Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Iată de ce a renunțat Dinamo la străini: nu poate retrograda din cauza sistemului competițional

Adrian Micinic

Adrian Micinic
25.03.2012

Lupta pentru evitarea retrogradării este un aspect foarte important și în acest sezon. Conform obiceiului din ultimii ani, această dispută are și o poveste foarte interesantă la nivel de Divizia A.

Despre ce este vorba?

Despre Dinamo București.

Retragerea echipei CS Otopeni are implicații majore în desfășurarea turneului playout.

Dinamo București este o echipă care a renunțat la toți jucătorii străini în cursul acestui sezon. A făcut-o în momentul în care i-a devenit evident că nu poate retrograda.

Iată de ce nu poate retrograda:

În momentul de față bucureștenii ocupă locul al 12-lea, la egalitate cu CSȘ Giurgiu, a 13-a clasată. În momentul de față, din punct de vedere matematic s-a îndeplinit exact ce Dinamo și-a propus în momentul în care a rămas fără vreun jucător străin.

Renunțând la americani a devenit limpede că nici din greșeală nu mai poate câștiga un meci. Da. Nu e o formulare greșită. Dinamo și-ar fi asumat riscuri dacă ar fi jucat la victorie în ultimele etape pentru a depăși pe Craiova în clasament. Dacă ar fi urcat pe locul 11, ar fi însemnat că Dinamo va continua cu străini. Bani mai mulți aruncați pe salarii și pentru ce? Un loc 11 lipsit de glorie dar obținut cinstit? E bine și un loc 12 sau chiar 13, obținut prin specularea sistemului competițional. Nu e vina lui Dinamo că sistemul e putred. Vina acestui club este că și-a bătut joc de jucătorii străini și a mințit pe toată lumea. Așa se promovează juniorii, nu-i așa? Ne batem de joc de ei, îi trimitem la tăiere pentru ca apoi toată lumea să se bată cu cărămida în piept că participarea unei echipe de juniori în Divizia A este benefică. Îi călește. Dar îi călește pentru mizeria existentă în baschetul românesc. Nu pentru disciplina numită baschet.

În condițiile în care nu avem loc 16, învinsa seriei care opune echipele clasate pe locurile 12-13 la finele sezonului regulat nu are cu cine să joace în turul al doilea în playout. Astfel, după ce va pierde seria cu CSȘ Giurgiu, echipa pregătită de către Nicolae Toader va încheia sezonul printr-o salvare de la retrogradare cu toate că are de departe cea mai slabă echipă din Divizia A.

În tabelul de mai jos explicăm modul de desfășurare al turneului playout:

 Turul I 
 Locul 9 vs Locul 16*   1 
 Locul 10 vs Locul 15   2 
 Locul 11 vs Locul 14   3 
 Locul 12 vs Locul 13   4 
 Turul II 
 Învinsă 1 vs Învinsă 4**   A 
 Învinsă 2 vs Învinsă 3***   B 
 Turul III 
 Învinsă A vs Învinsă B****  .

* nu se joacă pentru că nu avem locul 16. Locul 9 este declarat învingător și nu mai joacă deloc după încheierea sezonului regulat
** nu se va juca această serie în turul II. Învinsa meciului 4 din turul I nu are cu cine să joace în turul II
*** învinsa acestei serii este retrogradată. Dacă se retrogradează!
**** nu se mai joacă finala pentru stabilirea echipei retrogradate

Iată explicația logică și cea reală a renunțării la jucătorii străini.

Au economisit o găleată de bani, sunt o rușine pentru competiție și se vor salva de la retrogradare.

Dacă o întrebăm pe Carmen Tocală, președintele FR Baschet, despre acest lucru ne va răspunde probabil tot cu o întrebare. Așa cum a făcut-o și joi (22.03), în Tribuna Virtuală, atunci când a fost chestionată pe seama sistemului competițional care nu poate să ducă la bun sfârșit un sezon în condiții de performanță.

Pe de altă parte, în calitate de reprezentant al site-ului TotalBaschet îmi cer scuze, cred că în numele întregii redacții, pentru faptul că nu am fost suficient de vigilenți pentru a vă semnala acest lucru mai devreme, atunci când s-a renunțat la jucătorii străini. Deși știam că o astfel de decizie trebuie să ascundă un interes meschin. De asemenea, îmi cer scuze că din această cauză nu am întrebat-o pe doamna președinte ce părere are despre acțiunea acelui club care a adunat 22 de titluri naționale.

Șmecheria funcționează în continuare. Tot așa cum s-a salvat în trecut Craiova. Și tot așa cum avem atâtea exemple de acest gen încât deja ne obișnuim cu ele. Uităm de ele. Acesta este baschetul românesc.

Concluzia știți care este? În România se joacă baschet degeaba. Pentru că degeaba avem echipe, antrenori și jucători serioși și dedicați. Atât timp cât există și cealaltă categorie.

Notă
Mulțumiri cititorului 'dinamo' pentru informațiile care au ajutat la realizarea acestui text 

4 comentarii la aceasta stire:
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    dinamo
    Cititorul Dinamo a semnalat aceasta " chichita " regulamentara de cel puti 2-3 saptamani de cand Dinamo si-a concediat americanii. Calcule meschine ale conducatorilor dinamovisti si care nu fac cinste acestui club. Acum sunt mult sub Poli Iasi care s-a chinuit tot campionatul sa reziste, sa nu renunte, pt. a nu strica complet competitia. Daca renuntau si iesenii, oare toate echipele de la locul 10 in jos isi concediau strainii, cum au procedat dinamovistii ?

    cu 12 ani în urmă (25.03.2012) Raspunde
  • andreizamf :

    vinovați fără vină
    Cu toate că strategia echipei este cu adevărat mizerabilă, haideți să specificăm că până în momentul în care străinii au fost dați afară, atât în tur, cât și în retur, jucătorii români nu au primit șanse să demonstreze de ce sunt în stare. Iar acum, câțiva dintre ei, după trei meciuri, arată din ce în ce mai bine atât în teren, cât și în statistici.
    Vă întreb: ce vină au cei care au jucat tot sezonul câte un minut, poate două pe meci (sau chiar deloc), iar acum se chinuie câte 38 de minute? Nu au jucat împreună, nu au relații de joc, nu au sânge în instalații.
    Ce s-a întâmplat cel mai grav la Dinamo mi se pare măcelărirea spiritului jucătorilor, a încrederii și determinării lor, evident, în urma unor decizii manageriale demne de toată jena. E nedrept să le rupem aripile unor tineri care pentru asta s-au pregătit toată viața.

    cu 12 ani în urmă (25.03.2012) Raspunde
  • dinamo :

    cu tristete...
    N-aveti pentru ce... As vrea sa fac o precizare: eu sunt doar un suporter al echipei Dinamo, care a trait o serie de crunte dezamagiri sezonul acesta, incepand cu plecarea celui care a fost, poate, cel mai spectaculos jucator din Divizia A, Allen Durham... Si dezamagirea mea a fost cu atat mai mare, cu cat il facusem pe baiatul meu in varsta de 9 ani (si apoi si pe alti colegi de clasa ai lui) sa se indragosteasca de baschet, ducandu-l la meciurile lui Dinamo, unde a putut sa-i vada, o vreme, pe Allen, Tony, Josh, etc. Numaram impreuna alley-up-urile si slam-dunk-urile. Ce vremuri... Dupa ce au plecat Allen si Josh a trebuit sa-i explic ca au plecat pentru ca erau foarte buni si s-au dus undeva unde castiga mai bine, dar ca nu-i nimic, ca au venit alti americani care vor face spectacol. Dupa ce au plecat si acestia, n-am putut sa-i mai explic ce se intampla; nu ar fi inteles aceste calcule meschine si ar fi suferit inutil. Solutia a fost sa renunt sa mai merg cu el la meciuri... Apoi am studiat regulamentul competitional, am pus cap la cap niste informatii, am facut niste conexiuni logice si am ajuns la concluzia pe care am postat-o pe site. Trista concluzie...

    cu 12 ani în urmă (25.03.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe fratejder :

    penibil
    E de o penibilitate rar intalnita ceea ce se intampla. Practic echipele de pe locurile 12 si 13 joaca degeaba de moment ce ambele sunt "salvate" de la retrogradare. Asta in timp ce macar teoretic echipele de pe locurile 10 si 11 pot retrograda. Parerea mea e ca in situatia retragerii Otopeniului trebuia gasita o solutie cat de cat normala de desfasurare a playout-ului.

    cu 12 ani în urmă (26.03.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!