Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

FC Porto revine pe tărâm românesc la un an distanță de la duelurile cu CSM Oradea

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
12.12.2022

FC Porto revine pe tărâm românesc la un an distanță de la duelurile cu CSM Oradea

SCM U Craiova debutează în faza a doua a grupelor din FIBA Europe Cup miercuri, 14 decembrie, de la ora 19:00. Leii din Bănie sunt repartizați într-o grupă cu Niners Chemnitz, Cholet Basket și FC Porto. Adversara din prima etapă este vicecampioana Portugaliei.

Lusitanii au un start aproape perfect în competiția internă și ocupă prima poziție după ce au suferit un singur eșec în 12 runde. Acela a venit împotriva campioanei en-titre Benfica Lisabona, cu scorul de 105-112 după două reprize de prelungiri.

Adversara Craiovei de miercuri aparține clubului sportiv Porto, recunoscut mai mult pentru rezultatele echipei de fotbal. Echipa de baschet își joacă meciurile în Dragao Arena, unde evoluează și formațiile de handbal și ochei. Această secție a fost inventată în anul 1926.

Porto a fost una dintre participantele la prima ediție a Campionatului Portugaliei și a reușit să își câștige primele două titluri în anii 1951-52 și 1952-53, după mai multe sezoane petrecute în cea de-a doua ierarhie a competiției din Peninsula Iberică.

Anul 1995 a fost unul de cotitură pentru baschetul portughez, întrucât a fost înființată prima Ligă Profesionistă de Baschet. Porto s-a încununat campioana primelor două ediții din campionatul profesionist. În 1997 și 2000, echipa a reușit să bifeze și două sferturi de finală în FIBA Saporta Cup, actuala Europe Cup.

Paulo Pinto a fost vioara întâi pentru realizarea acestor performanțe. El a fost declarat de FIBA la acea perioadă unul dintre cei mai valoroși 50 de jucători de pe bătrânul continent. Cariera sa a avut un destin tragic, astfel că în 2002, pe când avea doar 28 de ani, Pinto a murit în timpul unui timeout al unui meci dintre Aveiro și Benfica.

Echipa și-a pierdut locul în prima ierarhie a campionatului din Portugalia în stagiunea 2011-12, iar după reconsiderarea unei strategii începând cu secțiile de copii și juniori, Porto a revenit în primul eșalon începând cu sezonul 2015-16. Acel sezon a adus al 12-lea titlu în vitrina alb-albaștrilor, care este completată de alte 14 Cupe ale Portugaliei.

Fernando Sa este începând cu luna iunie antrenorul echipei. Din postura de jucător, el a câștigat trei titluri de campion și alte trei cupe alături de Porto. Teyvon Myers este principala gură de foc a grupării, cu o medie de 14.5 puncte pe meci.

În stagiunea precedentă din FIBA Europe Cup, FC Porto a dat piept cu CSM Oradea în sezonul regulat. Bihorenii au avut câștig de cauză în meciul de pe teren propriu (67-58), dar au pierdut cu 75-63 în deplasarea din Portugalia.

Disputa dintre SCM U Craiova și FC Porto are loc miercuri, 14 decembrie, în Sala Polivalentă din Craiova, de la ora 19:00 și poate fi urmărită pe canalul de YouTube FIBA The Basketball Channel.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!