Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Inspirația lui Jovanovic jucătorul și cea a lui Jovanovic antrenorul. Factorii decisivi ai derby-ului de la Mediaș

Adrian Micinic

Adrian Micinic
09.12.2012

BC Timișoara s-a impus în derby-ul etapei a 12-a în sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin. Leii din Banat au învins la Mediaș, pe Gaz Metan din localitate, scor 77-69.

Victoria formației alb-violete se încadrează în categoria rezultatelor spectaculoase. Cum spuneam cu altă ocazie, într-un campionat precum cel actual este impropriu să spui că vreun meci se încheie cu rezultat surprinzător. Pur și simplu a fost un rezultat pe măsura jocului. Adică spectaculos.

Gaz Metan a început excelent și părea să se desprindă decisiv însă din prima secvență. Ofensiva gazdelor a funcționat exemplar. Procentaje foarte bune la finalizare și o atenție sporită la minge. Aceasta s-a încheiat la o diferență de 13 puncte în favoarea gazdelor, iar avantajul a crescut la 17 lungimi chiar la jumătatea secvenței a doua, grație singurei reușite de la mare distanță semnată Ivan Ivanovic. Jucător care s-a implicat în joc, fiind productiv și util pe faza ofensivă, însă lipsit de inspirație la finalizare.

Un prim semnal în ceea ce privește revenirea echipei oaspete a fost tras în finalul primei reprize. Atunci Dominique Archie și Zlatko Jovanovic au instrumentat un parțial de 10-0 în favoarea vicecampioanei, însă chiar și așa, după 20 minute de joc, Mediaș avea un avantaj de șase puncte pe tabela de marcaj.

În debutul reprizei a doua Mediaș se duce din nou la peste zece puncte pe tabela de marcaj, însă Timișoara nu cedează. Srdjan Jovanovic, noul antrenor principal al bănățenilor a luat decizia de a-l retrage pe Zlatko Jovanovic pe bancă exact la jumătatea sfertului al 3-lea. Acest lucru s-a consemnat la scorul de 49-39 pentru Mediaș. Mai mult, Timișoarta a jucat și fără Ivan Jelenic, varianta logică pentru poziția 1 în condițiile în care numărul 5 se afla pe bancă. Cu Dragoș Andrei în postura conducătorului de joc, Leii din Banat s-au apropiat chiar și la patru puncte, însă la intrarea în sfertul 4, scorul era de 55-49 pentru gazde. De notat că Jovanovic a revenit pe parchet cu 40 de secunde înaintea încheierii actului al 3-lea.

Deși a fost lipsită de Mike St John, altfel un jucător care nu participă la partea de creație, Gaz Metan părea să aibă suficientă inspirație și forță pentru a controla avantajul obținut. Lucrurile nu au stat chiar așa în condițiile în care Marcel Țenter a avut o rotație mai scurtă cu un om, iar patru jucători s-au confruntat cu probleme cu greșelile personale pe aproape întreaga durată a reprizei a doua.

Secvența decisivă a consemnat revirimentul echipei bănățene. Mediașul s-a umplut cu faulturi, pe fondul unor decizii nu tocmai ușor de înțeles. Câțiva dintre jucători au stat prea mult pe bancă din această cauză, iar alții nu s-au aflat în cea mai inspirată zi din punct de vedere ofensiv. Putem vorbi aici atât despre jucătorii de construcție, cât și despre finalizatori. Însă, acest lucru nu trebuie să știrbească din meritele Timișoarei.

Apărarea zonă a oaspeților a creat mari difiultăți Mediașului pe tot parcursul sfertului decisiv. Robert Sarovic a îngropat două aruncări de trei puncte în debutul sfertului 4, iar în ultimele șase minute ale partidei a ieșit la rampă Zlatko Jovanovic. Mărturisesc că nu sunt un fan al individualităților, însă ceea ce a făcut Jovanovic (care este un jucător de creație, adică nicidecum individualist, însă dominant la minge) în acest meci este incredibil. A înscris 18 puncte în sfertul 4, 16 dintre acestea fiind consemnate în ultimele șase minute. El a înscris coșul care a adus-o pe BC Timișoara la conducere. El a desprins-o și tot el a pus victoria la rece de la linia de pedeapsă.

Din punct de vedere ofensiv, chiar dacă a pierdut, Gaz Metan a jucat un baschet colectiv mai bun. Totuși, finalizarea a lăsat mult de dorit. Lucru care e posibil să se datoreze prospețimii. Sau mai corect spus lipsei acestui ingredient.

În mod cât se poate de evident Timișoara a creat mari probleme cu apărarea zonă în sfertul 4. Însă, în același timp din punct de vedere ofensiv formația bănățeană nu a jucat un baschet foarte elevat. Aproape totul s-a rezumat la inspirația unui singur jucător. Atunci când el se numește Zlatko Jovanovic astfel de lucruri se pot întâmpla. Desigur, așa ceva nu se poate întâmpla foarte des, dar e limpede că în acest meci Jovanovic a jucat excelent.

Pe de altă parte, după o revenire fantastică, BC Timișoara a fost foarte aproape să piardă acest meci. Motivul? Faultul tehnic încasat de Bogdan Popescu. Jucător care în permanență are ceva de împărțit cu arbitrii. Totuși, aceeași lipsă de inspirație a adversarului l-a salvat pe numărul 15 al Timișoarei de o situație deloc plăcută în care risca să ajungă pentru simplul fapt că la un avantaj de cinci puncte nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să îi ceară socoteală arbitrului. Unul cunoscut că pândește astfel de reacții pentru a le sancționa. Unul căruia cea mai mare plăcere îi face să împartă dreptatea în teren.

Dacă vrem să îi acordăm credit antrenorului putem s-o facem fără riscul de a greși. Srdjan Jovanovic a oferit momente de respiro lui Zlatko Jovanovic în sfertul al 3-lea, înaintea asaltului final. De asemenea, din punct de vedere tactic a avut inspirația de a insista cu apărarea zonă, una pe care Gaz Metan nu a avut capacitatea de a o dejuca. astfel se scrie prima victorie din cariera de antrenor a lui Srdjan Jovanovic. O victorie mare pe terenul unei rivale, în fața unui antrenor de calibru. Iar pentru asta, Srdjan Jovanovic merită sincere felicitări.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!