Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Louis Darby. Un jucător de urmărit în retur

Adrian Micinic

Adrian Micinic
01.01.2012

Cel mai consistent și productiv jucător al Energiei Rovinari în prima jumătate a sezonului regulat în Divizia A masculin - ediția 2011/12 a fost americanul Louis Darby.

Aflat la cel de-al 4-sezon alături de gorjeni, el s-a alăturat trupei pregătite de către Slobodan Nikolic din etapa a 5-a în sezonul regulat. Debutul său în acest sezon competițional a coincis cu cea mai categorică înfrângere stagională pentru gorjeni, scor 78-115 la Sibiu. Acest rezultat a fost urmat de alte două înfrângeri, pe mâna formațiilor din Ploiești și Timișoara, până la consemnarea primului succes al Energiei Rovinari cu Louis Darby în componență. Victimă a fost CSM București, scorul final fiind de 82-81.

Această victorie a fost completată de cea mai mare surpriză produsă de Energia Rovinari în acest sezon, victoria la prelungiri pe terenul campioanei, U Mobitelco Cluj. Utlerior, oltenii au suferit un drastic eșec pe teren propriu din partea lui CSM Oradea, pentru ca în luna decembrie să obțină patru victorii și un eșec la limită, la Târgu-Mureș, într-un meci controlat în marea lui majoritate de către formația din care face parte Darby.

În vârstă de aproape 28 ani, Louis Darby a avut prestații constante în turul campionatului. El a depășit de fiecare dată pragul de 10 la eficiență și puncte marcate, având statistici impresionante, incluzând două double-double-uri, un coeficient al eficienței impresionant și este liderul formației gorjene la puncte, eficiență, intercepții, recuperări defensive și minute pe meci. Deși este extremă, Darby obișnuiește în dese rânduri să conducă jocul echipei sale. Chiar dacă nu foarte frecvent, americanul are momente în care aduce mingea și destule în care organizează ofensiva formației sale.

Darby are calități fizice impresionante de care obișnuiește să se folosească cu regularitate pentru a ajunge în situații favorabile de finalizare. Jocul său este mult mai complet decât atât, fiind unul dintre puținii americani din Divizia A care dețin un arsenal ofensiv complet. Astfel, chiar dacă nu poate fi catalogat drept un specialist, Darby poate marca ocazional din spatele semicercului, procedeu de care nu abuzează însă se folosește meci de meci. El are o astfel de reușită în medie pe partidă și un procentaj foarte bun de 37%. Acesta completează aruncarea sa de la semidistanță și forța de pătrundere. Louis aruncă pentru două puncte de peste opt ori într-un meci de campionat având un procentaj excelent de 63%. În plus, datorită capacității sale de penetrare americanul execută 6.5 aruncări libere pe meci pentru un procentaj foarte bun de 88%.

În filozofia de joc a lui Slobodan Nikolic, pe faza ofensivă, Darby este omul numărul unu. Majoritatea mingilor trec prin mâna lui și putem spune că de inspirația sa a depins bunul mers al lucrurilor în ofensiva Energiei Rovinari. Darby are o medie de 4.0 pase decisive pe meci cu o rată de 2.1 mingi pierdute.

Din punct de vedere defensiv Darby mai are de acumulat până să devină un jucător de nădejde, însă apărarea este o gravă problemă pentru întreaga echipă a Energiei Rovinari. Datorită calitățile sale atletice Louis obține aproximativ cinci recuperări defensive și un total de 6.7 pe meci la care adaugă 1.6 intercepții. Cel mai important este ca acest jucător să aibă în permanență atitudinea potrivită, pentru că în tur au fost câteva momente de rătăcire în jocul său, dar și-a revenit relativ repede.

Louis Darby este un jucător foarte puternic pentru postul pe care evoluează și calitățile sale nu se opresc aici. Are viteză de reacție, este un jucător cu o inteligență peste media jucătorilor sosiți de peste ocean în România și acest lucru l-a ajutat să devină unul dintre cei mai compleți baschetbaliști din Divizia A, nu doar pe postul pe care evoluează.

În ultimele patru meciuri din anul 2011, Louis Darby a depășit de fiecare dată pragul de 30 la eficiență. Adversari au fost echipe de diferit calibru: Giurgiu, Pitești, Mureș și Iași.

Dacă Louis reușește să-și păstreze acest obicei și poate produce la fel de mult pentru ofensiva echipei sale, iar apărarea începe să se organizeze mai bine, Energia Rovinari poate avea șanse la niște rezultate pozitive. De prestațiile lui Darby se leagă speranțele fanilor gorjeni în retur, mai ales între etapele 20-25, atunci când adversari vor fi în ordine: Sibiu, Ploiești, Timișoara, CSM București, Cluj și Oradea.

Experiența acumulată la nivel de Divizia A precum și revenirea în echipă a partenerului său obișnuit din anii trecuți, Porter Troupe, sunt două dintre lucrurile esențiale pentru șansele Energiei Rovinari de a reveni în playoff după o absență de doi ani.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!