Minute | 27:17 |
Puncte | 23 |
Pase decisive | 2 |
Recuperari | 9 |
Eficienta | 26 |
BC Timişoara - CSM Oradea - BC Mureş Târgu Mureş - Gaz Metan Mediaş
"U" Mobitelco - CSM Bucureşti - CSU Atlassib Sibiu
Cea mai titrată echipă a ultimului deceniu în baschetul românesc, CSU Asesoft Ploiești, a realizat cel mai modest tur de campionat din istoria participărilor sale în Divizia A. Prahovenii au terminat anul 2011 fără niciun trofeu și pe locul 8 în clasament.
Dezamăgirea ratării ambelor trofee din sezonul 2010/11, o premieră în ultimii opt ani, nu a trecut fără efecte în tabăra prahoveană. Conducerea clubului a renunțat la absolut toți jucătorii străini care au evoluat în respectiva stagiune, una de tristă amintire pentru orice admirator al Asesoftului. De asemenea, Adrian Tudor a părăsit echipa alături de care a câștigat șase titluri de campion al României.
Așteptările adversarilor, cât și ale celor care privesc cu un ochi neutru competiția internă, nu au fost confirmate de campania de achiziții din vară. Cu Vladimir Arnautovic confirmat, s-a trecut la structurarea lotului de jucători. A fost transferat Rade Dzambic, un jucător emblematic pentru BC Timișoara, dar în evidentă scădere din punct de vedere al prestațiilor, situație confirmată de returul modest din ediția precedentă de campionat. La capitolul sosiri s-a trecut și întoarcerea americanului Mike Jones, care venea totuși după o accidentare. În continuare, au sosit Aleksandar Vlahovic și Drasko Albijanic. În plus, au fost aduși Andrei Căpușan și Matei Nună. Cu alte cuvinte o campanie mai modestă decât în anii precedenți. Nimic ce să ne amintească de Toni Alexe, Virgil Căruțașu, Sasha Ocokolic, Vladimir Kuzmanovic, Arvydas Cepulis, Reggie Elliot, Darius Hargrove, Rashard Griffith, Alexander DeAngelo și așa mai departe.
În aceste condiții Ploieștiul se anunța o echipă solidă, însă nicidecum o favorită certă la titlul de campioana. Nu pornea cu acel statut de care s-a bucurat în precedentele ediții de campionat. Și, în scurt timp, aceste temeri (sau așteptări) s-au confirmat.
Deși au dominat meciul cu Energia Rovinari din prima manșă a turului inaugural al Cupei României, alb-albaștrii au învins la doar două puncte și au lăsat deschisă oricărui rezultat dubla cu gorjenii, la rândul lor trecuți prin schimbări majore și confruntați, la acea vreme, cu destule probleme organizatorice și financiare.
Manșa a doua a fost dominată din nou de prahoveni care de această dată au pus și 27 de lungimi pe tabela de marcaj la finalul meciului. Astfel, putea începe, într-o oarecare liniște și stare de normalitate, sezonul regulat pentru CSU Ploiești.
Iar acesta a demarat cu o reeditare a finalei din sezonul trecut. U Mobitelco a triumfat la capătul unui meci de angajament și care a arătat o campioană în continuare mai dornică de victorie și parcă mai înfometată decât acea grupare rănită în orgoliu și care tocmai își pierduse statutul de grupare indestructibilă, invincibilă. E drept, a fost un joc cu multe eliminări și terminat cu victoria echipei mai lungi. Dar victoria într-o astfel de confruntare pare să fie mai valoroasă decât un obișnuit meci de campionat.
În continuare, ploieștenii s-au deplasat la Oradea, acolo unde au încasat cea mai clară înfrângere din acest sezon competițional. Bihorenii au controlat jocul de la un capăt la celălalt și au expus carențele adversarului. Practic CSU Ploiești nu a mai fost acea echipă alcătuită din valori de excepție, mult peste ce ar fi putut oferi orice adversar.
A urmat o serie de cinci meciuri abordabile, împotriva unor echipe de mâna a doua sau care treceau prin momente dificile. Astfel, în scurt timp multipla campioană a României a ajuns de la 0-2 la 5-2, cu victorii la Otopeni, Giurgiu, Pitești, Iași și din nou Rovinari. Astfel se prezenta Ploieștiul înaintea mult așteptatului meci împotriva lui Gaz Metan Mediaș.
Unul mai scurt decât s-ar fi așteptat oricine. Prahovenii au obținut astfel singura victorie importantă în tot turul de campionat.
Având al 6-lea succes consecutiv acontat, elevii lui Arnautovic au mai adunat altele trei, împotriva unor alte echipe evident inferioare: Miercurea Ciuc, Craiova și Dinamo.
Împotriva vechii rivale din capitala a început cu dreptul luna decembrie pentru CSU Ploiești. Nimeni nu avea să prevadă ce va urma.
Și au urmat înfrângeri pe linie. Două premiere în propriul fief: eșecuri cu Timișoara și Mureș, respectiv un meci cu cântec, pierdut pe final în manieră impardonabilă la Sibiu (pe lângă toate evenimentele ce au umbrit acest minunat sport) pentru ca în ultima rundă să se încline la limită în fața revelației acestui sezon, CSM București.
În toate aceste meciuri Ploieștiul a avut probleme evidente în a menține un nivel ridicat de joc pe o perioadă de 40 minute de baschet. În aceste condiții prahovenii au pierdut de fiecare dată. Se întâmplă pentru prima dată de când Asesoft și-a asociat numele cu baschetul românesc ca echipa să piardă de patru ori consecutiv.
Tot ce s-a întâmplat în această toamnă a prevestit un asemenea bilanț: nouă victorii, șase înfrângeri. Niciodată CSU Asesoft Ploiești nu a avut o rotație atât de scurtă. Cum niciodată nu s-a întâmplat ca toate transferurile la capitolul jucători străini să poată fi puse serios sub semnul întrebării la un anumit moment dat. Desigur, din diferite motive. Jocul echipei a fost de multe ori foarte modest. Dacă în defensivă e greu de crezut că totuși se putea mai bine, Ploieștiul dezamăgește cumplit pe faza de atac de vreun an și jumătate.
În pofida unui parcurs modest, alb-albaștrii au cea mai bună defensivă din Divizia A. Aspect care nu ar trebui să se schimbe. Prahovenii au o medie de doar 67.0 puncte încasate pe meci (împărțit la 15 meciuri). Este singura grupare din campionat cu o medie sub 70 puncte primite și o devansează pe a doua clasată în această ierarhie, CSM Oradea, cu peste cinci puncte.
CSU Asesoft Ploiești a suferit groaznic după despărțirile de Arvydas Cepulis și Darius Hargrove. Doi jucători care găseau metode de a trimite mingea în coș atunci când echipa avea mai mare nevoie de acest lucru. Păreau să nu dea greș niciodată. Iar plecările acestor jucători nu au fost suplinite cu mișcări la fel de inspirate.
În sezonul trecut s-a mizat pe un nucleu de jucători americani. Iar dacă unii au dat măsura valorii certe, alții au avut darul de a dezamăgi în condițiile în care totuși se aflau la primul contract profesionist și ca să fim sinceri în România acești jucători vin pentru a-și lansa carierele internaționale. Pentru statistici individiuale și de ce nu pentru niște trofee care pot aduce niște bani în plus la negocierea următorului contract.
În acest sezon s-a mizat pe jucători europeni, plus un jucător revenit în ROmânia pentru că nimeni nu l-ar fi înregimentat cu genunchiul făcut praf. Și s-a confirmat de ce o echipă dintr-un campionat puternic nu transferă jucători reveniți în activitate după accidentări grave. Numai după un scouting amănunțit. Care include și o analiză amănunțită a istoricului medical.
Revenind la CSU Asesoft Ploiești varianta 2011/12, Arnautovic a folosit o rotația de șase oameni în primele etape, care a crescut după aducerea lui Anton Kazarnovski și reintroducerea lui Rade Dzambic. Între timp Mike Jones a căzut victimă accidentării la genunchi.
Aleksandar Vlahovic este poate cel mai constant și în timp cel mai bun jucător străin al lui CSU Asesoft în prima jumătate a sezonului regulat. El fost foarte util în ofensivă, atât la construcție cât și la finalizare. Nu are fizic dar în pofida acestui fapt a evoluat foarte curajos în prima jumătate a sezonului.
Rade Dzambic a avut o primă jumătate de sezon nereușită. El a început extrem de prost în alb-albastru, fiind chiar îngropat pe banca de rezerve în câteva meciuri. Treptat a revenit în rotație, iar după accidentarea lui Mike Jones minutele ex-iugoslavului au crescut. Împreună cu ele și linia statistică, dar câteva greșeli esențiale au privat echipa de victorie. A rămas dator la o echipă cu pretenții și care putea să-l confirme drept unul dintre fundașii de top ai Diviziei A. Nu a reușit să facă acest lucru. Poate în partea a doua a sezonului.
Mike Jones a jucat doar șapte meciuri, dar a făcut-o foarte bine. Un jucător excelent la aruncările de la distanță, americanul și-a dezvoltat acest procedeu după prima accidentare la genunchi. A fost cel mai bun marcator al echipei atât cât a jucat și probabil că accidentarea sa a fost decisivă pe final de an, atunci când prahovenii au avut un calendar infernal.
Levente Szijarto, unul dintre cei mai rutinați jucători români, a avut un rol mai important ca oricând în jocul echipei. Orădeanul a devenit titular în sezonul trecut, dar în acesta minutele sale au crescut, iar aparițiile sale în jocul ofensiv s-au simțit mult mai evident. Un jucător foarte serios și muncitor, Levi a avut probleme cu noile sarcini.
Anton Kazarnovski a bifat nouă prezențe la CSU Ploiești dar nu a izbutit să se ridice la înălțimea așteptărilor. Sosit în vară la Pitești și considerat un jucător esențial prin prisma CV-ului, el nu a confirmat.
Cătălin Burlacu rămâne unul dintre cei mai buni jucători ai campionatului. Valoarea incontestabilă a acestui baschetbalist nu poate fi pusă la îndoială de problemele pe care le-a avut în finalul turului. El a evoluat foarte șters cu BC Mureș, iar apoi a fost suspendat pentru rolul său în altercația de la Sibiu. Rămâne cel mai eficient jucător al Ploieștiului și omul esențial pentru prahoveni dacă aceștia vor să cucerească din nou trofee.
Drasko Albijanic a fost partenerul obișnuit al lui Cătălin Burlacu în spațiul de trei secunde al lui CSU Ploiești. Curtat de prahoveni din iarna trecută ex-iugoslavul a avut momente de ezitare pe faza ofensivă, motiv pentru care procentajul și automat media de puncte marcate au avut de suferit. Rămâne de văzut cum va juca din retur, atunci când deja va avea experiența câte unui meci împotriva adversarilor direcți de sub coș.
CSU Asesoft Ploiești va opera câteva modificări importante. Primul este Darius Hargrove, anunțat în urmă cu câteva ore. Vom vedea dacă noile transferuri se vor adapta și vor presta în așa fel încât anul 2011, primul fără niciun trofeu în ultimii opt ani, să fie dat uitării.
Pe întreg cuprinsul mapamondului echipe cu tradiție și/sau importante au avut momente în care au fost la pământ pentru ca apoi prin prisma unor decizii inspirate situația să se îmbunătățească. CSU Asesoft Ploiești a trecut de momentul de glorie maximă și eșecurile au început să apară. După un an în care înfrângerile au fost mai multe ca oricând prahovenii încearcă să reînnoade șirul succeselor. Este limpede că revenirea în fruntea baschetului românesc trebuie să vină de pe urma deciziilor conducerii. Aceea care a cam greșit în vară la selecția jucătorilor. Dar nimic nu este pierdut. Știrile care vor veni dinspre Ploiești în zilele următoare ar trebui să confirme startul revirimentului pentru această echipă. Să vedem.
_____
*Notă. Media lui CSU Asesoft Ploiești la capitolul puncte încasate este de 71.6 puncte dacă se exclude victoria prin forfait.
Foto 1&3: Radu Roșca (www.staychill.net)
Foto 2&4: Andor Marton
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Dinamo București l-a numit în funcția de antrenor principal pe Zydrunas Urb...
Trey Woodbury sosește de la Aris Salonic și va evolua pentru U-BT Cluj-Napo...
Zona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
Trey Woodbury sosește de la Aris Salonic și va evolua pentru U-BT Cluj-Napo...
Daron Russell este al șaselea străin din lotul campioanei României
5 comentarii la aceasta stire:
@Adi Micinic
cu 13 ani în urmă (31.12.2011) RaspundeUn aspect legat de punctele primite pe meci: media de 6,7 nu este reala din cauza scorului de forfait de la Medias. Cele 1005 puncte primite ar trebui sa se imparta la 14, nu la 15, dar si asa Ploiestiul are cea mai buna defensiva, cu 71,7 parca, urmata de Oradea cu 72,3.
scuze
cu 13 ani în urmă (31.12.2011) RaspundeAcum am vazut nota de subsol :)
Diagnostic corect
cu 13 ani în urmă (31.12.2011) RaspundeRadiografia făcută de Adrian Micinic este cât se poate de corectă şi documentată , ca şi cea a lui U Cluj . Felicitări ! Le aşteptăm cu interes şi pe celelalte . Ca să fiu un pic subiectiv am o întrebare ptr d-l Micinic : fractura de piramidă nazală provocată intenţionat de Martinic ( am fost la 2-3 m de fază ) lui Vlahovic este mai puţin condamnabilă ( cuantificat în etape suspendare ) decât discuţia mai aprinsă a mult hulitului Burlacu cu acea nulitate de arbitru numit Anica ?
@Don Ramon:
cu 13 ani în urmă (31.12.2011) RaspundeDupă părerea mea nu este mai puțin condamnabilă. Însă nu am văzut acea fază. N-am văzut sfertul decisiv al meciului dintre CSM București și CSU Ploiești. Dacă a fost intenționată lovitura este grav. Fiind un meci televizat cred că ar fi trebuit luate măsuri dacă se adeverește că a fost o lovitură intenționată. Dacă mă întrebați de ce nu am publicat mai nimic referitor la acea întâmplare trebuie să admit că aveți dreptate. Ar fi trebuit să o facem. În ceea ce-l privește pe Burlacu cred că sunteți de acord cu mine că nu persoana mea îl hulește. Eu am văzut prea multe realizări baschetbalistice de excepție (și ca să nu fiu iarăși acuzat că fac abuz de metafore, subliniez că la nivel de baschet românesc și pe termen scurt italian) din partea lui Burlacu pentru a-i sublinia anumitele izbucniri. Pentru mine sunt memorabile jocurile de excepție făcute de-a lungul anilor în momente de maximă tensiune sau importanță. Și am încercat să evidențiez de-a lungul timpului aceste realizări. Un an 2012 mai bun vă doresc!
La mulţi ani !
cu 13 ani în urmă (31.12.2011) RaspundeNu-l scuz pe Burlacu . Cred chiar că e binevenită suspendarea , mai ales dacă se va opera consecvent cu toţi . Cred însă că , dacă tot e pusă pe fapte mari , FRF ar trebui să sancţioneze drastic , pe bază de probe de orice fel şi gesturile astea care pot nenoroci un jucător . La fragilitatea lui evidentă , cred că Martinic a fost inconştient şi s-a lăsat dus de val . S-a încetăţenit ideea , foarte convenabilă pentru suporterii echipelor ce au pierdut pe linie la Asesoft , că victoriile lor au fost obţinute nu cu , ci chiar de către arbitrii , s-a minimalizat într-un mod deplorabil singura victorie într-o cupă europeană , iar anul acesta U Cluj a constata singură ce greu se câştigă un meci în Europa . Eu nu m-am bucurat de insuccesele ei pentru că doresc sincer să avem un campionat decent , în care fiecare victorie sau înfrângere să se raporteze la ceva , nu la zero . Dacă demonizarea Asesoftului i-a ajutat pe unii să-şi găsească echilibrul , afirmaţii ca cele care aprobă gestul lui Martinic ca pe un gest reparatoriu sunt cel puţin deplorabile . În încheiere vă mulţumesc pentru răspuns , echilibrat ca deobicei , vă mulţumesc pentru faptul că aţi privit cu atenţie tot ce s-a întâmplat in turul acesta şi vă felicit pe toţi cei care faceţi să funcţioneze acest forum , care e din ce în ce mai bun . Sper ca şi noi cei care-l facem , prin intervenţiile noastre , mai animat să fim în anul care vine mai echilibraţi şi mai empatici . La mulţi ani !
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!