Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Locul 10 - BCM U Pitești. Una dintre marile dezamăgiri

Adrian Micinic

Adrian Micinic
02.01.2012

După un sezon 2010/11 ce a întărit idea că se numără printre echipele atractive ale campionatului, prin concepția de joc combinată cu rezultatele obținute, BCM U Pitești pornea cu un statut de echipă puternică la nivel de Divizia A în noua stagiune.

Tudor Costescu, un antrenor capabil și cu resurse la cel mai înalt nivel în România, a operat câteva modificări în lotul de jucători. Astfel, americanii care au evoluat la echipa din Pitești au fost îndepărtați, iar în locul acestora au venit două noutăți în baschetul nostru. Este vorba despre Corey Hallett și Anton Kazarnovski, care ar fi trebuit să se ocupe de atribuțiunile obișnuite jucătorilor care evoluează pe posturile 4-5. La capitolul fundași au fost transferați Uros Velickovic și Octavian Calotă Popa, în vreme ce veteranii Darko Vujacic și Ivan Stefanovic au fost confirmați, alături de veteranul Isleam Șenai și tânărul Alexandru Neguț.

Datorită jocului organizat, al disciplinei și a constanței de care a dat dovată Piteștiul a fost cotat cu prima șansă în fața lui CSU Atlassib Sibiu în primul tur al Cupei României, eveniment ce a dat startul sezonului baschetbalistic în țara noastră.

Conform așteptărilor, piteștenii au depășit de două ori gruparea ardeleană pentru a avansa în turul al doilea al acestei competiții și așteptau cu mare încredere startul sezonului regulat.

În prima etapă totul a decurs conform așteptărilor, elevii lui Costescu impunându-se fără niciun dubiu la Miercurea Ciuc. Un rezultat ce avea să confirme statutul acestei echipe în campionat.

Echipa a dat primul semn că lucrurile nu decurg conform așteptărilor în etapa a 2-a, împotriva unei formații a Craiovei care avea în componență câțiva jucători foarte buni din punct de vedere individual, dar destul de departe de o echipă închegată. Totuși, oltenii au înscris 90 de puncte și au furnizat o surpriză. Avea să fie prima înfrângere stagională dar nimeni nu putea să prevadă, că în pofida jocului modest etalat, Piteștiul va avea mari probleme pe toată durata desfășurării turului de campionat.

Mai ales că, în runda a 3-a, deși a dat peste o echipă dezogranizată, dar extrem de puternică din punct de vedere fizic, vorbim despre Dinamo, Piteștiul a repurtat al doilea succes în campionat și era totuși a 4-a victorie în cinci meciuri oficiale.

Dezastrul a început din etapa a 4-a. Piteștiul a avut din nou probleme în apărare și a trebuit să se recunoască învins în propriul fief de acea echipă a Sibiului (chiar dacă se operaseră deja câteva schimbări la nivelul lotului de jucători în formația ardeleană) pe care o eliminase în cupă.

Seria înfrângerilor a continuat în meciurile cu Ploiești, Timișoara, CSM București și Cluj. Datorită acestui parcurs negativ antrenorul Tudor Costescu a operat o modificare la capitolul pivoți. El a renunțat la Kazarnovski și l-a legitimat pe americanul Damien Kinloch, un jucător trecut pe la Mediaș, acolo unde nu a beneficiat de prea mult timp de joc.

Kinloch a prestat excelent în meciul de la Oradea, acolo unde Piteștiul a învins surprinzător dacă ținem cont de faptul că aducea un șir de cinci eșecuri succesive. Se părea că lucrurile vor lua o turnură fericită pentru această formația dar lucrurile nu au continuat chiar așa cum piteștenii și-ar fi dorit să se întâmple.

Trupa lui Costescu a strâns alte două victorii, dar pe mâna unor adversari din a doua jumătate a clasamentului, pentru ca apoi să piardă la limită două partide de maximă importanță, precum cel de la Târgu-Mureș respectiv dinpropriul fief cu Energia Rovinari. În încheiere a depășit pe Poli Iași și a terminat anul în forță, cu o victorie asupra lui Gaz Metan Mediaș, echipă căreia i-a permis doar 66 puncte.

Asfel, la jumătatea sezonului regulat argeșenii au cinci înfrângeri pe teren propriu și un bilanț general de șapte succese și opt eșecuri, care îi plasează de abia pe locul 10, la două puncte în urma locului 8, unul care însă este deținut de o echipă în fața căreia Piteștiul se înclină în mod tradițional.

Trebuie notat faptul că BCM U Pitești se află în fața unei situații extrem de dificile nu doar prin prisma locului ocupat în clasament și a situației extrem de dificile în care a ajuns în acest moment. Această echipă l-a înregimentat pe Slobodan Popovic în timpul turului de campionat, iar aducerea fostului jucător al lui CS Otopeni în acel moment a coincis cu a doua și totodată ultima modificare permisă de regulament în afara perioadei de transferuri permisă de regulament.

Cu alte cuvinte, pentru formația din județul Argeș sezonul competițional 2011/12 se va încheia cu jucătorii legitimați până la startul returului de campionat. Ulterior nu va putea să aducă nicio modificare configurației lotului de jucători!

În timpul acestui tur de campionat Tudor Costescu nu a avut posibilitatea să-și creeze un nucleu de jucători cu care să mizeze în fiecare meci. Deși nu a avut probleme cu accidentările și are cinci oameni care au evoluat în fiecare meci, Piteștiul nu a avut liniște niciun moment. Totuși, rotația antrenorului bucureștean a cuprins în general opt oameni.

Tandemul de fundași a rămas neschimbat, Calotă și Velickovic fiind responsabili cu căratul mingii. Ei au fost ajutați la construcție de către Darko Vujacic și Ivan Stefanovic. În centru s-au perindat Kazarnovski și Hallet, iar apoi Kinloch, care a făcut pereche cu singura constantă din spațiul de trei secunde - Isleam Șenai. Trebuie precizat că cel din urmă a avut un regres semnificativ în ceea ce privește timpul de joc după venirea lui Kinloch.

Pe fondul celei de-a doua modificări, Slobodan Popovic a pătruns în rotație de pe bancă, iar Alexandru Neguț a fost ultimul om cu minute de joc în prima jumătate a sezonului.

În conformitate cu spusele antrenorului, BCM U Pitești nu a mai fost acea echipă responsabilă în posesia mingii și a avut multe momente de dezorganizare în joc. Prea mult s-a încercat rezolvarea jocurilor pe acțiuni individuale. Și, să fim sinceri, BCM U Pitești nu are jucători suficient de puternici din punct de vedere fizic pentru a câștiga pe valoarea individuală a jucătorilor. Victoriile au venit când s-a jucat colectiv și s-a făcut risipă de efort în defensivă.

Problemele din tur se datorează, în opinia subsemnatului, tandemului Velickovic - Calotă. Cei doi pot oferi momente de satisfacție din punct de vedere individual, dar nu au fost niciodată în carierele lor organizatori ai jocului la nivel de Divizia A. Velickovic este letal pe finalizare, iar Calotă deține niște calități foarte interesante pentru un fundaș, însă niciunul nu s-a consacrat pentru constanță și pentru faptul că ar fi un clasic conducător de joc care să se integreze într-un sistem promovat de un antrenor serios precum Costescu. Cei doi nu mi se par potriviți unui stil bazat pe atac pozițional în care ei să fie creatori. Acesta e stilul care convine de minune tandemului Vujacic - Stefanovic.

Uros Velickovic a avut prestații solide dar și câteva meciuri în care a evoluat șters. Este unul dintre cei mai buni aruncători de la distanță în Divizia A. Încă o dată, Velickovic nu este genul de jucător care să construiască jocul unei întregi echipe pe termen lung. Foarte capabil să-și creeze propria aruncare și letal într-un sistem ofensiv colectiv. Dar nu e omul care să evolueze conducător de joc în permanență.

Octavian Calotă Popa are potențial și pe alocuri l-a confirmat. Din păcate a arătat că este prea dependent de minge și nu reușește să o distribuie întotdeauna în timp util. Dacă se va adapta în retur ar putea demonstra că este un jucător de certă valoare. Dacă conștientizează că se află într-un loc foarte bun, cu antrenor și echipă perfecte pentru el.

Darko Vujacic nu a mai fost atât de prezent pe finalizare ca și în sezonul trecut. Tocmai de aceea unii au catalogat echipa Piteștiului ca fiind dependentă de potențialul ofensiv al muntengreanului. El nu mai este un jucător tânăr și există posibilitatea ca procesul de degradare să fi început deja. Este în continuare principalul marcator al echipei, dar ceva nu i-a convenit în tur.

Ivan Stefanovic rămâne un jucător complet și în același timp un lider. Ex-iugoslavul este un apărător de excepție în relația unu la unu și un organizator desăvârșit al jocului colectiv pe ambele faze ale jocului. Doar el știe prin ce a trecut în tur încercând să aducă toată echipa pe aceeași lungime de undă. El este șeful în vestiar și are responsabilitatea de a aduna echipa în jurul său.

Slobodan Popovic are șanse să devină un om foarte important în această echipă. Agreează jocul colectiv și ce poate să îi ofere o astfel de echipă. Periculos pe faza ofensivă și extrem de experimentat, Popovic poate ajuta și la faza defensivă. Are fizic și recuperează foarte bine sub propriul coș.

Damien Kinloch a arătat la Pitești ceea ce nu a reușit la Mediaș. I s-au acordat șanse să demonstreze și nu a rămas dator. Este un jucător puternic și care se dăruiește echipei. Greu de bătut pe relație unu la unu, dar poate fi vulnerabil în dueluri cu jucători ce aruncă bine de la depărtare de coș.

Alexandru Neguț și Isleam Șenai nu au roluri prea importante în echipă. Ei sunt folosiți pentru a oferi momente de odihnă senatorilor de drept sau când aceștia au probleme cu greșelile personale.

Undeva pe drum s-a produs un scurtcircuit care e posibil să se datoreze incompatibilității între jucători.

Va fi interesant de văzut ce modificări vor fi aduse efectivului de jucători, dacă Costescu va considera necesar să opereze ceva. Deocamdată l-a adus pe Dani Popescu pentru a avea mai multe opțiuni la fundași.

În schimb, dacă va continua cu acești jucători atunci va avea foarte mult de lucru în a reuși să-și aducă toți jucătorii pe aceeași lungime de undă. Spre încheierea turului de campionat o parte din probleme au început să se remedieze și tocmai de aceea Piteștiul a câștigat mai mult.

Chiar dacă Tudor Costescu va oferi o nouă mostră a potențialului său intelectual e posibil ca Piteștiul să nu mai aibă timp să iasă din groapa în care s-a adâncit. Indiscutabil, BCM U Pitești trebuie să se autodepășească în retur și să obțină mai multe victorii decât să zicem un parcurs mulțumitor.

Dacă ne uităm că locul 8 are nouă victorii la jumătatea turului un simplu calcul matematic ne spune că în playoff se va intra cu 18 victorii la finalul sezonului regulat. În funcție de ceea ce se va întâmpla cu Otopeniul, acest număr ar putea oscila. Totuși, susținătorii Piteștiului ar trebui să calculeze undeva la 11-12 victorii ca fiind necesare în retur pentru a avansa în playoff. Asta înseamnă un parcurs perfect pe teren propriu, unde va primi replica Ploieștiului, CSM-ului, Oradiei și Mureșului. Iar în deplasare va trebui să producă niște rezultate memorabile. La Sibiu, Timișoara, Cluj, Mediaș sau chiar Târgu Jiu.

Le vor obține?

Foto: Radu Roșca (www.staychill.net) 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!