Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Interviu. Aleksandar Todorov: „La sfârșitul acestor meciuri, baschetul va fi câștigător”

Interviu. Aleksandar Todorov: „La sfârșitul acestor meciuri, baschetul va fi câștigător”

Duminică, 8 noiembrie, baschetul masculin revine în România cu două partide: CSM Miercurea Ciuc vs. CSA Steaua București și SCM U Craiova vs. ABC Athletic Constanța. Acestea se vor disputa în Arena Antonio Alexe din Oradea și contează pentru calificarea în Final 8-ul Cupei României.

În urmă cu aproape o lună, majoritatea formațiilor din Liga Națională a fost lovită de coronavirus. SCM U Craiova a fost una dintre puținele echipe care nu a avut multiple cazuri de infecții COVID-19. Prin urmare, cu o mică excepție de patru zile, oltenii s-au antrenat neîntrerupți, după cum ne-a declarat antrenorul Aleksandar Todorov, într-un interviu pentru Baschet.ro.

Echipa noastră a fost norocoasă, jucătorii mei au fost responsabili, au respectat toate regulile așa încât am avut un singur caz, Dino Cinac. Când a apărut acel caz, ne-am oprit din antrenamente pentru patru zile și apoi ne-am retestat. Practic, în toată perioada de pregătire, am avut o pauză de doar patru zile. Prin urmare, cred că suntem într-o formă bună, cu toate că suntem nevoiți să jucăm cu un străin în minus. Dar cred că suntem avantajați față de echipele care au trebuit să intre două săptămâni în carantină. Așadar, încă o dată, vreau să le mulțumesc jucătorilor pentru că s-au protejat pe ei înșiși și au respectat protocolul. Multe echipe au avut cazuri multiple, iar noi am scăpat cu un singur caz.

În această vară, conducerea lui SCM U Craiova a păstrat jumătate din lotul condus de Todorov în stagiunea 2019-2020. Tehnicianul macedonian este de părere că acest aspect este un avantaj al trupei sale, însă recunoaște că în România este dificil să menții un lot timp de mai multe sezoane.

Avem șase jucători din lotul de anul trecut. Am reușit să păstrăm cea mai mare parte a baschetbaliștilor români pe care i-am avut. Prin urmare, avem un avantaj față de echipele care s-au văzut nevoite să schimbe întreg lotul. Dar, în România, să schimbi lotul este ceva normal fiindcă marii jucători care vin aici stau un singur sezon și apoi pleacă pe salarii mai mari în ligi mai bune. E foarte dificil să păstrezi același lot ani la rând. Practic, baschetbaliștii încearcă să ajungă în baschetul din vestul Europei, în Polonia sau în liga VTB. Așadar, e o echipă nouă, am decis să începem sezonul cu cinci jucători străini. Săptămâna viitoare vom semna încă un străin așa că la debutul Ligii Naționale vom avea o formulă cu șase baschetbaliști străini. Din ce am văzut, cred că am făcut niște alegeri bune. Evident, trebuie să dovedim asta în teren, nu pe hârtie.

Ultimele luni nu au fost ușoare pentru baschetul românesc, iar situația nu arată foarte bine nici în prezent. Totuși, Aco Todorov este bucuros de faptul că mâine, 8 noiembrie, se va da startul primei competiții masculine din ediția 2020-2021.

În primul rând, sunt foarte fericit că vom începe. La sfârșitul acestor meciuri, baschetul va fi câștigător, nu vreo echipă anume. Evident, după opt luni fără jocuri oficiale și după ce am văzut tot ce poate acest virus să facă altor oameni, e bine să fim înapoi pe teren. Sincer, ideea mea a fost ca și dacă vom avea cinci, șase cazuri în echipă să jucăm mai degrabă decât să stăm doar și să ne antrenăm. Am avut doar patru partide de pregătire în Bulgaria și apoi, după ce au apărut aceste cazuri în România, nu am mai putut să jucăm împotriva nimănui. E foarte dificil să stai trei, patru săptămâni în sală, fără meciuri. E greu să îi stimulezi pe jucători, e greu să te motivezi pe tine ca antrenor așa că sunt foarte fericit că vom începe mâine turneul.

Din grupa Craiovei mai fac parte CSM CSU Oradea, CSA Steaua București, CSM Miercurea Ciuc și ABC Athletic Constanța. Antrenorul alb-albaștrilor ne-a spus care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale formației sale în acest turneu organizat la Oradea.

Principalul nostru avantaj este că nu ne-am oprit din antrenamente. Dezavantajul nostru este că ne vom duela cu două formații foarte bogate, având doar patru străini. Dar cred că oportunitatea de a ne pregăti în continuu ne va da un avantaj. Vom avea patru meciuri în cinci zile astfel că avem cel mai dificil program. Avem trei partide în primele trei zile și apoi încă un joc, după o zi de pauză. Atunci când planificam jocurile din Bulgaria, acum o lună, am folosit exact aceeași formulă și știu că în al 4-lea meci am fost epuizați. Cred că am fost ghinioniști să ajungem în grupa cu cinci echipe și apoi să fim formația cu trei meciuri la rând. Suntem singura echipă din România care va juca patru partide în cinci zile. Dar nu mă plâng. Sunt bucuros că jucăm și sper că vom rămâne sănătoși, nu doar din punct de vedere al virusului, ci și din punct de vedere al accidentărilor care pot apărea în astfel de situații. Cel mai important e să începem să jucăm. Așteptările mele sunt să jucăm, să ne distrăm și să ne bucurăm de partidele oficiale.

Duelul dintre SCM U Craiova și ABC Athletic Constanța va începe la ora 20 și va fi transmis în direct de Digisport 2.

*foto: Craiova Baschet Fans

1 comentariu la aceasta stire:
  • SCM "U" Craiova Tommy :

    Craiova
    Să joci fără presiune ,cu zâmbetul pe buze și să te bucuri de fiecare meci oficial în perioada aceasta destul de dificilă, toate aceste aspecte vor contribui ca această echipă să fie surpriza plăcută din această grupă B. Decizia de a continua cu jumate din lotul din sezonul trecut va reprezenta un atu în acest sezon competițional! Puzzle-ul format din jucătorii autohtoni precum viitorul României (Dragoș Diculescu),alături de tânărul Andrei Oprean și experimentatul Bogdan Țîbîrnă vor reprezenta un punct forte pentru acest sezon. Pe lângă păstrarea acestei triplete românești, trebuie apreciată rămânerea lui Monyea Pratt care a avut un rol important în anturajul echipei . Revenirea lui Person, un jucător cu un CV important în România în sezoanele trecute, plus debutanții în LNBM precum Goran Filipovic și Dino Cinac ,ne dau speranțe pentru un sezon promițător. Suntem curioși să vedem ce jucător străin urmează să sosească în Bănie....să fie un comeback, să fie un nou debut în LNBM.......

    cu 3 ani în urmă (08.11.2020) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!