Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Locul 9 - Energia Rovinari. Un parcurs solid ținând cont de problemele din defensivă

Adrian Micinic

Adrian Micinic
01.01.2012

Prima echipă situată sub linia imaginară ce la finalul sezonului regulat desparte echipele calificate în playoff de cele care vor continua în playout este Energia Rovinari. Gorjenii se găsesc pentru a 3-a oară consecutiv într-o situație de acest gen, după ce au acces între cele mai bune echipe ale țării în sezonul 2008/09, primul în Divizia A pentru aceștia.

Formația din Târgu Jiu a operat modificări la nivelul conducerii administrative dar a continuat să mizeze pe același antrenor, Slobodan Nikolic. Inițial confruntată cu probleme financiare, care au împiedicat revenirea lui Porter Troupe și a lui Louis Darby încă de la începutul sezonului, Energia l-a adus pe David Steffel pentru postul de pivot și doi americani care să îi înlocuiască pe cei amintiți mai sus. Este vorba despre venirea lui Brandon Fields și Robert Giles.

Tot la capitolul achiziții au fost trecute înregimentările lui Brice Kabengele și Adrian Guțoaia.

În aceste condiții sezonul a demarat cu o dublă împotriva lui CSU Asesoft Ploiești în cadrul căreia a fost limpede cu ce statut pornește Energia Rovinari. Deși a pierdut cu doar două puncte în prima manșă, susținută în deplasare, gruparea pregătită de Nikolic nu a avut puterea să furnizeze surpriza și a încasat o înfrângere categorică în manșa a doua.

Astfel, a început sezonul regulat. Energia a debutat cu o deplasare infernală, la Mediaș, de unde s-a întors cu 104 puncte încasate, însă a lăsat o impresie mai bună decât era de așteptat. În primele patru etape oltenii au învins pe teren propriu, victime fiind Miercurea Ciuc și Dinamo, pierzând în deplasare la Craiova.

Între timp Louis Darby și-a făcut revenirea în Divizia A, dar Energia a înregistrat o serie de trei înfrângeri consecutive, după niște meciuri extrem de dificile, cu echipele din Sibiu, Ploiești și Timișoara.

Seria meciurilor dificile a continuat, dar cu victorii pe mâna lui CSM București și în fieful campioanei, acest succes probabil unul dintre cele mai surprize ale sezonului. Seria meciurilor infernale s-a încheiat cu o drastică corecție încasată pe teren propriu, în jocul cu CSM Oradea.

Turul s-a încheiat cu patru victorii în cele cinci meciuri jucate în luna decembrie, singura înfrângere consemnându-se în singurul meci disputat împotriva unei echipe din plutonul fruntaș, BC Mureș. Dar și acel meci putea fi câștigat dacă Brice Kabengele nu ar fi irosit o șansă uriașă pentru gorjeni, cei care au dat cu piciorul unui avantaj important, construit în prima repriză.

În schimb, victime au fost Otopeni, Giurgiu și Iași, adică echipe situate în subsolul clasamentului, respectiv BCM U Pitești, una dintre contracandidatele la accederea în playoff. O victorie obținută în deplasare!

Energia a jucat un baschet în care s-a mizat foarte mult pe calitățile americanului Louis Darby și pe utilitatea lui David Steffel sub coș. Americanul a avut o lună decembrie de senzație, dar el ar trebui să repete aceste evoluții împotriva echipelor de top din Divizia A. Dacă o va face șansele echipei sale cresc semnificativ.

De remarcat că Brice Kabengele a avut medii statistice și prestații arpopiate de primul său sezon în Divizia A, pe vremea când juca pentru CSU Sibiu.  În pofida unor erori grave, el a fost util echipei sale și a jucat peste ceea ce a arătat în ultimii ani indiferent unde a evoluat.

Brandon Fields a avut câteva jocuri solide, însă nu a fost constant, iar acest lucru a contat în ceea ce privește despărțirea de acest jucător. Nici Robert Giles nu s-a făcut remarcat pentru Energia Rovinari, cum nu a reușit să o facă nici Milan Oluic. Astfel antrenorul a renunțat la toți trei cu toate că în opinia subsemnatului Fields este un jucător al cărui potențial nu a fost exploatat cum trebuie. Iar aici nu cred că este vina jucătorului.

Juniorul Adrian Guțoaia a avut câteva jocuri solide la început de sezon, dar în finalul turului nu a mai beneficiat de prea multă încredere din partea antrenorului.

Stefan Nikolic este un om de bază în rotația tatălui său, dar nu a izbutit să realizeze jocuri ieșite din comun. Un fundaș destul de sigur dar fără procentaje grozave la aruncări.

Viorel Mocanu, asemenea lui Steffel, necăjit în timpul turului de campionat de o accidentare, a produs în timp limitat și are un procentaj foarte bun la aruncările din spatele semicercului.

Rotația lui Slobodan Nikolic a numărat 7-8 oameni. Depinde de adversar și mai ales de diferitele modificări de efectiv, cauzate fie de revenirea târzie a lui Darby, fie de problemele medicale ale lui Steffel și Mocanu, respectiv de deciziile de moment ale antrenorului. Din punct de vedere tactic Energia Rovinari a evoluat foarte mult în acest tur de campionat. Gorjenii au încercat să mascheze anumite handicapuri ori probleme cu greșelile personale printr-o defensivă zonă. Una în care indiscutabil ar încăpea ceva muncă. Totuși a cauzat niște probleme la Târgu-Mureș, însă nu a coborât sub media stagională la puncte primite.

Pentru îndeplinirea obiectivului, adică avansarea în playoff, Energia Rovinari trebuie să învețe ce presupune o apărare eficientă. Gorjenii încasează 85 puncte în mecie pe meci, ceea ce este foarte mult. Doar Dinamo, Miercurea Ciuc și Iași încasează mai mult.

Modificările de efectiv din această iarnă ar trebui să aducă ceva mai multă stabilitate la nivelul primului cinci. Cu siguranță Nikolic, Darby și Steffel vor rămâne oamenii de bază cărora li se va alătura Porter Troupe. Cum se va adapta el din mers și ce poate Rajko Kljajevic sunt marile semne de întrebare ale Energiei la începutul anului 2012. Și încă o dată: fără apărare nu poți să faci mare lucru.

Foto: Radu Roșca (www.staychill.net); Andor Marton 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!