Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Liderul Bundesligii, următorul oponent pentru CSM Oradea pe plan internațional

Liderul Bundesligii, următorul oponent pentru CSM Oradea pe plan internațional

CSM CSU Oradea va evolua pentru prima dată pe teren propriu în grupa N din Top 16 FIBA Europe Cup în cursul serii de miercuri, 13 decembrie. Bihorenii primesc vizita lui Niners Chemnitz, club care nu a cunoscut gustul înfrângerii în duelurile internaționale din acest sezon.

Formația din Chemnitz s-a înființat în urmă cu 24 de ani, de aici și legătura cu cifra 99, după ce denumirea originală a fost BV Chemnitz 99. Trecerea la actualul nume, Niners, s-a făcut abia în 2017, moment în care aceștia se aflau în liga secundă. Perioada petrecută în ProA avea să se prelungească și Chemnitz a făcut pasul spre Bundesliga la finalul campaniei 2019/2020, stagiune afectată de apariția pandemiei.

De când au ajuns în primul eșalon, cei de la Chemnitz și-au trecut în cont clasări pe locurile 14, 6 și 8, precum și o calificare în semifinalele Cupei Germaniei în 2021/2022. Anul trecut a consemnat debutul lui Niners în competițiile internaționale, „Orange Army” oprindu-se în Top 16 FIBA Europe Cup, fază în care una dintre adversare a fost SCM U Craiova.

Parcurs de excepție în primele luni ale sezonului

Aflată pentru al doilea sezon consecutiv în competiția amintită anterior, Chemnitz are victorii pe linie. Nemții au încheiat sezonul regulat cu 6-0, în grupa H învingând formațiile PGE Spojnia Stargard, KB Peja și Heroes Den Bosch, iar în primul meci din Top 16 pe Varese (109-85). Toate aceste rezultate au ajutat-o pe Niners să devină cea mai eficientă echipă a întrecerii, după ce mediile sunt în Top 3 atât la puncte, cât și la recuperări sau assist-uri.

Pe lângă parcursul internațional, Chemnitz a avut parte de două luni de excepție. Adversara vicecampioanei României a prins o serie de 17 victorii consecutive, perioadă care a început în octombrie și s-a oprit pe 9 decembrie prin eliminarea din sferturile Cupei Germaniei.

Lot format aproape în totalitate din jucători noi

Rodrigo Pastore, antrenorul sud-american al celor de la Niners Chemnitz, se poate baza pe un lot numeros în acest sezon. Acesta cuprinde opt străini, fiind vorba despre americanii DeAndre Lansdowne, Jeff Garrett, Wesley van Beck, Brendan Bailey și Ousman Krubally, canadienii Aher Uguak și Kaza Kajami-Keane, respectiv kenianul Tylor Ongwae. Doar Jonas Richter, Kevin Yebo și Dominic Lockhart se află sub contract cu nemții de mai multă vreme, ceilalți 13 jucători din lot fiind aduși în vara acestui an.

Forța ofensivă a nemților se vede prin cei șase jucători în double digits la puncte în FIBA Europe Cup. Van Beck a adunat 16.9 puncte cu 60% de la distanță, Yebo a ieșit în evidență cu 14.3 puncte și 8.7 recuperări, fiind unul dintre performerii primei runde din faza Top 16, iar Krubally a contribuit până acum cu 13.8 puncte și 6.3 recuperări. Chemnitz are mai mulți jucători cu procentaje foarte bune din spatele arcului de cerc și la două puncte toți cei cu minute mai importante au cel puțin 45%.

Chemnitz, a treia echipă din Germania peste care dau orădenii

„Leii Roșii” au avut alți doi adversari din Bundesliga pe lângă Chemnitz. Orădenii au 2-2 bilanț în confuntările cu formații din Germania, după ce au pierdut meciurile cu Wurzburg și le-au câștigat pe cele cu Bamberg.

Înaintea confruntării directe, Oradea și Chemnitz au avut parte de rezultate diferite pe plan intern. Dacă bihorenii au trecut cu 90-73 de SCM U Craiova, nemții s-au văzut eliminați din Cupa Germaniei (78-87 cu Ulm), într-un meci în care Yebo a stat cu 23 de puncte și 6 recuperări. Cele două cluburi au bilanț asemănător în campionatele din care fac parte, 9-1, Chemnitz fiind astfel prima în Bundesliga, iar Oradea pe locul secund în Conferința B din LNBM, dar cu un meci în minus față de FC Argeș.

Dacă la nivelul reușitelor din acțiune și la recuperări nu există mari diferențe între Oradea și Chemnitz, diferența în dreptul nemților se face la restul capitolelor statistice. Jucătorii veniți de pe bancă pentru Niners sunt mult mai eficienți, iar la punctele reușite pe contraatac sau din urma posesiilor pierdute de adversari, liderul Bundesligii este destul de clar peste vicecampioana României.

Duelul dintre CSM Oradea și Niners Chemnitz va avea loc miercuri, 13 decembrie, de la ora 19.00 și va fi în direct pe Digisport 4, respectiv pe canalul de YouTube al FIBA.

*foto: fiba.basketball

1 comentariu la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea Malone Karl :

    99 CoAch-99 Chemnitz 99-89
    Adevărata semnificație a sintagmei "99" din denumirea mnenților din Chemnitz este legată de aniversarea a 99-uălea meci internațional al Oradiei sub bagheta Wizzard-ului H'Akeem the Dream! Această echipă germană, saxonă de-a dreptul, vine să ia bătaie la Grosswardei-Oradea Mare, în onoarea aniversării Magnificului Papa CoAch, vine să-și prezinte omagiul pentru cel mai longeviv, celebru, îndrăgit și invidiat CoAch!

    cu 4 luni în urmă (11.12.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!