Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

FRB a decis sistemul competițional în care se va juca sezonul următor din LNBM și LNBF

FRB a decis sistemul competițional în care se va juca sezonul următor din LNBM și LNBF

Consiliul Director al FRB a anunțat sistemul competițional și regulile valabile pentru sezonul viitor al Ligii Naționale de Baschet Masculin, Ligii Naționale de Baschet Feminin, dar și a Cupei României la masculin și feminin.

Printre principalele modificări se numără trecerea la un sistem competițional cu o singură grupă valorică, cu sistem tur-retur și cu opt echipe calificate în playoff.  

De asemenea, în Cupa României – masculin se vor afla tot timpul doi jucători români pe parchet, dintre care cel puțin unul dintre jucători să fie U23.

Calendarul competițiilor urmează să fie anunțat, în funcție de câte echipe se vor înscrie în campionat.

Mai multe detalii despre sistemul competițional, în cele ce urmează:

„3. Se aproba cu majoritate de voturi formatul LNBM si CRM, sezonul 2020-2021, dupa cum urmeaza:

Sistemul competitional

- LNBM, 2020-2021: indiferent de numarul echipelor inscrise ( 15, 14, 13, 12, 10..), competitia se va desfasura intr-un format cu o serie unica:

– Faza 1: se joaca dupa sistemul fiecare cu fiecare, tur-retur, N jocuri si se face clasamentul;

- Faza 2: se formeaza doua grupe:

- o grupa cu echipele de pe locurile 1-8, care vor juca in play-off, 3 tururi (sistem 3/5, etapa dubla cu o zi pauza); pentru locurile 5-8 se vor juca tururi de 2/3 jocuri;

 - o grupa cu echipele de pe locurile 9-N, care vor juca play-out, 2-3 tururi de 2/3 jocuri.

La finalul competitiei se va decerna titlul de campioana al LNBM iar echipele de pe ultimele doua locuri vor juca la inceputul sezonului 2021-2022 un baraj cu echipele de pe primele doua locuri din Liga 1, pentru a stabili echipele care vor intra in LNBM in sezonul urmator (jocurile se vor desfasura conform regulilor LNBM sezon 2021-2022).

- Cupa Romaniei, 2020-2021: in functie de numarul echipelor participante, se vor juca 2-3 tururi si Final 4;

In Cupa Romaniei se joaca dupa aceleasi reguli ca in LNBM, doar regula romanilor difera – fiecare echipa trebuie sa joace cu 2 jucatori romani pe toata durata jocului, dintre care cel putin un jucator roman sa fie U23.

Tragerea la sorti va fi la aceeasi data cu cea pentru LNBM.

Calendarul competitional

LNB Masculin: va incepe in data de 10 octombrie si se va termina in intervalul 02-12 iunie 2021;

Cupa Romaniei, Masculin: va incepe in 03 si 07 octombrie, cu Turul 1, iar Final 4 va avea loc in perioada 05-06 februarie 2021;

Inscrierea in LNBM si CRM: au drept de inscriere cluburile care au participat in LNBM in sezonul 2019-2020, care s-au clasat pe locurile 1-16; Echipele care se inscriu in LNBM, 2020-2021, au obligatia sa participe si in Cupa Romaniei si Supercupa.

Termen limita inscriere LNBM si CRM – 15 iulie 2020.

Tragerea la sorti LNBM si CRM – va avea loc pe 24 august 2020, la sediul FRB, dupa validarea inscrierilor participantilor de catre Consiliul Director.

Taxa inscriere: LNBM si CRM: 10.000 euro (include si taxele de viza si legitimatii pentru sportivi si oficiali). Plata transei 1 din Taxa de inscriere, in valoare de 5000 euro, se va face pana in data de 20 august 2020; plata transei 2 din Taxa de inscriere se va achita inainte de inceperea fazei 2 a LNBM (play-off/play-out)

Conditii de validare:                                                                               

- Datorii catre FRB: cei care nu isi achita integral datoriile catre FRB pana la 20 august vor suporta sanctiunile hotarate de CD.

- Infrastructura: echipele trebuie sa joace in sali omologate cu dimensiuni regulamentare, sa aiba 2 tabele de scor, tabele de 24 de secunde deasupra panourilor, cu resetare la 14 secunde, sa aiba perimetru luminos cu leduri pe panouri, suprafata sa fie din parchet, sa indeplineasca normele de securitate, capacitatea sa fie mai mare de 400 de locur,i sonorizare, internet prin cablu, kituri inregistrare video.

- Litigii salariale cu jucatorii/antrenorii/agentii sau  decizii BAT: sanctiunile  se vor stabili de catre CD, in urma consultarilor cu FIBA, urmarindu-se prevenirea sanctiunilor, limitarea sumelor datorate, determinarea cluburilor sa-si achite datoriile.

- Participarea in Campionatul National de juniori:

Echipele din LNBM sunt obligate sa aiba 2 echipe de juniori inscrise in Campionatul National U13 - U18, editia 2020-2021. Echipele de juniori pot fi propri sau in colaborare. Daca nu participa in Campionatul National de juniori sau se va rupe colaborarea: sanctiune conform RS LNBM.

– Participare in LNBM 3x3 si CRM 3x3, 2020-2021: nu mai este obligatorie;

- Inscriere in cupele europene:in sezonul 2020-2021 nu mai este obligatorie;

- Perioada de transfer: 03 august – pina cu 72 ore inainte de primul joc din LNBM; echipele, cu exceptia celor care participa in cupele europene organizate de FIBA Europe, vor avea dreptul sa transfere, sa aiba in L18 si sa inregistreze in foaia de arbitraj maxim 6 jucatori straini, indiferent de tara de origine; sunt permise 6 inlocuiri de jucatori straini sau romani pana la 28 februarie 2021; in perioada 01-31  martie 2021 echipele mai au dreptul la un transfer prin care sa inlocuiasca un jucator foarte grav accidentat, cu aprobarea Comitetului Executiv. Echipele participante in cupele europene, organizate de FIBA Europe, au dreptul sa transfere in plus un jucator strain, inainte sau in timpul competitiei internationale, cu drept de joc in LNBM si CRM doar pentru perioada participarii in competitia internationala. In competitiile interne pot sa inregistreze pe foaia de arbitraj maximum 6 straini (indiferent de tara de origine). La incheierea participarii in competitia internationala, echipa respectiva va renunta la unul dintre cei 7 jucatori straini.

- Taxa jucator strain: 1500 euro

 - Taxa transfer jucator roman: 550 lei

- Taxa formare juniori (platita in fiecare an cluburilor formatoare, prin FRB, pentru fiecare jucator nascut 2000 sau mai tanar, pana la varsta de 25 de ani): 2.000 de euro pe an de jucator in LNBM. FRB va directiona banii catre antrenorul care l-a descoperit si cluburile formatoare conform unei proceduri stabilite de CC Antrenori, retinand un comision de 10%. Jucatorul tanar primeste drept de joc numai dupa achitarea taxei de formare.

- Lista jucatorilor cu drept de joc: va fi de maximum 18 jucatori (L18);

- Jucatorii straini: echipele participante, cu exceptia celor care participa in cupe europene, au dreptul sa transfere, sa aiba in lotul largit si sa inregistreze pe foaia de arbitaj maximum 6 straini;

- Regula romanilor:

- in LNBM  - fiecare echipa trebuie sa joace cu cel putin un jucator roman prezent in permanenta pe teren, dar in SF 1 si SF 2 acesta sa fie sub 23 de ani (U23);

- in CRM – fiecare echipa trebuie sa joace cu doi jucatori romani, tot meciul, dintre care cel putin unul dintre acestia sa fie sub 23 de ani (U23).

- Nivelul profesional al antrenorilor: antrenorii cu carnet de antrenor, categoriile senior sau maestru, posesor al licentei FRB de tip „AA” (numai pentru categorie, CC Antrenori va propune o taxa de exceptare); in colectivul tehnic al echipelor vor fi minimum 2 antrenori (antrenor principal si antrenor secund) si maximum 4 antrenori (antrenor principal, 2 antrenori secunzi, 1 director tehnic); directorul tehnic trebuie sa aiba carnet de antrenor; din cei 4 membri ai colectivului tehnic, cel mult unul poate fi strain; antrenorul strain trebuie sa demonstreze ca in ultimii 5 ani a fost antrenor macar in 3 ani in prima liga din tara sa sau in alta tara;

- Barem arbitraj si comisar: in LNBM si CRM, baremul brut va fi cel din sezonul trecut. Pentru ceilalti oficiali si asistenta medicala, LNBM si CRM, raman aceleasi baremuri din sezonul 2019-2020. Plata baremurilor pentru arbitri si comisar se va face de catre clubul gazda, in baza unui contract incheiat cu arbitrii/comisarii, conform unei proceduri care va fi comunicata ulterior.

- Statistica/inregistrare video (contract FRB): obligatoriu pentru toate echipele din LNBM si CRM.

- Retragere din competitie:

-  retragere inainte de inceperea competiei - sanctiuni: amenda 2.500 euro + se va pierde taxa de inscriere;

- retragere in timpul competitiei - sanctiuni: amenda 5.000 euro + se vor pierde taxa de inscriere si drepturile TV.

In functie de numarul echipelor inscrise si de evolutia pandemiei, Consiliul Director al FRB poate modifica calendarul LNBM si CRM si chiar sistemul competitional.

4. Se aproba cu majoritate de voturi formatul LNBF si CRF, sezonul 2020-2021, dupa cum urmeaza:

Sistemul competitional

- LNBF, 2020-2021: indiferent de numarul de echipe inscrise (14, 13, 12, 10,...6), competitia se va desfasura intr-un format cu o serie unica. Daca in LNBF sunt minim sase echipe inscrise, atunci se va reinfiinta si Liga 1 feminin; daca in LNBF nu sunt minim sase echipe inscrise, atunci se propune organizarea unei ligi unice feminine, dar fara reinfiintarea Ligii 1.

Faza 1 LNBF: se joaca fiecare cu fiecare, tur-retur, N jocuri si se face clasamentul;

Faza 2 LNBF: se formeaza doua grupe:

- grupa 1-8 (6)  - va juca play-off, 3 tururi de 3/5 jocuri (jocurile duble cu o zi pauza intre ele); pentru locurile 5-8 se vor juca tururi de 2/3 jocuri;

- grupa 9-N - va juca play-out, 2-3 tururi de 2/3;

- Cupa Romaniei, Feminin, 2020-2021: se joaca 2 tururi si Final 4; locurile 1-2 din LNBF nu joaca si intra direct in turul 2;

In Cupa Romaniei se joaca dupa aceleasi reguli ca in LNBF (referitor la numarul de straini si regula romanilor).

Calendar competitional

- LNBF va incepe in data de 03 octombrie si se termina in data de 15 mai (varianta in care vor participa 14 echipe).

- CRF va incepe in 07 si 14 octombrie, cu Turul 1, iar Final 4 va avea loc in perioada 27-28 februarie.

- Inscrierea in LNBF si CRF: au drept de inscriere cluburile care au participat in LNBF in sezonul 2019-2020, precum si alte cluburi afiliate la FRB care indeplinesc conditiile de eligibilitate. Un club poate inscrie o singura echipa in LNBF. Cluburile vor depune noul  formular de inscriere si dosarul cu toate documentele necesare validarii inscrierii. Echipele care se inscriu in LNBF, 2020-2021, au obligatia sa participe si in Cupa Romaniei si Supercupa.

Termen limita inscriere – 15 iulie 2020

Taxa inscriere: LNBFsi CRF: 2.500 euro (include si taxele de viza si legitimatii pentru sportivi si oficiali). Plata transei 1 din Taxa de inscriere, in valoare de 1500 euro, se va face pana in data de 20 august 2020; plata transei 2 din Taxa de inscriere se va achita inainte de inceperea Fazei 2 a LNBF (play-off/play-out).

Tragerea la sorti LNBF si CRF – va avea loc pe 25 august 2020, la sediul FRB, dupa validarea inscrierilor participantilor de catre Consiliul Director.

Conditii de validare:

- Datorii catre FRB: cei care nu isi achita integral datoriile catre FRB pana la 20 august vor suporta sanctiunile hotarate de CD.

- Infrastructura: echipele trebuie sa joace in sali omologate cu dimensiuni regulamentare, sa aiba 2 tabele de scor, tabele de 24 de secunde deasupra panourilor, cu resetare la 14 secunde, sa aiba perimetru luminos cu leduri pe panouri, suprafata sa fie din parchet, sa indeplineasca normele de securitate, capacitatea sa fie mai mare de 300 de locuri sonorizare, internet prin cablu, kituri inregistrare video.

- Litigii salariale cu jucatorii/antrenorii/agentii sau  decizii BAT: sanctiunile  se vor stabili de catre CD, in urma consultarilor cu FIBA, urmarindu-se prevenirea sanctiunilor, limitarea sumelor datorate, determinarea cluburilor sa-si achite datoriile.

- Participarea in Campionatul National de juniori:

Echipele din LNBF sunt obligate sa aiba o echipa de juniori inscrisa in Campionatul National U13 - U18, editia 2020-2021. Echipele de juniori pot fi propri sau in colaborare. Daca nu participa in Campionatul National de juniori sau se va rupe colaborarea: sanctiune conform RS LNBF.

– Participare in LNBF 3x3 si CRF 3x3 : nu mai este obligatorie;

- Inscriere in cupele europene: in sezonul 2020-2021 nu mai este obligatorie.

- Perioada de transfer: 03 august – pina cu 72 ore inainte de primul joc din LNBF; echipele, cu exceptia celor care participa in cupele europene FIBA, vor avea dreptul sa transfere maxim 5 jucatoare straine, dintre care maxim 3 non-europene; sunt permise 6 inlocuiri de jucatori straini si romani pana la 28 februarie 2021; in perioada 01-31  martie 2021 echipele mai au dreptul la un transfer prin care sa inlocuiasca un jucator foarte grav accidentat, cu aprobarea Comitetului Executiv.

- Taxa jucator strain: 750 euro

 - Taxa transfer jucator roman: 550 lei

- Taxa formare juniori (platita in fiecare an cluburilor formatoare, prin FRB, pentru fiecare jucator nascut 2000 sau mai tanar, pana la varsta de 25 de ani): pentru LNBF taxa va fi de 1500 euro pe an de jucator, iar pentru Liga 1 va fi 750 de euro pe an, de jucator. Exista si posibilitatea ca in cazul in care cluburile se inteleg sa nu se plateasca taxa de formare, caz in care obligatoriu clubul care transfera jucatoarea trebuie sa plateasca antrenorului care a descoperit sportiva: 150 euro net pentru LNBF si 100 euro net pentru Liga 1. Procedura pentru acest caz va fi descrisa in RS LNBF.

- Lista jucatoarelor cu drept de joc: va fi de maximum 18 jucatoare (L18);

- Jucatoare straine: echipele din LNBF, cu exceptia celor care participa in cupe europene FIBA, au dreptul sa transfere, sa aiba in lotul largit si sa inregistreze pe foaia de arbitaj maxim 5 straine (dintre cele 5 straine, maximum 3 non-europene). Echipele participante in cupele europene, organizate de FIBA Europe, au dreptul sa transfere in plus doua jucatoare straine, inainte sau in timpul competitiei internationale, cu drept de joc in LNBF si CRF numai pentru perioada participarii in competitia internationala (cele 2 jucatoare in plus vor fi europene).                                                                                                                          

In competitiile interne pot sa inregistreze pe foaia de arbitraj maximum 5 jucatoare straine (maxim 3 noneuropene). La incheierea participarii in competitia internationala echipa respectiva va renunta la doua dintre cele 7 jucatoare straine.

Statutul jucatoarelor europene/non-europene in LNBF si Cupa Romaniei se va stabili in functie de pasaportul prezentat in dosarul de transfer.

- Regula romancelor: cel putin doua jucatoare romance prezente in permanenta pe teren, dar cel putin o jucatoare U23 trebuie sa fie pe toata durata jocului; aceasta regula este valabila pentru LNBF si CRF;

Nivelul profesional al antrenorilor: antrenorii cu carnet de antrenor, categoriile senior sau maestru, posesor al licentei FRB de tip „AA” (numai pentru categorie, CC Antrenori va propune o taxa de exceptare); in colectivul tehnic al echipelor vor fi minimum 2 antrenori si maximum 4 antrenori (antrenor principal, 2 antrenori secunzi, 1 director tehnic); directorul tehnic trebuie sa aiba carnet de antrenor; din cei 4 membri ai colectivului tehnic, cel mult unul poate fi strain; antrenorul strain trebuie sa demonstreze ca in ultimii 5 ani a fost antrenor macar in 3 ani in prima liga din tara sa sau in alta tara;

- Barem arbitraj si comisar:  in LNBF si CRF va fi un barem unic, 287 lei brut arbitrul si 216 lei brut comisarul. Pentru ceilalti oficiali si asistenta medicala, LNBF si CRF, raman aceleasi baremuri din sezonul 2019-2020.

- Statistica/inregistrare video (contract FRB): obligatoriu pentru toate echipele dinLNBF si CRF;

Retragere din competitie:

- retragere inainte de inceperea competiei - sanctiuni: amenda 2.500 euro + se va pierde taxa de inscriere;

- retragere in timpul competitiei - sanctiuni: amenda 5.000 euro + se va pierde taxa de inscriere;

In functie de numarul echipelor inscrise si de evolutia pandemiei, Consiliul Director al FRB poate modifica calendarul LNBF si CRF si chiar sistemul competitional.”

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!