Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Marin Dokuzovski, antrenorul pe care Federaţia îl vrea la naţională!

Adrian Cojocaru

Adrian Cojocaru
06.02.2012

Dokuzovski si baschetbaliştii săi, alături de care a scris istorie la ultimul campionat mondial

Subiectul "echipa naţională" revine în această perioadă în atenţia fanilor baschetului din România. Declaraţiile din ultima vreme, în principal ale preşedintelui FRB, Carmen Tocală au redeschis această temă. În urmă cu câteva zile, Tocală le promitea fanilor că România se va califica la Eurobasket 2013, o declaraţie care a stârnit reacţii diferite, de la hohote de râs, la uimire sau chiar speranţe.

Acum, într-un interviu acordat totalbaschet.ro, preşedintele FRB revine cu mai multe lămuriri. Cea mai importantă, dincolo de percepţia diferită asupra faptului, acea că în viitoarea campanie de calificare la turneul final nu mai există grupe valorice, iar România a revenit în elită. Asta chiar dacă a fost o promovare prin modificarea regulamentelor şi nu a luptei de pe parchet. Naţionala va da piept cu Georgia, Bosnia, Letonia şi Olanda pentru un loc la EuroBasket 2013. Astfel, federalii au început să pregătească această campanie. Vor să naturalizeze un fundaş care evoluează în Italia, să îl recheme la naţională pe Dan Grunfeld, dar şi să îl înlocuiască pe antrenorul american Carl John Neumann!

O ştire, cea cu antrenorul naţionalei, care nu a ieşit în evidenţă. Asta şi pentru că baschetul nu e... fotbal, astfel încât să se discute foarte mult asupra acestui aspect.

Doamna Tocală lămureşte şi aspectul viitorului tehnician al naţionalei. Cel care TREBUIE să ducă România la Euro, altfel promisiunea nu e respectată. Evident, din start, e nevoie de un tehnician care să preia rapid atribuţiile şi care să se apuce urgent de treabă, mai ales că preliminariile pentru europeanul din Slovenia vor avea loc în luna septembrie.

Preşedintele FRB a punctat acest aspect. "Suntem în discuţii cu unii antrenori. Poate să fie sârb, poate să fie american. Deocamdată avem o propunere de la Macedonia. Este antrenorul care a ocupat locul 4 la mondiale. Anul acesta Macedonia este direct calificată, iar antrenorul este liber, dar încă mai discutăm".

Aşadar, Federaţia este în tratative cu Marin Dokuzovski, antrenorul naţionalei Macedoniei. Bineînţeles, în acest caz nu poate fi decât un contract pe termen scurt, cu obiectiv calificarea la EuroBasket.

Cine este Marin Dokuzovski?

Un macedonean de 51 de ani, născut la Skopje, fost jucător profesionist şi a cărui carieră de sportiv, dar şi de antrenor, se identifică în mare parte cu formaţia KK Rabotnicki. Dokuzovski a jucat baschet doar la Rabotnicki, între 1978 şi 1989. Apoi a trecut pe bancă.

Istorie la cluburi: 9 titluri şi 5 cupe!

Imediat după ce s-a retras (destul de devreme, la 29 de ani), a pregătit timp de 5 ani, până în 1994, echipa de tineret a clubului Rabotnicki. Apoi a făcut pasul firesc către echipa mare şi între 1994 şi 2000 a condus clubul în prima ligă. În sezonul 2000-2001 a plecat la MZT Skopje şi mai departe la Polo Trejd Strumica. În 2003 a revenit la Rabotnicki, doar pentru un sezon. În 2004-2005 a fost secund la Lukoil Academic în Bulgaria, iar de atunci şi până în prezent a urmat o rocadă între Lukoil Academic (2005-2007 şi 2011-prezent) şi Rabotnicki (2007-2011). Până de curând, Dokuzovski avea două mandate, cel de la naţională şi cel din Bulgaria.

Performanţele macedoneanului în 18 ani de antrenorat la nivel de seniori sunt impresionante! Are 7 titluri cu Rabotnicki, din care 5 consecutive în perioada 1994-1999 şi alte 2 cu Lukoil Academic între 2005 şi 2007, 3 Cupe ale Macedoniei cu Rabotnicki şi 2 ale Bulgariei cu Lukoil Academic (atunci când a luat şi titlurile). De asemenea, tot la nivel de club, a fost finalist în FIBA Eurocup Divizia Sud în 2004 cu Rabotnicki şi finalist în Liga Balcanică, în 2009, cu aceeaşi formaţie.

Performanţe cu naţionalele Macedoniei

Trofeele cucerite la nivel de club nu aveau cum să nu îl propulseze şi la naţionalele ţării sale. Dokuzovski a început ca antrenor al echipei U18 a Macedoniei, între 1996-1997. Apoi, în următorii doi ani a devenit secund la naţionala mare, după care între 1999-2000 a condus naţionala U20 a Macedoniei.

A revenit apoi timp de un ca antrenorul principal al naţionalei de seniori, pentru prima oară în carieră. Fără să aibă rezultate majore a cedat apoi banca în 2001.

A revenit însă în 2010 la cârma echipei alături de care anul trecut a scris istorie, după ce Macedonia a încheiat Campionatul Mondial din Lituania pe locul 4! În prezent, Dokuzovski e antrenor la naţională, dar şi la Lukoil Academic în Bulgaria.

Dokuzovski a fost desemnat în 1999 şi 2011 antrenorul anului în ţara sa şi are un fiu, Marko Dokuzovski, care joacă şi el baschet.

Planul pe termen scurt al FRB

Cu un CV impresionant, antrenorul macedonean pare o soluţie pentru orice echipă de club sau naţională, nu doar din România. Un om cu nume şi performanţă pentru o selecţionată fără renume în baschetul actual şi fără mari rezultate. Federaţia pare hotărâtă să facă orice, de moment ce a promis prin vocea preşedintelui ca vom fi la EuroBasket, iar discuţiile cu Dokuzovski par să confirme acest lucru. Macedoneanul nu este însă singurul de pe listă. În mod cert însă, se vrea un om cu nume în baschet! Poate şi pentru motivaţie, poate şi pentru încrederea pe care o dă! 

În cazul în care va fi Dokuzovski, naţionala României ar avea clar de câştigat. Un om din fosta Iugoslavie, care s-ar adapta repede la ceea ce oferă România în baschet. Avem destul exemple de antrenori în campionat care au reuşit la noi. Carl John Neumann a eşuat pe banca tricolorilor poate şi din diferenţa prea mare de mentalitate dintre ceea ce se întâmplă în SUA şi ceea ce găsim aici în Europa.

Important e însă ca Federaţia să gândească şi un plan pe termen lung. Dacă Dokuzovski acceptă să lucreze pentru noi, în paralel cu PBC Lukoil Academic şi să spunem, ne califică la EuroBasket, e clar că apoi va reveni pe banca naţionalei Macedoniei, calificate direct la europeanul din Slovenia. Cine va conduce apoi România la Euro? Sau e suficient că am ajuns acolo şi ne mândrim cu asta?

foto 1: sport.mnogoo.mk

foto 2: gazzeta.it

foto 3: bleacherreport.com

foto 4: sports.in.gr

 

2 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe bbal :

    a
    sa speram ca mesajul dnei. presedinte inseamna ca ne intereseaza nationala ca prezent, adica cei mai in forma jucatori, nu un viitor fantomatic. avem un nucleu de jucatori cu mare experienta si care isi dau seama ca sunt pe final de cariera, dar care pot clar mai mult si mai bine ca multi dintre pustii talentati. pana sa avem un viitor, noua ne trebuie un prezent. sper sa vedem din nou la lot elita baschetului romanesc, indiferent de varsta si culoare de club.

    cu 12 ani în urmă (06.02.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe bbal :

    a
    sa speram ca mesajul dnei. presedinte inseamna ca ne intereseaza nationala ca prezent, adica cei mai in forma jucatori, nu un viitor fantomatic. avem un nucleu de jucatori cu mare experienta si care isi dau seama ca sunt pe final de cariera, dar care pot clar mai mult si mai bine ca multi dintre pustii talentati. pana sa avem un viitor, noua ne trebuie un prezent. sper sa vedem din nou la lot elita baschetului romanesc, indiferent de varsta si culoare de club.

    cu 12 ani în urmă (06.02.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!