Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Fundașul care recuperează

Paul Olar

Paul Olar
20.12.2015

În jocul de baschet, recuperările au o importanță deosebită. Odată obținute, ele aduc automat posesia mingii și reprezintă cea mai comună modalitate de a trece de la acțiunile tehnico-tactice defensive la cele ofensive.  Adesea, recuperările sunt obținute de către pivoți, deoarece ei petrec mult timp în preajma panoului și dispun de talia necesară pentru a se lupta cu adversarii.

Prin urmare, dacă consultăm topurile statistice din NBA, Euroligă, EuroCup sau oricare întrecere baschetbalistică, observăm că liderii la recuperări sunt sportivi ce măsoară peste 2 m. De altfel firesc, luând în calcul cele menționate anterior. Chiar și așa, loc printre primii cinci recuperatori din Liga Națională și-a croit fundașul Kevin Hardy, de doar 1.88 m.

Om de bază în angrenajul lui CSU Atlassib Sibiu, Hardy contabilizează medii de 15.7 puncte, 7.5 recuperări, 3.5 pase decisive, respectiv 21.0 la eficiență. În 13 jocuri de campionat, americanul a strâns 98 de recuperări, făcând parte dintr-un clasament condus de Robertas Grabauskas. Totodată, baschetbalistul născut în Louisiana a izbutit trei double-double-uri alcătuite din puncte și recuperări. Ultima performanță de acest gen a venit sâmbătă, în Derby-ul Ardealului.

CSU i-a răpus pe rivalii de la U-Banca Transilvania cu scorul de 66-65,  Hardy devenind eroul serii. Jucătorul a marcat coșul victoriei sibiene în ultimele secunde, la capătul unei acțiuni ce a stârnit nemulțumirea clujenilor. Hardy a terminat partida cu 21 de puncte, 14 recuperări, 2 pase decisive și un indice al eficienței de 29. Prestația lui Hardy din etapa a-XIV-a a fost, fără nicio urmă de îndoială, una dintre cele mai spectaculoase din actualul sezon competițional. Nivelul de combativitate, acel slam-dunk venit parcă de nicăieri sau ruperile de ritm i-au încântat pe spectatorii din Sala Transilvania.  

Rugat de către reporterii Total Baschet să descrie aportul lui Hardy în apriga încleștare transilvăneană, Dan Fleșeriu a spus că „statisticile individuale nu sunt relevante”. În schimb, tehnicianul a mărturisit că apreciază deciziile bune luate de jucători în anumite momente cheie. Iar Hardy i-a oferit antrenorului său 14 decizii bune pe parcursul disputei, când s-a hotărât să câștige balonul. Deși poziționarea nu l-a ajutat întotdeauna, Kevin a plutit pur și simplu peste apărarea adversarilor, acordând colegilor o nouă șansă de a înscrie.

Pe lângă calitățile atletice, astfel de reușite au la bază un simț al jocului dezvoltat la maxim. Dacă doriți, discutăm despre aceleași calități pe care le are, la un alt nivel însă, și Russell Westbrook. La fel ca sibianul Hardy, vedeta lui Oklahoma City Thunder se luptă sub panou asemenea unui veritabil pivot. Imediat ce și-a îndeplinit obiectivul, adică prinderea mingii, Westbrook țâșnește pe contra-atac. În acel moment, orice defensivă din NBA tremură, pentru că știe deznodământul: Un slam-dunk devastator, un fault sau un fault-coș. 

Mai realist decât noi, Dan Fleșeriu l-a caracterizat pe Kevin Hardy la începutul sezonului drept viitorul Darnell Clavon. Aici doar tribuna și dorința lui Hardy de a continua în maioul galben-albastru vor decide. Până atunci, vom fi de acord cu o altă afirmație a antrenorului sibian, și anume: „Dacă Hardy păstrează statisticile și la anul, cota o să îi crească  foarte mult.”

*Foto: Ana-Maria Mătușoiu

1 comentariu la aceasta stire:
  • tzontzolino :

    un super jucator
    Nu va sta mai mult de 1 an in Romania! La anul deja va pleca mult mai sus! Poate doar sa se grabeasca ca in rest are un viitor mare! La All Star Game va castiga lejer concursul de dunk! La 3 puncte prevad un duel intre Sutalo, Max (pitesti) si Adamovic (daca vor fi selectionati)

    cu 8 ani în urmă (20.12.2015) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!