Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Locul 5 - U Mobitelco Cluj-Napoca. Campioana vine după un tur infernal

Adrian Micinic, Foto: Andor Marton

Adrian Micinic, Foto: Andor Marton
28.12.2011

BC Timişoara - CSM Oradea - BC Mureş Târgu Mureş - Gaz Metan Mediaş

Campioana în exercițiu a României, U Mobitelco Cluj-Napoca, este una dintre echipele fruntașe ale Diviziei A și în sezonul competițional 2011/12. Gruparea de pe Someș a încheiat anul 2011 pe poziția a 5-a dar se impune făcută precizarea că a jucat un meci mai puțin, iar această restanță este cu penultima clasată în Divizia A.

Marcel Țenter nu a efectuat modificări majore în efectivul de jucători după câștigarea campionatului. Au plecat Claudiu Fometescu și Branko Cuic, iar pe parcurs Rob Thomson, în schimbul acestora fiind transferat Mihai Paul și readus David Lawrence, iar mai târziu a sosit Vladimir Mijovic.  Pe final a venit și Jerome LaGrange.

Campioana a început sezonul cu o înfrângere în Cupa României, una ce a fost sinonimă cu a 3-a eliminare succesivă din turul inaugural al acestei competiții. Sezonul regulat al Diviziei A a demarat cu totul altfel pentru gruparea clujeană. Campioana a învins la prelungiri pe CSU Asesoft Ploiești, în primul joc oficial disputat la Brazi. Rezultatul a venit să confirme schimbarea raportului de forțe dintre cele două echipe, care au disputat patru finale de Divizia A în precedentele șase ediții.

Studenții clujeni au continuat cu o victorie pe teren propriu asupra lui BC Timișoara. A fost un rezolvat considerat logic la acea oră, dar a cărui valoare s-a văzut de abia în timp, întrucât Leii din Banat s-au transformat într-o reală forță în competiția internă.

Nu a trecut mult și primul eșec stagional s-a consemnat pentru campioni. Aceștia s-au înclinat la Arena de Baschet, pe mâna lui CSM București.

Au urmat rezultate contradictorii, cu succese logice, prestații modeste dar fără a periclita rezultatul final, respectiv cu două înfrângeri, una dintre ele surprinzătoare și care contează enorm în actuala configurație a clasamentului.

U Mobitelco a avut o toamnă încărcată, fiind nevoită să efectueze o modificare în efectivul de jucători străini, ca urmare a deciziei de renunțare la activitatea baschetbalistică a americano-ruandezului Rob Thomson. El a fost înlocuit cu Vladimir Mijovic. Pe de altă parte, ardelenii au intrat în focurile cupelor europene din luna noiembrie, o competiție ce a măcinat efectivul de jucători al campioanei.

În pofida acestor lucruri, U Mobitelco nu a pierdut în campionat din 18 noiembrie, acest lucru fiind sinonim cu o serie de cinci victorii consecutive. Deloc rău dacă ținem cont de acele accidentări și de faptul că în ultimele trei meciuri Marcel Țenter a mizat cu precădere pe cvintetul alcătuit din Mihai Paul - Kyndall Dykes - David Lawrence - Vladimir Mijovic - Zoran Krstanovic.

După accidentarea gravă a lui Tyler Morris conducerea clubului ardelean a operat și cea de-a doua modificare permisă de regulament în timpul sezonului. Cu alte cuvinte acest lucru interzice campioanei să opereze orice altă modificare în partea a doua a sezonului. Adică ajustările pe care U Mobitelco le va face în pauza dintre tur și retur vor fi ultimele din sezonul competițional 2011/12. Astfel, e posibil ca formația campioană să înregimenteze mai mulți jucători străini în această perioadă. Sau cel puțin să în declare, iar dacă se va impune să apeleze la serviciile acestora.

Cunoscută drept o echipă organizată și care este capabilă să se apere ca nimeni altcineva în Divizia A, campioana în exercițiu a confirmat această situație în anumite meciuri. Mai ales în confruntări cu echipe împotriva cărora de regulă se descurcă foarte bine. Pe de altă parte, U Cluj a avut probleme să controleze ritmul jocului împotriva unor adversari precum Dinamo București și CSU Sibiu. Dar acest lucru e posibil să se explice prin lipsa rotației obișnuite, astfel încât jucătorii de bază rămași disponibili au practicat o apărare mai puțin agresivă decât în general.

Marcel Țenter, asistat de către tandemul Dorin Pintea - Dragoș Curtifan, a folosit, atât cât acest lucru a fost posibil, o rotație ce a cuprins 8-9 oameni. Sezonul a fost marcat de accidentări și din această cauză au urmat niște modificări astfel încât sistemul de joc a avut de suferit.

Fundașii folosiți au fost Tyler Morris, Mihai Paul și Paul Chetreanu iar în finalul turului Jerome LaGrange. Extreme au fost Mihai Silvășan, David Lawrence și Kyndall Dykes, iar în centru au apărut Zoran Krstanovic, Rob Thomson și Vladimir Mijovic. Dacă înaintea accidentărilor s-a rotit cei trei fundași, pentru ca apoi să rămână în doi, pe extreme s-a ajuns la doi oameni, iar în centru în permanență au fost doi, indiferent care au fost aceștia.

Tyler Morris a avut prestații solide, dar nu a reușit să devină un pericol pe parte de finalizare. Statisticile sale nu sunt foarte solide, însă a jucat bine și în folosul echipei, fiind un baschetbalist inteligent și harnic în ambele faze ale jocului. Mare păcat pentru accidentarea sa, atât din punct de vedere uman cât și sportiv.

Mihai Paul a avut probleme în a se adapta la stilul de joc al echipei. Folosit atât 1 cât și 2, fostul jucător al lui CSU Ploiești, Dinamo București, CSM București sau BCM U Pitești, a primit multe minute și mingea pe măsură odată cu subțierea lotului de jucători. În partea a doua ar trebui să vedem prestații mai bune, în condițiile în care învățarea sistemului din care face parte ar să îi ușureze misiunea. Dacă nu se operează modificări semnificative pe acest post Paul va fi fundașul numărul 1 al echipei.

Paul Chetreanu a rămas același jucător discret în faza ofensivă, dar care nu pierde posesia mingii. El în continuare nu deține aruncare de la distanță, fiind un bun apărător și un luptător desăvârșit. De fapt rămâne conștient că este șansa lui de se menține în rotație. Depinde cum se va reface după accidentarea ce l-a privat de finalul turului.

Kyndall Dykes nu a reușit să evolueze la fel de constant cu a făcut-o în sezonul precedent. Din anumite motive a avut probleme în unele meciuri, dar chiar și așa a ieșit la rampă în manieră de mare jucător atunci când echipa a avut nevoie de o sclipire. Poate cel mai bun jucător străin din campionat, Dykes nu poate fi oprit în relație unu la unu, fiind extrem de rapid, lucru ce îi permite să pătrundă, iar atunci când i se acordă spațiu își pune în aplicare aruncare se la semidistanță, probabil cea mai eficientă din Divizia A. Un competitor solid pe faza defensivă, americanul are o singură problemă și anume faptul că în anumite momente este prea evident faptul că între el și Zoran Krstanovic se dă o dispută în ceea ce privește liderul echipei. Deși din punct de vedere al inspirației cât și valoric amândoi sunt la fel de utili campioanei.

David Lawrence s-a întors la Cluj în vară pentru o perioadă de verificare. El a convins și a primit un contract pentru acest sezon. El nu mai este la fel de bun pe faza ofensivă cum era înaintea accidentării, dar nici actualul rol nu îl ajută prea mult în acest sens. Dar americanul a demonstrat că este un jucător serios. El se pregătește intens și a devenit un apărător de excepție, un jucător extrem de util și de care orice antrenor s-ar bucura. Dacă își va regla tirul și va găsi soluții de a-și pune avantajele extrardinare din punct de vedere atletic, pentru că inclusiv după operație Lawrence este de-a dreptul impresionant.

Mihai Silvășan, căpitanul și unul dintre cei mai căliți jucători români la cel mai înalt nivel în Divizia A, a început sezonul cu o prestație impresionantă la Brazi, dar treptat s-a stins și a terminat turul în afara terenului, fiind operat pentru hernie. Este al 3-lea între cei mai buni marcatori ai campioanei, după tandemul Krstanovic - Dykes. El este un jucător complet și util echipei sale atât la recuperare cât și cu ultima pasă, dar în continuare îi lipsește constanța.

Vladimir Mijovic a confirmat faptul că este un pivot ofensiv. Deși nu are forță și nu își poate abuza adversarul direct din punct de vedere fizic, baschetbalistul ex-iugoslav a demonstrat un potențial extraordinar de a trimite mingea în coș indiferent de poziția sa în teren. Se încadrează foarte bine în categoria jucătorilor de certă valoare și devine al 3-lea jucător al Clujului căruia trebuie acordată atenție deosebită de către defensivele adverse. Dacă va primi suficient de mult mingea în atac și continuă procesul de acumulări pe faza defensivă se anunță un jucător periculos și de care campioana va avea mare nevoie în acest sezon.

Zoran Krstanovic a fost principalul marcator al echipei și este al doilea în ierarhia celor mai eficienți jucători din Divizia A. El are procentaje excelente și este liderul echipei la recuperare. Rămâne omul de bază al campioanei, fiind o bestie pe faza ofensivă împotriva unor echipe precum Dinamo sau Sibiu și acel jucător ce nu mai are nevoie de nicio prezentare.

Vlad Corpodean, în special, Alex Pop și Szabolcs Santa au bifat minute în câteva jocuri importante al echipei în acest sezon. Deși nu fac parte cu regularitate din rotația echipei, acești tineri baschetbaliști au avut momentele lor. În special primul a demonstrat că este foarte serios și că ar merita mai multe minute de joc pentru a se șlefui. Cu certitudine Corpodean și Pop sunt jucători disciplinați ce ascultă indicațiile antrenorilor.

Un aspect interesant ce merită pomenit se leagă de decizia clujenilor de a-l înregimenta pe Jerome LaGrange. Un jucător interesant, care a demonstrat calități pe faza defensivă dar ținând cont ce adversari a avut Clujul în ultimele două etape nu se poate să îl caracterizezi. Până la a trage o concluzie despre acest jucător trebuie menționat faptul că prin această legitimare pentru U Mobitelco Cluj-Napoca perioada de transferuri se termină odată cu începerea returului. Gândiți-vă ce se întâmplă dacă se accidentează unul dintre pivoți? Sau oricare dintre jucătorii de bază ai campioanei? El nu va putea fi înlocuit printr-un transfer. În concluzie, elevii lui Țenter vor avea mare nevoie să evite alte accidentări. Spun asta gândindu-mă la faptul că pentru Morris sezonul s-a terminat, iar Silvășan nu va mai fi același la revenirea pe teren. Ba ar putea să dureze o vreme până când acesta va reveni la nivelul de la începutul acestui sezon competițional.

U Mobitelco Cluj-Napoca este campioana în exercițiu, iar acest statut obligă. Pretențiile sunt foarte mari, așteptările pe măsură. Dar în momentul de față ardelenii se află într-o situație foarte delicată și acest lucru nu va fi îndulcit de o probabil victorie în restanța cu Miercurea Ciuc.

Va fi extrem de interesant de urmărit debutul returului pentru că U Cluj are cinci meciuri infernale: la Timișoara și Oradea, respectiv cu Ploiești, CSM București și Mureș.

1 comentariu la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca carlos_cj :

    Felicitari!
    Excelenta analiza! Haide U!

    cu 13 ani în urmă (28.12.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!