Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

FRB a discutat despre posibilitatea ca o echipă să joace în același timp cu doi baschetbaliști „naturalizați”. UPDATE

Eduard Popa

Eduard Popa
19.06.2019

FRB a discutat despre posibilitatea ca o echipă să joace în același timp cu doi baschetbaliști „naturalizați”. UPDATE

kris richard giordan watson oradea

Totalbaschet.ro a scris despre faptul că americanul Kris Richard, component al lui CSM CSU Oradea, și-a prelungit înțelegerea cu echipa campioană și este la un pas să dobândească și cetățenia română.  Când acest lucru va fi confirmat și de club, asta ar însemna că Oradea va avea doi jucători „naturalizați” în lot: Kris Richard și Giordan Watson, MVP-ul finalei LNBM din acest an care are contract cu bihorenii până în 2020.


UPDATE, ora 21:00 FRB a confirmat cele spuse de site-ul totalbaschet, pe surse. Potrivit site-ului oficial al FRB, Consiliul Director a decis pe 18 iunie, la punctul 7 următoarele: 

„in LNB, M si F, incepand cu sezonul 2019-2020, echipele au dreptul sa inscrie pe foaia oficiala  de joc, ca jucator roman, 1 singur jucator naturalizat;”

Ceea ce înseamnă că, în cazul în care o echipă va avea doi jucători „naturalizați” în componență, atunci formația va decide înaintea meciului care dintre ei este „român” și care „străin”.


Sursele totalbaschet susțin că marți Consiliul Director al FRB a discutat despre posibilitatea ca o echipă să aibă doi jucători „naturalizați” în lot, referire clară la cazul Richard și Watson la Oradea. Soluția la care au ajuns oficialii FRB a fost ca doar un singur jucător să fie luat în considerare ca „român”, asta deși ambii au cetățenie română.

 

Încă nu se știe clar cum se va face acest lucru, dacă va fi înainte de fiecare meci sau înainte de startul sezonului. Dacă acest lucru s-ar produce la startul sezonului, atunci am putea ajunge într-o situație bizară, în care baschetbalistul naturalizat care evoluează ca român s-ar accidenta, iar celălalt care avea cetățenia română ar juca din postura de baschetbalist străin, în ciuda dublei-cetățenii.

Totodată, precedentul U-BT Cluj cu Giordan Watson și Andrei Calnicenco nu este valabil, întrucât Calnicenco a dobândit cetățenia română prin prisma faptului că a avut predecesori care au deținut cândva cetățenie românească.

Rămâne de văzut, așadar, cu ce precizări oficiale vor veni oficialii FRB pe această speță.

*foto: Roby Boros

11 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea mikki :

    citez din alte surse....
    Potrivit procesului verbal al ședinței Consiliului Director, s-au decis următoarele în legătură cu jucătorii naturalizați:

    - in LNB, M si F, incepand cu sezonul 2019-2020, echipele au dreptul sa inscrie pe foaia oficiala de joc, ca jucator roman, 1 singur jucator naturalizat;
    - pot fi folositi si jucatori juniori de alta cetatenie care au fost legitimati si au activat in cel putin 3 campionate nationale de juniori (sezoane complete si consecutive) organizate de FRB – acestia au drept de joc ca romani in LNB, Masculin sau Feminin („pasaport de teren”);

    cu 4 ani în urmă (19.06.2019) Raspunde
  • CSM CSU Oradea mikki :

    foaia de joc..
    se completeaza la fiecare meci..deci inainte de fiecare meci se stabileste care este jucatorul naturalizat.

    cu 4 ani în urmă (19.06.2019) Raspunde
  • CSM CSU Oradea soso69 :

    csm
    Asta a venit ca sa nu mai zica lumea ca Oradea e favorizata de FRB. O mica lovitura sub centura. Richard a semnat dupa terminarea campionatului dar se stia de mai mult timp ca va fi naturalizat. Nu se putea lua decizia de mai sus mai devreme pt a putea lua si clubul o decizie in cunostinta de cauza?
    Atata timp cat la nationala atat jucatorii naturalizati cat si cei cu cetatenie primita pe baza predecesorilor romani sunt priviti la fel, de ce acum venim cu diferentieri?
    Pt ca devine Oradea prea puternica cu 2 "romani" foarte buni in lot?
    Cand s-a pus acum un an la fel problema la Watson si Calnicenco s-a spus ca putea sa-l oferteze oricine pe Watson, deci e ok.
    Nu e normal cand echipele deja negociaza, semneaza contracte pe baza unui buget in general deja stabilit, sa vina federatia sa schimbe regulile jocului. Ce urmeaza : sa ii declare neeligibili pt U23 pe Kuti si Bobe ca implinesc 23 in mijlocul sezonului?

    cu 4 ani în urmă (20.06.2019)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      parca in
      lnbf au schimbat ceva reguli chiar pe parcursul sezonului, deci n-ar fi o premiera. pe de alta parte, ce planuri/tactici isi fac Oradea, Cj sau alte echipe nu trebuie sa fie treaba FRB. Atata timp cat regulile sunt stabilite inaintea inceperii sezonului, mi se pare in regula.
      Acum, incercand sa privesti cat de cat obiectiv, cum ti s-ar parea sa joace Oradea cu Richard si Watson ca romani? Ar fi fair fata de celelalte echipe?
      Plus, care este diferenta intre 2 si 3? De ce sa nu fie voie cu 3 naturalizati? Bineinteles, intrebare capcana :)
      Ca idee, cred ca ar fi ok sa poti avea doi naturalizati in lot sau cati vrei tu, atata timp cat inscrii doar unul pe foaia de joc.

      cu 4 ani în urmă (20.06.2019)
    • CSM CSU Oradea mikki:

      zic si eu...
      nu cred ca si-ar permite financiar CSM-ul inca 6 straini cam de aceeasi valoare plus cei 2 naturalizati care cred ca au salarii situate in top 3 la echipa.

      cu 4 ani în urmă (20.06.2019)
    • CSM CSU Oradea soso69:

      @stundetU
      Nu e chiar asa. In 22.05 a fost sedinta Consiliului Director al FRB cand s-a aprobat regulamentul pt sezonul 2019-20 : format, nr straini, nr romani, bareme etc. Nu se putea discuta si aspectul naturalizatilor? Cand ai deja un naturalizat si stii ca mai poti avea unul, negocierile se poarta la un alt nivel de bani. In mai inca se juca, se stia ca Richard o sa fie naturalizat, era normal sa se discute.
      Daca vorbim de etica, acum 2 ani cand Clujul era singura echipa cu 2 jucatori "romani" (unul naturalizat si unul incetatenit) nu era vorma de etica? Chiar eu am scris ca nu e normal ca un american si un ucrainean sa ia locul in teren cuvenit unui roman. Am scris atunci ca ar fi normal sa ii considere "romani" pe foaia de joc dar nu si in locul jucatorului roman obligatoriu de pe parchet. Adica sa poata inscrie pe foaie 6 straini plus cei 2 "romani", dar pe teren sa fie tot timpul un jucator roman format in Romania. Mi s-a raspuns ca oricine putea sa-l ia pe Watson sau Calnicenco si ca suntem invidiosi ca si i-a permis Clujul. Atunci FRB nici macar nu a discuta respectiva situatie daca e in regula sau nu. Acum s-au gandit sa o dezbata si normal ca toate celelalte cluburi au fost contra.
      Oricum Oradea i-ar fi pastrat pe amandoi pt ca are nevoie de ei, mie doar mi se parea corect sa se ia aceasta decizie mai devreme.

      cu 4 ani în urmă (20.06.2019)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      pai daca aveati interes
      direct, puteati voi, adica reprezentantii csm csu oradea, sa aduceti in discutie, sa se puna pe agenda intalnirii din 22.05 acest subiect.

      cu 4 ani în urmă (20.06.2019)
    • CSM CSU Oradea soso69:

      csm
      Daca acum 2 ani nu a fost discutata problema in Consiliul director probabil ca s-au gandit ca se ia litera regulamentului si acolo scrie ca ai dreptul la jucatori naturalizati, fara a specifica ca nu mai mult de...

      cu 4 ani în urmă (21.06.2019)
    • CSM CSU Oradea mikki:

      soso69
      Ai dreptate in ceea ce sustii clar..Sper insa ca decizia aceasta a FRB sa nu dea peste cap planurile clubului referitoare la alcatuirea echipei, ofertele inaintate potentialilor jucatori, negocierile existente etc. Referitor la Richard nu cred ca accepta bani mai putini, fiindca statutul de viitor naturalizat justifica nivelul de salarizare crescut, chiar daca Watson are deja acest statut la echipa.. Pe fir ar fi putut intra si plusa si celelalte cluburi potente financiar..

      cu 4 ani în urmă (21.06.2019)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea rexdecebal :

    nedumerire
    De ce trebuie sa chinuim romanii sa joace baschet!??! "white guys can't jump punct"! S-a facut si un film pe tema asta si noi tot nu intelegem.....romanii nu is facuti pentru jocul de basket! Degeaba ne agitam si fortam nota....

    cu 4 ani în urmă (22.06.2019) Raspunde
  • CSM CSU Oradea rexdecebal :

    Personal
    Vreau spectacol, dar nu de circ!!!

    cu 4 ani în urmă (22.06.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!