Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Locul 6 - CSM București. Revelația primei jumătăți în sezonul regulat

Adrian Micinic

Adrian Micinic
29.12.2011

BC Timişoara - CSM Oradea - BC Mureş Târgu Mureş - Gaz Metan Mediaş - "U" Mobitelco

Una dintre revelațiile turului de campionat în Divizia A masculin este CSM București. Echipă ce și-a schimbat aproape în totalitate structura față de ediția predecentă, CSM a strâns zece victorii în prima parte a sezonului regulat și se situează pe locul 6 la intrarea în anul 2012.

După un sezon 2010/11 zbuciumat, terminat în genunchi, mai precis cu o victorie și nouă înfrângeri înainte de a dispune în turul inaugural al playout-ului de SCM U Craiova, bucureștenii au operat o serie semnificativă de modificări la nivelul lotului de jucători dar și în staff-ul tehnic.

Inițial CSM-ul, care a renunțat la antrenorul cu care a terminat sezonul precedent - Predrag Vasic - a apelat la serviciile lui Radu Diaconescu, legendarul jucător al lui Dinamo București, pentru postul de antrenor principal. Acesta a adus o serie de jucători străini cu el, iar lotul a fost completat cu doi dintre cei mai rutinați baschetbaliști români în activitate. De asemenea, staff-ul tehnic a fost completat de către Hristu Șapera, cel care a avut și alte experiențe în funcție de antrenor asistent.

Nemulțumirile lui Diaconescu legate de conducerea administrativă și de modul în care aceasta păstorește clubul au condus la o modificare de ultim moment în staff-ul tehnic. Șapera a fost promovat în funcția de antrenor principal în al 12-lea ceas.

Cu o rotație de bază din care au făcut parte doar jucători recent transferați, adică cinci străini aflați la primul contact cu baschetul românesc și doi jucători români reuniți după mai bine de jumătate de deceniu, respectiv cu un antrenor aflat la prima experiență în această funcție, CSM București a început sezonul ce dreptul.

Debutul pozitiv a fost simplificat de faptul că CSM-ul a întâlnit cel mai abordabil adversar din prima divizie, Politehnica Iași. După o victorie dublă, logică, a început sezonul regulat cu un program infernal.

Reprezentanta capitalei a jucat foarte bine în deplasările de la Timișoara și Târgu-Mureș, dar s-a întors acasă cu mâna goală, asta și în condițiile în care în Ardeal a avut un avantaj uriaș căruia i-a dat cu piciorul chiar pe finalul jocului.

Elevii lui Șapera au strâns rândurile și au prestat din nou peste așteptări în prima confruntare de pe teren propriu, depășind surprinzător formația campioană. Acest prim succes în campionat a fost umbrit de o înfrângere categorică la Oradea.

În continuare CSM-ul a prestat din ce în ce mai bine. Bucureștenii au etalat un baschet inteligent cu un joc așezat, pe atac pozițional și cu multe blocaje, majoritatea acțiunilor ofensive fiind gândite pentru a-l elibera pe Goran Martinic, un jucător letal pe aruncare dar capabil să finalizeze cu ușurință și pe pătrundere.

Au urmat victorii cu Otopeni, Giurgiu, Pitești și Iași. Adică patru victorii în cinci runde, eșecul fiind consemnat la Târgu-Jiu, unde CSM a pierdut la un singur punct diferență. În ultimul meci din noiembrie a pierdut pentru ultima dată, la Mediaș.

Luna decembrie a subliniat jocul foarte bun al echipei, bazat pe o pregătire amînunțită în funcție de adversar, cu o formă sportivă excelentă pentru Virgil Căruțașu și Claudiu Fometescu, respectiv cu aportul solid al tandemului Garry Gallimore - Bryson McKenzie, dispunerea excelentă și aparițiile foarte inspirate chiar dacă discrete ale lui Marko Ljubojevic, respectiv cu același ucigător muntenegrean, Goran Martinic.

Astfel, s-au înclinat Miercurea Ciuc, Craiova și Dinamo, pentru ca cea mai impresionantă prestație, cu un rezultat pe măsură, să fie consemnate la Sibiu. În ultima rundă, deși lucrurile nu au decurs într-o manieră prea favorabilă pentru CSM, cea mai importantă echipă a capitalei în acest sezon a administrat al 4-lea eșec succesiv fostei campioane, CSU Ploiești.

CSM București deține de abia a 10-a ofensivă în Divizia A, dar îi este suficient să înscris în medie 79 puncte pe meci dacă deține a 3-a defensivă în țară împreună cu o siguranță deosebită la recuperare, unde strânge peste 37 recuperări într-un meci permițând adversarului cu cinci mai puține.

Hristu Șapera folosește o rotație de nouă oameni. Aceasta a alternat în timpul sezonului în funcție de mai mulți factori. S-a luat în considerare caracteristica adversarului, forma sportivă a propriilor jucători respectiv nevoia echipei în respectivul moment.

Martinic, Gallimore și McKenzie au fost titulari în fiecare meci, primii doi având medii de peste 32 minute pe partidă. Un alt titular obișnuit este Virgil Căruțașu, iar pentru al 5-lea loc Marko Ljubojvic pare să fi devenit preferat, mai ales pe baza evoluțiilor din decembrie. În rotație, de regulă, au intrat trei fundași, trei extreme și trei pivoți.

Individual se impun următoarele precizări:

Goran Martinic a fost o reală surpriză pentru majoritatea celor care urmăresc Divizia A. Este un baschetbalist letal pe faza ofensivă, cu o deplasare în dribling de excepție, dar a fost dispus foarte bine în teren pe fondul unui sistem de joc menit să-i pună în valoare calitatea de marcator. Stilul de joc al bucureștenilor trebuie să-i convină de minune fundașului muntenegrean, unul care a făcut multe victime prin Divizia A în condițiile în care nu dispune de un fizic sau calități atletice ieșite din comun. Dar, fiind un jucător suplu, cu mișcări extrem de rapide, a simțit ce i se cere și a răsplătit încrederea cu 23.3 puncte și 4.5 pase decisive pe meci.

Claudiu Fometescu, probabil cel mai experimentat fundaș român din Divizia A. Campion al României alături de U Mobitelco Cluj a demonstrat aceleași calități precum în sezonul precedent. Acestea nu se caută în statistici dar se văd în teren de către ochiul format și se simt la antrenament. Fome este unul dintre cei doi jucători ai CSM-ului care vine să confirme faptul că un jucător rutinat poate fi extrem de prețios. Totul este să știi cum să te folosești de ce îți poate oferi el.

Garry Gallimore este acel jucător care a stat în umbra lui Martinic tot turul de campionat. Dar pentru cei care nu au urmărit îndeaproape CSM-ul pe parcursul turului de campionat statistica canadianului a avut darul de a surprinde. El are medii de 16.2 puncte și 4.1 recuperări. Jucător dependent, poate prea mult, de aruncarea de pe semicerc, Garry este foarte util echipei prin disciplină tactică și calități fizice folositoare în apărarea fundașilor sau extremelor mici potente pe pătrundere ori periculoase în relația unu la unu.

Marko Ljubojevic a fost jucătorul discret pe faza ofensivă dar cu apariții surprinzătoare în anumite momente și un alt sportiv ce se pliază perfect în registrul tactic. Lucru vizibil în special pe jocul defensiv, unde a fost redutabil pe apărarea om la om și deosebit de sigur în defensiva combinată pe care bucureștenii au prestat-o mai ales împotriva formațiilor ce excelează pe jocul unu la unu sau cu jucătorii atletici dar destul de neglijenți pe alte aspecte ale jocului.

Andrei Vizitiu și Aurel Urucatu, doi jucători deosebiți dar pe care CSM-ul a mizat în medie câte 8-9 minute pe meci, au demonstrat că, deși nu sunt jucători români consacrați sau experimentați la nivel Divizia A, pot să ajute cauza echipei pe termen scurt. Desigur ei au fost folosiți nu pentru că ar fi indispensabili echipei, dar au fost utili pentru că au oferit momente de răgaz senatorilor de drept în așa fel încât cauza echipei să nu fie pierdută.

Virgil Căruțașu este celălalt jucător al CSM-ului căruia i se aplică vorba "cine nu are bătrâni să-și cumpere". O dovadă cât se poate de clară că și în sport se aplică această vorbă. Gilă nu mai este atât de precis pe finalizare, dar elementele de bază ale jocului său rămân. Un jucător harnic, muncitor în faa ofensivă, care ajută pe un joc de construcție mai elaborat, ce presupune mai mult decât o pătrundere. El este jucătorul care creează spații pentru Martinic în atac și se apără excepțional în relație om la om respectiv în zonă. Capabil să dubleze la fundașii rapizi care trec de omul direct respectiv să ajute la partenerul de sub coș. Imbatabil la recuperare și același om de la care se poate învăța cel mai corect cum se face blocaj defensiv.

Bryson McKenzie, partenerul din Căruțașu din centru. Un jucător atletic și mobil, nord-americanul este redutabil pe recuperare ofensivă însă nu e genul de jucător capabil să rezolve favorabil relația unu la unu pe faza ofensivă. De asemenea, are probleme la linia de pedeapsă. Pe de altă parte McKenzie este o bestie pe blocaj (capac). În partea a doua ar putea beneficia de suport mai consistent dinspre banca de rezerve iar dacă acesta se va confirma în teren și prin rezultate atunci Bryson s-ar putea apăra și mai agresiv fără a exista riscul că lasă echipa descoperită.

Duncan Milne a fost unul dintre cie mai modești jucători străini aduși în această vară în România. El nu a reușit să convingă atât timp cât s-a aflat pe parchet, iar statisticile sale confirmă acest lucru. În aceste condiții canadianul nu a bifat prea multe minute de joc, iar CSM-ul fost obligată să mizeze foarte mult pe tandemul Căruțașu - McKenzie în duelurile de sub coș.

O precizare importantă trebuie făcută referitor la antrenorul Hristu Șapera. Acesta se află la prima experiență în calitate de antrenor principal al unei echipe de Divizia A dar el trăiește din plin fiecare moment pentru a ne demonstra cât este de bun la ceea ce face. Cei care au urmărit meciurile CSM-ului pot confirma faptul că această echipă a intrat în teren cunoscând foarte bine jocul adversarului și a făcut tot posibilul pentru a-l contracara. Lucru care denotă inteligență.

Cu siguranță el se bucură de ajutor din partea jucătorilor experimentați, și-a însușit sfaturile oamenilor de certă valoare în preajma cărora s-a aflat de-a lungul timpului. Ceea ce înseamnă că a avut de la cine să învețe și timpul nu a trecut fără a deprinde ceva. Dar când urmărim modul în care se comportă și ce exprimă în timpul unui timp de odihnă oricine își poate da seama că Șapera este făcut pentru meseria de antrenor. Calm, el punctează foarte bine ce este de făcut. Unde s-a greșit, unde este nevoie de o ajustare și mai ales ce trebuie făcut în continuare. Fără să apostrofeze pe cineva. Acea veche meteahnă a antrenorului român. De asemenea, nu știu dacă ați observat atenția cu care jucătorii îl ascultă. Și spre deosebire de alte echipe, în marea majoritate a timpului de odihnă vorbește antrenorul! 

Iar pentru cei foarte atenți la detalii, Hristu Șapera este un vorbitor perfect de limba engleză. Un aspect ce poate părea nesemnicativ, dar în sport toate detaliile contează. Și sunt ferm convins că jucătorii străini se simt mult mai bine când îl aud pe antrenor exprimându-se corect, coerent și fără să se bâlbâie, ba vorbind de parcă ar fi american.

Returul se anunță infernal pentru CSM București. Bilanțul din tur nu se va afla în teren la startul noului an calendaristic astfel încât echipa din capitală va trebui să se autodepășească pentru a confirma rezultatele din tur. În luna ianuarie CSM joacă de două ori cu Gaz Metan Mediaș, primește vizita lui BC Timișoara, BC Mureș și CSM Oradea și se deplasează la Cluj.

Va fi interesant de urmărit cum se va integra noul venit Erik Rhinehart în mijlocul unui asemenea calendar.

Pe de altă parte, CSM București se află în fața unei alte provocări: va putea să ducă de la un capăt la celălalt un sezon la același nivel? În primii doi ani nu i-a fost la îndemână. Dar de această dată există premise necesare performanței.

Foto: Radu Roșca (www.staychill.net)

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!