Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Gaz Metan Mediaș s-ar putea pregăti preț de șase săptămâni fără trei jucători!

Adrian Micinic

Adrian Micinic
02.08.2012

Gaz Metan Mediaș s-a reunit în prima zi a lunii august. Echipa de pe Târnava Mare va avea la dispoziție următoarele două luni pentru a pune la punct toate detaliile ce țin de jocul propriu-zis. Prima fază, cea a formării lotului a luat sfârșit. Urmează acum partea dificilă: crearea unei identități și sudarea relațiilor de joc.

Sarcina lui Marcel Țenter este una extrem de dificilă. Ardelenii au pe lângă staff-ul tehnic nou și o serie de baschetbaliști aduși în această vară. Practic Gaz Metan s-a despărțit de cinci baschetbaliști și pe lângă faptul că vechii jucători vor trebui să se obișnuiască cu faptul că nu vor mai avea parte de aportul acestor baschetbaliști, ei trebuie să ajungă pe aceeași lungime de undă cu șase jucători noi.

De ce s-a reunit lotul pe 1 august?

1. Jucătorii trebuie să acumuleze din punct de vedere fizic pentru că e posibil să îi aștepte un sezon competițional 2012/13 de-a dreptul infernal.

2. Pentru că va fi foarte mult de muncă pentru a se pune la punct jocul echipei. Va fi un sistem de joc complet nou, iar sportivii trebuie să-l înțeleagă în detaliu. De asemenea, antrenorul, deși știe ce are la dispoziție, pentru că la insistențele sale au fost aduși, va trebui să găsească soluțiile potrivite pentru a-și ține jucătorii motivați și mulțumiți de rolul fiecăruia în echipă.

3. Având în vedere că Gaz Metan Mediaș este antrenată de către Marcel Țenter, este de așteptat ca în această vară să se pună foarte mult accent pe faza defensivă. Mai mult ca sigur pe acest aspect se va lucra enorm începând cu momentul în care atenția va fi îndreptată spre latura pur baschetbalistică a perioadei de pregătire.

4. Sezonul 2012/13 începe pentru Gaz Metan Mediaș pe 25 septembrie, cu prima manșă a dublei din turul preliminar din FIBA EuroChallenge, unde adversar va fi Ural Ekaterinburg.

Desigur sunt și alte aspecte ce merită atenție, însă cel mai important mi se pare faptul că, preț de vreo șase săptămâni, de la pregătire ar putea absenta trei jucători. Este vorba despre Titus Nicoară, Andrei Mandache și Adrian Guțoaia. Primul mai mult ca sigur va prinde lotul cu care Mladen Ostojic va aborda campania de calificare la EuroBasket 2013, dar și ceilalți doi au șanse bune, chiar foarte bune în cazul lui Mandache. 

Astfel, în condițiile în care echipa din Mediaș are un antrenor nou și atâtea piese noi în lotul de jucători poate deveni o problemă modul în care echipa se va pregăti. Se vor studia și implementa o mulțime de scheme noi pe ambele faze ale jocului, iar acest lucru poate constitui o problemă nu doar pentru cei care vor absenta ci și pentru cei prezenți, pentru că în momentul revenirii jucătorilor de la echipa națională jocul poate suferi serios. 

Trebuie subliniat în mod deosebit faptul că Andrei Mandache este fundaș și foarte probabil va fi varianta a doua pentru poziția 1. Astfel, dacă arădeanul este păstrat la lotul național până la încheierea campaniei, programul de pregătire, pe latura pur baschetbalistică, are de suferit în mod evident. Fără unul dintre coordonatorii pe care te vei baza tot sezonul s-ar putea să poți miza de abia cu două săptămâni înainte de startul oficial al sezonului.

Să nu uităm că până pe 11 septembrie, dată la care se va încheia campania de calificare la EuroBasket 2013, Gaz Metan va fi deja în linie dreaptă cu pregătirile și va fi jucat serie importantă de meciuri de pregătire. În acest context, implementarea celor trei în sistemul de joc, cu două săptămâni până la dubla care va defini și influența în mod decisiv sezonul 2012/13 din punct de vedere al echipei din Mediaș, poate constitui o veritabilă dilemă, dacă nu chiar problemă. 

Nu poate spune nimeni că Gaz Metan este mai bună sau mai slabă decât Ural Ekaterinburg, adversarul din turul preliminar al FIBA EuroChallenge. Știm cu certitudine că vorbim despre o echipă din Rusia, o școală de baschet cu tradiție. Însă cu siguranță faptul că se pregătește șase săptămâni fără un jucător are o influență. Ce se întâmplă dacă te antrenezi fără trei astfel de oameni?

Cu siguranță pe cât este de bucuros pentru faptul că are trei jucători români de echipă națională (și poate ar fi avut patru, pentru că Tudor Dumitrescu, un obișnuit al lotului național în anii precedenți, nu se află acum sub tricolor), pe atât de mult și-ar dori Marcel Țenter ca unii dintre ei (pentru că toți e, cred eu, conștient și el, imposibil) să se întoarcă la club în momentul în care efectivul naționalei va fi redus la 12, cel mult 14 jucători pentru jocurile oficiale din această vară.

Foto: vasile-antipa.blogspot.ro 

1 comentariu la aceasta stire:
  • secu :

    ??antrenor??
    pitesti fara cei 2 coducatori,cluj fara coducator si principalul aruncator si tot asa............vad ca deja tu =adrian m= stii prima .a doua ,a treia..........varianta ,coboara pe parchet fa treaba de antrenor nu sta la 0:00 sa-ti scrii visele ........

    cu 11 ani în urmă (02.08.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!