Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Jason Forte va juca în Insulele Filipine

Adrian Micinic

Adrian Micinic
12.06.2011

Unul dintre cei mai spectaculoşi baschetbalişti din ultima ediţie a Diviziei A la baschet masculin, americanul Jason Forte, va debuta pentru echipa Alaska Aces din Insulele Filipine, în competiţia intitulată PBA Governor's Cup. Aceasta este una dintre conferinţele ligii amintite. Forte va evolua în această ţară pe perioada verii.

Campiontul profesionist de baschet masculin din Insulele Filipine este alcătuit din zece cluburi. Ca vechime este prima întrecere profesionistă de baschet din Asia şi cea de-a doua din lume după NBA. Competiţia a luat naştere în 1975. Important de notat este faptul că baschetul în Filipine se desfăşoară într-un format cu totul unic.

Astfel, cele zece echipe se întrec în conferinţe sub formă de turnee. Câştigătoarea unui astfel de turneu este desemnată campioană. Începând din 1993 există trei conferinţe: All Filipino, Commissioner's Cup şi Governor's Cup. Cea mai importantă este considerată All Filipino.

De obicei finala unei conferinţe se desfăşoară în sistem cel mai bun din şapte meciuri.

Alaska Aces s-a alăturat Asociaţiei de Baschet din Filipine (PBA) în 1986. În istoria de 25 de ani, echipa a cucerit 13 titluri de campioană şi se situează pe locul al doilea în lista celor mai titrate cluburi din istoria baschetuli filipinez. În 1996, noua echipă a lui Jason, a devenit a 3-a din istoria baschetului din Insulele Filipine care izbuteşte un gran slam (câştigarea a trei conferinţe în acelaşi an: All-Filipino, Commissioner's Cup şi Governor's Cup).

Americanul Tim Cone, actualul antrenor al echipei, este principalul responsabil pentru toate trofeele câştigate de această echipă.

Alaska Aces debutează în Governor's Cup pe 15 iunie, împotriva echipei Talk'N Text. Apoi, echipa lui Forte va întâlni în ordine pe Meralco, B-Meg, Air21, Petron Blaze, Powerade, Rain or Shine şi Brgy Ginebra. Ultimul meci este programat pentru 16 iulie. După terminarea primei faze încep fazele eliminatorii, care se desfăşoară în serii după sistemul cel mai bun din cinci sau şapte meciuri, ultimul act desfăşurându-se după sistemul cel mai bun din şapte jocuri.

În sezonul 2011, Talk'n Text câştigat atât Commissioner's Cup cât şi All Filipino Cup.

Alaska Aces nu s-a calificat în playoff-ul Commissioner's Cup şi a fost eliminată din sferturile de finală ale All Filipino Cup.

În vârstă de 30 ani, Jason Forte va arbora tricoul cu numărul 0 pentru Alaska Aces. În sezonul competiţional 2010/11, americanul a evoluat pentru BC Mureş în Divizia A, Cupa României şi Liga Balcanică EuroHold. El a bifat 46 de prezenţe în echipamentul alb-albastru.

Forte a avut medii de 12.3 puncte, 7.9 recuperări, 2.7 pase decisive şi 1.0 intercepţii cu 2.6 posesii pierdute în 28.7 minute pe parcursul celor şapte meciuri jucate în BIBL.

În schimb, americanul a avut 17.0 puncte, 8.5 recuperări, 2.1 pase decisive, 1.5 mingi câştigate şi 1.6 pierdute în 34.5 minute în sezonul regulat şi playoff-ul Diviziei A.

Conducerea clubului din Târgu-Mureş a anunţat că îşi propune să îi prelungească contractul lui Forte pentru următorul sezon competiţional.

Foto: Bereczky Sandor 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!