Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Lietkabelis este ultimul hop pentru U-BT Cluj-Napoca în misiunea de calificare în sferturile EuroCup

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
05.02.2024

Lietkabelis este ultimul hop pentru U-BT Cluj-Napoca în misiunea de calificare în sferturile EuroCup

U-BT Cluj-Napoca se pregătește pentru unul dintre cele mai mari meciuri din istoria clubului. Campioana en-titre a României va juca pe terenul lui Lietkabelis în ultima etapă a sezonului regulat din EuroCup pentru șansa de a se califica direct în sferturile de finală ale competiției. Disputa este programată miercuri, 7 februarie, de la ora 19:00, pe terenul lituanienilor.

În urmă cu o săptămână, clujenii au reușit să câștige un duel de foc cu deținătoarea en-titre a trofeului, Gran Canaria. Pe terenul ibericilor, studenții s-au impus cu 113-111, după o repriză de prelungiri, grație coșului din final semnat de Emi Cățe, în urma unei recuperări ofensive. Pivotul român a obținut titlul de MVP al rundei datorită evoluției sale senzaționale.

Prin această victorie, U-BT a urcat pe locul al doilea în ierarhia grupei B, cu un bilanț de 13-4, față de cel de 12-5 al celor de la Gran Canaria. Spaniolii dețin avantajul meciurilor directe, astfel că trupa lui Mihai Silvășan este obligată să obțină victoria cu Lietkabelis pentru a obține un bilet între primele opt echipe ale competiției sau să spere că Buducnost îi va încurca pe elevii lui Jaka Lakovic.

În meciul tur dintre cele două formații, campioana României a avut nevoie de prelungiri pentru a obține succesul în fața lituanienilor cu 120-111, după ce aceștia reușiseră o revenire uimitoare de la -17 în sfertul al patrulea pentru a forța repriza suplimentară.

DJ Seeley a fost imperial în acel joc, reușind să înscrie 25 de puncte și să fie decisiv în mai multe rânduri pe final. Emi Cățe și Jarell Eddie au marcat câte 20 de puncte, pe când veteranii Patrick Richard și Andrija Stipanovic au totalizat 30 de puncte.

De partea cealaltă, Deividas Sirvydis a fost cel mai bun marcator de pe teren, cu 29 de puncte, la care a plusat cu 4 recuperări și 4 pase decisive. Gediminas Orelik a strâns 22 de puncte, 6 recuperări și 6 pase decisive, iar Martynas varnas a marcat 20 de puncte. La revenirea în BTarena, Stefan Bircevic a marcat două puncte.

U-BT și Lietkabelis au fost adversare și în grupele ediției anterioare ale EuroCup. Lituanienii au fost una dintre primele adversare ale clujenilor în această competiție. În meciul tur, din etapa a patra, au reușit să se impună cu 89-84, într-un joc în care principalii marcatori din cele două tabere nu mai fac parte din componența actuală a loturilor. Returul a fost chiar mai strâns, dar Lietkabelis a avut din nou câștig de cauză, 75-77, datorită celor 20 de puncte înscrise de Orelik.

Medaliata cu bronz din stagiunea anterioară în Lituania nu mai deține șanse matematice la calificarea în fazele eliminatorii ale EuroCup. Cu un bilanț de 6-10, aceasta se află la o victorie distanță de Turk Telekom, Buducnost și Trento, dar cinci dintre cele șase victorii din competiție au fost bifate împotriva unor echipe aflate în afara acestui grup de trei: Slask Wroclaw de două ori, JL Bourg, ratiopharm Ulm și Aris Salonic. Lietkabelis a trecut acasă de Turk Telekom, cu 93-86, dar la retur a cedat cu 88-73. Astfel, aceștia nu dețin avantajul meciurilor directe în cazul unei egalități în patru pentru locul al șaselea.

În lotul echipei pregătite de Nenad Canak se află doi foști jucători trecuți prin Liga Națională: Dovis Bickauskis și Stefan Bircevic. Deividas Sirvydis este principala armă ofensivă a echipei, el având o medie de 18.7 puncte. Lider la recuperări este Vytenis Lipkevicius, cu 5.1 pe meci, în timp ce Bickauskis are cea mai bună medie la pase decisive după cinci meciuri jucate: 5.6.

În tabăra reprezentantei României în competiție, coșgheter este DJ Seeley, cu o medie de 13.9 puncte. Primul la recuperări este Emi Cățe, cu 4.6, în timp ce la pase decisive iese la rampă Bryce Jones (4.4).

Confruntarea dintre U-BT Cluj-Napoca și Lietkabelis are loc miercuri, 7 februarie, de la ora 19:00 și poate fi urmărită în direct pe Prima Sport 2.

*foto: u-bt.basketball

8 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Speranța
    stă și în Buducnost care a învins Crvena Zvezda cu 22 de puncte. Acum să vedem dacă pot repeta isprava după doar 2 zile ! Încă au șanse de calificare de pe locul 6, de aceea m-a mirat energia depusă în meciul de seara asta.

    cu 2 luni în urmă (05.02.2024)
    • U BT Cluj-Napoca John Ioan:

      Bine-ar fi
      Dar daca Turk Telekom bate pe Slask maine, Buducnost nu mai are nicio sansa fiindca atat cu Turk Telekom cat si cu Aris au dezavantaj in meciurile directe.

      cu 2 luni în urmă (05.02.2024)
    • U BT Cluj-Napoca Delekon:

      Plus ca
      O victorie acasa cu steaua rosie care te duce pe 2 in ABA, peste Partizan, face mai mult decat un meci in deplasare in Eurocup.

      cu 2 luni în urmă (06.02.2024)
    • U BT Cluj-Napoca razv-an:

      Clasament
      Se poate complica daca și Trento bate la Aris. Putem avea 4 echipe pe locurile 5-8 cu aceași linie de clasament, și se iau rezultatele între tiate

      cu 2 luni în urmă (06.02.2024)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    se schimba
    total paradigma. in majoritatea meciurilor am fost underdogs si am privit spre un obiectiv mai mult sau mai putin tangibil, calificare in playoff. Acum ca joaca locul 2 cu locul 9 si miza e sferturile competitiei, posibil ca sa fie mult mai greu de gestionat dpdv mental. Asta daca sunt entuziasti care cred ca ii zdrobim. Bine, poate ca ii zdrobim dar poate ca nu...

    cu 2 luni în urmă (06.02.2024)
    • U BT Cluj-Napoca John Ioan:

      Agreed
      Dar eu unul ma bucur ca am ajuns in pozitia de a avea grija asta. Meciul, ca multe altele probabil va fi al naibi de greu. Sa speram ca vom fi fericiți la final. 😅

      cu 2 luni în urmă (06.02.2024)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca CNA :

    Meci greu
    Va fi dificil mai ales că ei vor juca fără presiune și au avantajul terenului propriu. Iar pentru noi importanța meciului este foarte mare deoarece locul 2 ar fi grozav cu tot ce înseamnă și ce facilitează.
    Cred că e important să nu scăpăm controlul în meci, să ne apărăm foarte bine, mai ales că ei aruncă bine de la distanță. Să jucăm cu încredere, și puternic mental pentru că presiunea victoriei necesare este la noi acum. Este un meci pentru istorie și sper din suflet să fie încă un pas în sus pentru U BT. Merită, mai ales pentru atitudinea din întregul sezon!
    Haide, haide, haide U!

    cu 2 luni în urmă (07.02.2024) Raspunde
  • pipzn :

    Meci
    catigat meritat de echipa din Lituania.
    "U" a aratat ca o echipa obosita si nu ca nu ar fi fost pe buna dreptate. S-a cam terminat benzina in meciul cu Grand Canaria.
    In ciuda unei prestatii ofensive bune (mai ales de la 3), apararea nu a functionat suficient de bine.

    Explicatia mea personala (nu stiu cea oficiala) pentru faptul ca E. Cate a fost lasat pe banca este ca s-a mers pe varianta cu jucatorii cei mai experimentati din lot si, teoretic cu mentalul cel mai puternic.

    Felicitari pentru calificarea, la ora la care scriu, se stie, de pe locul 2!

    cu 2 luni în urmă (08.02.2024) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!