Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Locul 9 - BC Timișoara termină turul prima sub linie

Claudiu Dekan

Claudiu Dekan
03.01.2014

*foto: facebook.com/baschetclubtimisoara


Sezonul 2013- 2014 se anunța unul al reconstrucției pentru BC Timișoara. Față de anul anterior schimbările au fost radicale. Bugetul a fost micșorat, iar dintre titulari a mai rămas în lot numai căpitanul Zlatko Jovanovic. Prin vocea președintelui Leontin de Maio, bănățenii au declarat că se va încerca găsirea unui echilibru între promovarea tinerilor și menținerea competitivității echipei. Pentru acest deziderat a fost adus un antrenor român tânăr, Tudor Costescu.

Astfel, a fost închegată o echipă în care lider incontestabil este Jovanovic, completat în teren de doi jucători americani (Lee și Johnson), doi din spațiul ex-iugoslav (Panic și Radulovic) și un lituanian (Volkus). În plus, jucători români tineri precum Toth, Andrei sau Petrișor urmau să demonstreze că pot evolua într-o formație cu pretenții la play-off. Acesta formulă initial avea să sufere schimbări majore pe parcursul turului. 

În primul rând, antrenorul Tudor Costescu a fost înlocuit de Dragan Petricevic. Apoi înaintea jocului cu Oradea a fost adus Jason Conley, un american ce nu a impresionat inițial, dar pe final de an și-a dat drumul la joc impunându-se ca titular. După venirea lui Petricevic s-a decis renunțarea la serviciile lituanianului Volkus și aducerea lui Nikola Gacesa. Ultima piesă venită în angrenajul echipei, chiar înainte de ultimul meci, a fost Nikola Vasojevic, un jucător care a mai evoluat sub conducerea lui Petricevic în sezonul 2008-2009.

La o prima vedere, cea mai mare problemă părea postul de pivot, acolo unde în afară de Aleksandar Radulovic, care a venit cu un aport esențial de experiență, mai evolua numai George Toth, cu minute puține și o experiență limitată. Acest minus în alcătuirea echipei s-a văzut în dese rânduri de-a lungul campionatului, când majoritatea adversarilor i-au dominat pe timișoreni sub panou.

După o calificare scontată, dar muncită, în fază a două a Cupei României, având în vedere că au întâlnit Steaua, o debutantă a Ligii, BC Timișoara a început campionatul în forță. Primul meci, cel cu BCM U Pitești,  a fost unul special, fiind echipa de la care a venit Costescu. Scorul a fost strâns, dar leii au învins. A urmat jocul câștigat lejer cu Chiajna și lumea prindea încredere în noul proiect baschetbalistic din Timișoara.

Primul eșec a fost cel cu campioana Asesoft, însă probabil nu erau mulți care să parieze pe timișoreni. Aceștia înregistrează un nou eșec chiar în meciul următor, de data această cu vice-campioanei BC Mureș. Chiar dacă diferență de scor nu a fost mare, pașii greșiți nu au fost ușor digerați. Un plus de energie a venit în urma a două victorii consecutive, cu Steaua și Farul.

Mijlocul lunii noiembrie a marcat începutul schimbărilor majore. După trei înfrângeri consecutive, cu Oradea, Energia și Cluj antrenorul Tudor Costescu a fost demis. În afară de rezultat nici aspectul jocului nu era unul mulțumitor. Echipa avea multe momente în care practica un baschet haotic, cu multe erori în defensivă și fără vlagă în atac. În afară de modificarea de la nivelul băncii tehnice, conducerea decide să sancționeze și jucătorii prin blocarea salariilor și impunerea unui target de trei meciuri câștigate pentru deblocare.

La partida cu Sibiul, una dintre echipele de top anul acesta, pe banca timișoarei a stat fostul second al lui Costescu, Nenad Mandic. În mod total surprinzător, BC Timișoara are un joc entuziasmant și câștiga cu 95-88. Meciul cu Timba a consemnat revenirea pe bancă a lui Dragan Petricevic, cel cu care se obținuseră cele mai bune rezultate ale echipei, în 2008. Era momentul perfect pentru revigorarea moralului și victoria lejeră completată de schimbarea aplaudată de suporteri dădeau semnele unei revitalizari a echipei.

Cu toate acestea, norocul nu a fost de partea leilor la partida de pe teren propriu cu Craiova. Oltenii s-au impus la o diferență de 3 puncte după ce timișorenii au ratat o aruncare din afara semicercului în ultima secundă. În finalul turului, la Medias, BC Timișoara a suferit o nouă înfrângere drastică, făcând cu atât mai dificilă sarcina lui Petricevic de a duce echipa în play-off. 

Statisticile după acest tur de campionat ni-l indică pe Zlatko Jovanovic ca fiind principalul marcator al echipei cu o medie de 18.4 puncte pe meci, urmat de Anthony Lee cu 17.3, însă el s-a accidentat în meciul cu Oradea și a fost indisponibil de atunci.

La recuperări, Jason Conley a urcat rapid în top, fiind lider cu 6.4 pe meci pe meci, urmat de pivotul Radulovic cu o medie de 5.4.

În ceea ce-i privește pe jucătorii români, pe primul îl găsim abia pe locul 9 în topul liderilor echipei la numărul de puncte marcate. Este vorba despre Flavius Lăpuște care are o medie de 3,8 puncte pe meci. El este urmat de Toth și Petrișor. Ceva mai bine stau conaționalii noștri la recuperări, pe locul 7 în topul echipei apare Toth cu 3,2 recuperări pe meci.

La începutul lunii ianuarie, în datele de 8 şi 12 BC, BC Timişoara va disputa dubla manşă cu SCM Oradea din semifinalele Cupei Romaniei. Prima partidă din LNBM este programată pentru 18 ianuarie cand Sala Olimpia din Timişoara va fi gazda meciului cu BCM U Pitesti.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!