Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Jason Forte, cel mai eficient om al lui BC Mureș

Adrian Micinic

Adrian Micinic
26.12.2011

Jason Forte, extrema echipei BC Mureș, este unul dintre cei mai importanți realizatori ai echipei sale în actuala ediție de campionat. Baschetbalistul american în vârstă de 27 ani se află la cel de-al doilea sezon în Divizia A.

După ce a petrecut vara în Filipine, acolo unde a jucat în cea mai veche ligă profesionistă de baschet, exceptând-o pe cea din Statele Unite ale Americii, Jason a revenit la Târgu-Mureș, acolo unde jucase și în stagiunea 2010/11.

Conform așteptărilor, Forte a fost unul dintre cei mai importanți oameni ai echipei pregătite la începutul sezonului de către Deri Csaba. Indiferent de numele adversarului, americanul a primit mingea pe multe acțiuni ofensive, existând destule situații în care el a fost nevoit să rezolve pe relație unu la unu când timpul de atac era pe punctul de a expira. Fără un sistem de joc foarte bine pus la punct, Air Forte a fost nevoit să-și creeze aruncare sau să-și caute situații de superioritate în relația unu la unu.

S-a spus, chiar dacă nu sunt foarte sigur că este o opinie foarte avizată, că Forte ar fi fost preferatul lui Deri. Acest lucru i-ar fi oferit libertate de exprimare în faza ofensivă și i-ar garanta numărul de aruncări pe meci. De asemenea, Jason nu ar fi trebuit să se întrebuințeze la fel de mult în apărare. Chiar dacă acest lucru ar fi adevărat, în meciurile importante, cele pe care le-am văzut, acest lucru nu a fost neapărat vizibil. Că există loc de mai bine? Corect. Dar acest lucru este valabil pentru toată lumea. Iar atunci când vorbim despre jucători, nu cred că există unul care să fie perfect. Așa cum niciun om, fie el antrenor, arbitru, spectator, oficial sau reprezentant mass-media, nu este.

Fiind considerat unul dintre cei mai buni jucători pe faza ofensivă din tot campionatul și având o medie de minute foarte ridicată, Forte a oferit cifre bune, solide. A strâns cinci double-double-uri și are un singur meci în care nu a atins pragul de 10 la puncte marcate și la eficiență.

După înlocuirea antrenorului condiția lui Forte în echipă nu s-a modificat esențial. El a rămas unul dintre oamenii de bază în faza ofensivă și prin calitățile fizice de care dispune este un jucător capabil să producă satisfacție pe jocul defensiv. De fapt, noul antrenor nu a operat modificări esențiale în registrul tactic al echipei. Ar fi fost chiar o greșeală mare, una pe care Sekulovic nu a comis-o și care m-a convins, la prima vedere, că Mureșul are de-a face cu un tehnician care își gândește pașii în avans. Astfel a fost o consecință normală ca Forte să-și primească minutele și atribuțiunile în manieră similară erei Deri. Schimbarea esențială a constat în atitudine și în modul de abordare al lucrurilor. Mureșenii au fost mai harnici, au avut acel sentiment de alertă, au muncit parcă mai mult și mai harnic în scopul echipei.

În tabelul de mai jos sunt prezentate statisticile lui Forte în sezonul precedent, cele din turul acestei ediții de campionat, respectiv mediile sale de la venirea lui Srecko Sekulovic în funcția de antrenor principal:

 Sezon   MJ   Min   Eff   P   R   PD   MC   MP   AA%   AL% 
 2010/11   30   35.3   19.7   16.7   8.7   2.1   1.5   1.6   47%   66% 
 2011/12   15   34.2   18.9   18.0   7.6   1.6   1.4   1.8   49%   65% 
 Sekulovic   4   33.5   17.7   14.7   7.7   1.5   1.0   1.5   48%   75% 

Observăm, așadar, o ușoară scădere în statisticile lui Forte, în condițiile în care echipa a câștigat toate meciurile sub comanda noului antrenor. Pe de o parte situația de explică prin faptul că BC Mureș a avut patru meciuri terminate pe muchie de cuțit. Vorbim despre două deplasări foarte dificile, la Brazi și Timișoara, respectiv două meciuri pe teren propriu disputate împotriva unor echipe care au conștientizat că se află într-o situație delicată, Pitești și Rovinari. Echipele situate pe locurile 9-10 în campionat, de obicei, tratează orice meci cu maxim de seriozitate, mai ales atunci când deja s-au jucat suficient de multe meciuri încât antrenorii respectivelor echipe să conștientizeze importanța fiecărui joc.

În consecință, statistica ușor în coborâre a lui Forte nu trebuie să îngrijoreze. Totuși, dacă Sekulovic va rămâne consecvent declarațiilor pe care le-a făcut după șirul de patru victorii obținute în finalul turului, va fi interesant ce presupune noul sistem ofensiv al echipei mureșene și cum se vor adapta principalele staruri ale echipei. Însă, sunt convins că Forte, asemenea lui Cooley și Stănescu, vor rămâne oameni de bază în faza ofensivă, inclusiv la finalizare. Este limpede că în jurul acestor jucători se învârte destinul întregii echipe într-un sezon ce ar putea fi unul istorie pentru alb-albaștri.

Jason Forte a fost cel mai bun marcator și cel mai eficient jucător al lui BC Mureș în prima jumătate a sezonului regulat. Mai mult, el are cea mai mare medie de recuperări, dar este și jucătorul cu cele mai multe minute de joc din angrenajul alb-albaștrilor.

Foto: Szasz Attila&Bereczy Sandor 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!