Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Florin Birta: "Toată lumea a avut de pierdut după această licitaţie"

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
17.01.2012

În cursul zilei de marţi, 17 ianuarie, la Primăria din Oradea a avut loc o conferinţă de presă la care au participat preşedintele CSM Florin Birta şi managerul CSM, Şerban Sere. Principalul subiect a fost Cupa Româiniei, iar Florin Birta dorit să explice de ce au luat decizia de a nu participa la licitaţie.

Am organizat azi o conferinţă de presă pentru a explica ceea ce s-a întâmplat ieri la sediul Federaţiei Române de Baschet deoarece eu şi Şerban Sere ne simţim datori cu anumite explicaţii şi anume de ce nu se va organiza Final Four-ul la Oradea. Procedura de la Bucureşti a decurs în felul următor. În prima fază a avut loc tragerea la sorţi, o tragere despre care putem spune că nu ne considerăm norocoşi deoarece vom întâlni una dintre cele mai dificile adversare. Aceaşi părere o au şi cei de la Timişoara. După ce a avut loc tragerea la sorţi a avut loc o pauză în care cei de la Timişoara, oficiali care erau hotărâţi să ofere sume astronomice în ceea ce priveşte organizarea Final Four-ului. Aici doresc să subliniez că, din punctul meu de vedere, este o problemă pentru că singurul criteriu de atribuire a Final Four-ului, de către FRB, este cine oferă cei mai mulţi bani, fără a se pune problema altor criterii ca de exemplu dacă ai o sală unde se poate desfăşura meciul sau dacă eşti un oraş în care baschetul e cel mai iubit sport. Mi s-a părut că nu a fost în regulă ca singurul criteriu să fie cel financiar. Discutând cu cei de la Timişoara situaţia putea să cadă în două extreme şi anume: ori să licităm o sumă extrem de mare pentru că nu exista o limită impusă şi se putea ajunge şi la 100.000 de mii de euro ceea ce totuşi pentru 4 meciuri pe teren propriu, era o sumă foarte foarte mare şi exista riscul să nu câştigăm primul meci şi nici măcar să evoluăm în finala mare a competiţiei. Am decis alături de Timişoara să ne retragem şi să lăsăm celelalte echipe să se lupte pentru organizarea Final Four-ului. Chiar nu mi s-a părut să fie normal acest lucru ca singurul criteriu de atribuire să fie doar cel financiar. Dar aceasta nu este traba noastră, este treaba federaţiei.
În final CSM Bucureşti a licitat suma cea mai mare, adică 44.000 RON. Acum singura problemă este sala care va organiza acest eveniment. Iniţial am înţeles că va fi Sala Polivalentă, dar aceasta este ocupată. Bucureştenii vor trebui să găsească altă sala, iar până săptămâna viitoare vom şti unde vom evolua. Cred că o sumă apropiată celei de 100.000 de euro este prea mare pentru obţinerea organizării Final Four-ului.

Credeţi că interesul FRB era doar să obţină o anumită sumă de bani ?

Normal că interesul FRB era să obţină bani, de aceea singurul criteriu a fost cel financiar. Licitaţia a început de la 10.000 de lei, iar pasul de licitaţie a fost de 500 de lei. Nu s-a ajuns la o sumă foarte mare pentru că ne-am retras noi şi Timişoara. Dacă nu ne retrăgram noi şi Timişoara cine ştie la ce sumă ajungeam.

Era mai bine să existe capi de serie ? Sau ca prima oară să aibe loc licitaţia şi apoi tragerea la sorţi ?

Discutam cu preşedinta FRB şi ne spunea că anul viitor Cupa României se va desfăşura cu capi de serie. Nu ştiu dacă era mai bine să fie licitaţia şi apoi tragerea la sorţi. Aşa a dorit federaţia. Era mai bine pentru FRB pentru că nu ne retrăgram noi şi cei de la Timişoara. După tragerea la sorţi noi am cerut o pauză de consultări, am vorbit cu cei de la Timişoara şi am căzut de comun acord să ne retragem de la licitaţie. Nu ştiu să vă spun cine a venit cu ideea, noi sau timişorenii, nu mai contează. E o întrebare bună. Noi eram în colsultări acolo când am decis acest lucru. Bineînţeles cei de la Piteşti nici nu au fost de acord să facem această pauză pentru că ei credeau că ne vom înţelege între noi. Gândiţi-vă ce ar fi însemnat pentru noi, ca şi club, să jucăm acasă, să dam 50.000 de euro la FRB şi să pierdem în semifinale. Ar fi spus toată lumea că am aruncat banii pe fereastră. Nu este un boicot ci doar o decizie înţeleaptă mai ales pe fondul situaţiei economice actuale. Mai bine acei bani îi învestim în echipă.

Sunteţi de acord cu actualul sistem de licitaţie ?

Cei de la Timişoara ne-au spus că indiferent cât licitează Oradea ei au aprobare de la consiliul local să liciteze cu 500 de ron mai mult. Asta înseamna ca noi cu Timişoara să ne cheltuim banii sau să aruncăm banii în aer. 10.000 de euro era o sumă ok la fel şi 20.000 de euro. Părerea mea e că trebuia să se hotărască o sumă fixă după care să se hotărească în Biroul Federal această decizie. Să se analizeze bine şi să se acorde şi pe baza altor criterii nu numai financiare. Cred că la această licitaţie toată lumea a avut de pierdut. A pierdut FRB pentru ca a încasat o sumă mai mică decât se aştepta, au avut de pierdut suporterii de la Oradea şi de la Timişoara şi echipele au avut de pierdut de pe urma acestui sistem de organizare al Final Four-ului.

Vă gândiţi să organizaţi o deplasare pentru galeria şi suporterii orădeni la Bucureşti ?

Dacă sunt doritori care să meargă în perioada 17-18 februarie la Bucureşti vom încerca să oferim un mijloc de transport cu care să se facă deplasarea. Probabil vom încerca să facem rost şi de cazare. Sper să şi găsim doritori care să facă deplasarea, vom vedea.

5 comentarii la aceasta stire:
  • realHQ :

    WOW
    "Cei de la Timişoara ne-au spus că indiferent cât licitează Oradea ei au aprobare de la consiliul local să liciteze cu 500 de ron mai mult"...S-a descoperit recent petrol in Banat si nu am aflat? :) Se pare ca la Timisoara exista un consiliu local la care la capitolul bugetar 2012 cheltuieli s-a trecut "Fara Numar.mp3" ...great! :) vreau si eu sa ma mut in emiratele Timisoarei :D

    cu 12 ani în urmă (17.01.2012) Raspunde
  • tramecos :

    PAGUBA-N CIUPERCI...
    FELICITARI, STAFUL DE LA ORADEA SI TIMISOARA A PROCEDAT CORECT, DAR ATENTIE DACA SE JOACA IN SALA DE LA RAPID, DUCETI CU VOI : LUMANARI, LAMPADARE, VEIOZE, LANTERNE SA POTA VEDEA SI JUCATORII NOSTRI CEVA............ LASA DE DORIT INSTALATIA DE ILUMINAT DE ACOLO.

    cu 12 ani în urmă (17.01.2012) Raspunde
  • FC Argeș Pitești Gabitzu01 :

    gargara
    dupa razboi multi viteji se arata! daca aveati bani - voi sau Timisoara - licitati pana castigati. restul e gargara ieftina.

    cu 12 ani în urmă (18.01.2012) Raspunde
  • CSM CSU Oradea Tomy :

    multumim pentru aprecieri...
    ... Gabitzu, deoarece ai dreptate. Si deoarece nu avem bani ne vom concentra sa castigam meciuri de baschet in loc de licitatii.

    cu 12 ani în urmă (18.01.2012) Raspunde
  • unbaiat :

    @multi vizati
    cum joaca Oradea bine, cum e plin de "suporteri" care isi dau cu parerea. suporter e cine mergea si pana acum la meciuri si vorbea de echipa inainte de vremurile mai bune.

    cu 12 ani în urmă (18.01.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!