Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Generația 1997 nu mai este eligibilă, din sezonul viitor, pentru regula U23 LNBM

Generația 1997 nu mai este eligibilă, din sezonul viitor, pentru regula U23 LNBM

Sezonul 2019/2020 a fost ultimul în care una dintre cele mai promițătoare generații din baschetul românesc beneficiază de Regula U23. Este vorba despre generația 1997, cea care a stat la baza victoriei României la Europeanul U20 – divizia B, desfășurat la Oradea, în vara anului 2017.

Chiar dacă liderul acelei generații, pivotul Emanuel Cățe, evoluează în continuare în Liga ACB la UCAM Murcia, mulți dintre colegii săi au beneficiat de minute bune în LNBM și de un progres constant din cauza acestei reguli. Cu mențiunea că mulți dintre acești sportivi ar fi avut parte de minute pe parchet și fără această regulă.

Dar iată jucătorii campioni europeni U20 care nu vor mai fi eligibili pentru regula U23 și echipele pentru care au evoluat ultima oară:

  • Emanuel Cățe (UCAM Murcia, Liga ACB)
  • Basti Ionescu (ultima oară în a patra ligă germană, la Aschersleben Tigers)
  • Nandor Kuti (U-BT Cluj)
  • Bobe Nicolescu (CSM CSU Oradea)
  • Tudor Gheorghe (BCM U Pitești)
  • David Engi (CSU Sibiu)
  • Radu Vîrnă (CSA Steaua)
  • Andrei Iliescu (CSM Mediaș)
  • Bogdan Popa (SCM Timișoara)
  • Anton Diaconescu (Dinamo Știința)

După cum se poate observa, cu excepția lui Emi Cățe și Basti Ionescu, ceilalți opt baschetbaliști sunt printre cei mai importanți jucători U23 din angrenajul echipelor lor, cu un progres constant în ultimele sezoane.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu acești jucători, care devin adevărați „veterani” ai LNBM la numai 23 de ani. Totodată, va fi interesant de observat câți dintre ei sau dintre ceilalți baschetbaliști români „veterani” vor fi considerați suficient de buni pentru a lua locul unui sportiv de import în rotațiile echipelor lor.

Un alt aspect important de precizat este că din echipa campioană la U20 mai fac parte Georges Darwiche și Ionuț Berceanu, ambii născuți în 1998. Dacă Berceanu este pivotul Craiovei, Darwiche joacă însă în NCAA, deci doar unul dintre ei mai „prinde” un an de regula U23.

Reamintim că în 2017, la Oradea, România a devenit campioană europeană U20 – divizia B, după o victorie în finală în fața Croației, scor 80-67. Emi Cățe a fost votat MVP al respectivului turneu, după ce a strâns 20 de puncte și 14 recuperări în finală. Meciul integral îl puteți urmări aici:

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!