Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Jaytornah Wisseh, cel mai dominant conducător de joc din România

Adrian Micinic

Adrian Micinic
30.12.2011

Unul dintre cei mai influenți jucători asupra propriei echipe în prima jumătate a sezonului regulat a fost americanul Jaytornah Wisseh. El este principalul responsabil pentru cele 10 victorii ale lui CSU Sibiu.

Originar din Brooklyn, jucătorul născut pe 21 ianuarie 1988 s-a aflat la primul contact cu baschetul românesc în vara acestui an, imediat după ce a parafat înțelegerea cu clubul de pe Cibin.

Fundașul de 1.85 metri a petrecut patru sezoane în liga universitară nord-americană de baschet masculin. Între 2006 și 2010 el a jucat pentru Long Island Blackbirds. Jay a fost titular al echipei sale în fiecare sezon și a bifat 118 prezențe în NCAA având medii pe carieră de 14.3 puncte, 4.6 pase decisive, 3.8 recuperări și 1.5 intercepții în 32.8 minute pe meci.

De la primele sale apariții în galben-albastru a devenit limpede că va fi un jucător de bază în angrenajul lui CSU Sibiu. Spre deosebire de alte încercări ale ardelenilor de a încropi o echipă bazată pe o serie de jucători americani care mai de care mai redutabili pe parte de calități fizice și joc individual Wisseh a fost de la bun început omul potrivit la locul potrivit.

Wisseh a dominat mingea de la început și această tendință s-a menținut pe toată desfășurarea turului de campionat. El a bifat câte 40 minute de joc patru meciuri, în altele altele opt petrecând pe parchet peste 35 minute. În pofida numărului mare de minute și a evidentei stări tot mai avansate de uzură calitatea jocului său nu a avut de suferit.

Prin mâinile acestui jucător au trecut aproape toate mingile în ofensiva sibiană. Astfel se explică cele cinci meciuri în care a înscris peste 30 puncte, patru jocuri în care a trecut de 10 pase decisive și a realizat tot atâtea double-double-uri. Nu mai vorbesc despre faptul că a avut peste 20 la eficiență în 12 meciuri.

Au rezultat astfel medii de 23.7 puncte, 7.8 pase decisive, 5.1 recuperări, 3.5 mingi câștigate și 4.3 pierdute în 35.5 minute cu procentaje de 50% la aruncările de două puncte, 27% la trei puncte și 88% la linia de pedeapsă pentru un indice de 25.5 la eficiență.

Este cel mai bun marcator și pasator al campionatului, iar la un calcul simplu ajungem la concluzia că din mâna sa echipa Sibiului produce aproape 50 puncte într-un meci

Pe de altă parte datorită acestui stil de joc CSU Sibiu a devenit o formație previzibilă și catalogată drept dependentă de conducătorul său de joc. Cel mai evident exemplu este meciul cu CSM București. În cadrul acestuia Wisseh a avut probleme medicale și nu a putut presta în mod obișnuit. Aș adăuga că la această situație cel puțin la fel de mult a contribuit defensiva bucureștenilor care l-a exasperat pe american. Wisseh a produs 8 puncte și 6 pase decisive cu doar 3 la eficiență.

Cât de mult depinde ofensiva Sibiului de jucătorul american?

CSU Sibiu a adunat zece victorii, dar în aceeași măsură a pierdut sau nu a avut mai multe șanse în meciuri precum cele cu Oradea, Mediaș, Timișoara, CSM București și Cluj. Indiferent de momentul în care au întâlnit aceste echipe, cel mai bine organizate și bazate pe un joc colectiv, clar mai elaborat și lucrat decât CSU, galben-albaștrii au pierdut. E greu de crezut că aceste înfrângeri se datorează exclusiv coincidenței.

Jaytornah Wisseh a demonstrat că este una dintre valorile certe ale Diviziei A la baschet masculin și alături de Allen Durham (între timp devenit istorie pentru Divizia A), Dominique Archie, Goran Martinic sau Zlatko Jovanovic, dar și alții, se numără printre jucătorii aflați la primul sezon în România care au confirmat deja că se ridică la nivelul întrecerii. Fiecare cu particularitățile jocului său, desigur. Mi-ar plăcea ca Wisseh să fie mai puțin dominant pe ofensiva sibiană, dar aici intervine munca unei echipe întregi, inclusiv rolul decisiv al staff-ului tehnic. Dar dacă i-a făcut mai buni pe colegii săi de echipă atunci înseamnă că problema este în altă parte.

Foto: Rondul de Sibiu 

1 comentariu la aceasta stire:
  • airmaster :

    wisseh
    Eu as spune ca e unul din cei mai completi jucatori din campionat. Are toate calitatile necesare unui jucator de top.

    cu 12 ani în urmă (31.12.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!