua a Ligii Naționale, gazdele au rămas neînvinse pe plan intern, având un bilanț de 11-0 în Top 10. În schimb, oaspeții au pierdut primele două partide din această fază, dar și-au luat revanșa în meciul al treilea, ajungând la cinci victorii și șase înfrângeri.

Evoluții solide în Europa pentru cele două tabere

Pe plan european, ambele tabere s-au descurcat excelent în ediția 2023-2024. U-BT Cluj-Napoca a impresionat în EuroCup, devenind surpriza competiției și calificându-se în sferturile de finală. Tot în această fază a ajuns și CSO Voluntari, însă în European North Basketball League, grație unei serii de șase succese consecutive.

„Studenții” s-au calificat în Final 8-ul Cupei României după două victorii clare cu CSM Oradea (87-67) și CS Dinamo București (88-65). De partea cealaltă, „voluntarii” au trecut categoric de CSM Corona Brașov (81-60) și ABC Laguna București (79-64).

Până în acest moment, cei mai buni jucători din angrenajul lui Mihai Silvășan, pe plan intern, au fost Emanuel Cățe (14.3 puncte, 8.1 recuperări), Bryce Jones (9.2 puncte, 5.3 pase decisive, 3.5 recuperări) și Jarell Eddie (11.6 puncte, 3.2 recuperări, 48.1% de la distanță).

În schimb, adversarii impresionează prin trio-ul Rashard Odomes (15.1 puncte, 4.5 recuperări, 3.5 pase decisive), Keyshawn Feazell (10.5 puncte, 6.0 recuperări) și Trevon Allen (14.1 puncte, 3.2 recuperări, 2.5 pase decisive).

”The Mighty Favourites” sau ”The Dream Blockers”?

În duelul din „Horia Demian” un aport semnificativ îl vor avea jucătorii autohtoni ai celor două tabere, pe teren regăsindu-se nu mai puțin de cinci membri ai naționalei României: Patrick Richard, Mihai Măciucă, Emanuel Cățe pentru U-BT Cluj-Napoca și Lucas Tohătan și Alexandru Olah pentru CSO Voluntari. De asemenea, ilfovenii beneficiază și de serviciile lui Titus Nicoară, unul dintre cei mai experimentați baschetbaliști români.

Dacă ne îndreptăm atenția și asupra jucătorilor străini, vom vedea că alb-negrii au mai multă experiență, în timp ce alb-albaștrii au mizat în această stagiune pe avantajele care vin odată cu un lot tânăr și atletic.

La acest capitol, gazdelor le va lipsi un baschetbalist important, Karel Guzman, care încă nu s-a refăcut după accidentarea din duelul cu CSM Târgu Mureș. În schimb, Bryce Jones, absent în derby-ul cu CSU Sibiu, a revenit la antrenamente și va fi joi pe teren.

De partea cealaltă, nu există informații cum că Ainars Bagatskis nu ar avea la dispoziție întreg lotul pentru Final 8-ul Cupei României.

Porecliți ”The Mighty Favourites”, elevii lui Mihai Silvășan sunt favoriți în confruntarea din sferturile de finală, însă ”The Dream Blockers” vor veni la Cluj-Napoca pregătiți să facă o surpriză.

Formația care va câștiga această partidă se va duela în semifinale cu învingătoarea întâlnirii dintre CSU Sibiu și CSM Constanța. Penultimul act al Cupei României se va juca sâmbătă, 17 februarie, la ora 17:30.

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball

4 comentarii la aceasta stire:
  • pipzn :

    Meci
    Ce nu va fi usor deloc pentru "U", asa cum nu a fost nici ultimul din campionat cu ei.

    La nivel de jucatori romani pe care sa te poti baza nu sunt sigur daca "U" nu sta usor mai rau.
    Asadar mi-as dori sa fie constienti de asta si jucatorii straini din lot si sa puna umarul mai serios (mai ales in aparare).

    Altfel, cam nepotrivita ora de desfasurare si organizarea turneului ca atare (atatea meciuri intr-o zi, sali diferite de desfasurare).

    cu 2 luni în urmă (15.02.2024)
    • Ciucâ:

      Pipzn
      ai uitat de petricâ probabil, cu câțe şi mâciucâ peste tohatan olah nicoarâ cred eu.

      cu 2 luni în urmă (15.02.2024)
    • pipzn:

      @Ciuca
      Nu, nu am uitat.
      Atat ca in ultimele meciuri (mai exact de cand nu poate juca Guzman deloc + minute mai putine la alti jucatori straini (Stipanovic) sau chiar lipsa (Jones), Richard a trebuit sa joace multe minute (in toate competitiile) si mai ales in campionat sa depuna eforturi mari pentru ca strainii nu par a fi foarte motivati. La meciul cu Sibiul de ex. Seeley o fi fost in topul marcatorilor dar a jucat ce a vrut el si s-a aparat (mai degraba nu) cum si cand a vrut el. Greul a fost dus tot de Richard si Cate.

      Voluntariul a venit clar dispusa la mult efort si media de varsta e in favoarea lor.

      cu 2 luni în urmă (15.02.2024)
    Raspunde
  • Ciucâ :

    Voluntari
    va fi surpriza zilei, nu au ce pierde,pe când clujul trebuie sâ câştige obligatoriu cupa.

    cu 2 luni în urmă (15.02.2024) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!