Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Meciuri de poveste. Ep.2. CSU Asesoft Ploiești – Valencia Basket (Video)

Meciuri de poveste. Ep.2. CSU Asesoft Ploiești – Valencia Basket (Video)

În această perioadă dificilă site-ul nostru a decis să readucă în prim plan „meciuri de poveste” din istoria recentă a baschetului românesc. După ce în primul episod al acestei serii a fost ales un meci din LNBM, dintre U Mobitelco Cluj-Napoca și BC Mureș, acum trecem la un meci din cupele europene. CSU Asesoft Ploiești primea vizita celor de la Valencia Basket, în faza „Last 32” a EuroCup în sezonul competițional 2014/2015.

Partida s-a desfășurat în Sala Olimpia din Ploiești pe data de 28 ianuarie 2015 și a fost una cu o miză imensă. CSU Asesoft Ploiești a câștigat cu o săptămână înainte chiar pe terenul ibericilor și o nouă victorie în fața campioanei în exercițiu a EuroCup era aproape sinonimă cu eliminarea acestora din competiție. Valencia a schimbat antrenorul după înfrângerea din jocul tur, astfel că Velimir Perasovic părăsea banca tehnică iar locul său era luat de Carles Duran, pentru prima dată în poziția de antrenor principal. Antrenorul catalan, care în acest moment se află pe banca celor de la Joventut Badalona, a adus șocul necesar iar Valencia a arătat o altă față la Ploiești.

CSU Asesoft Ploiești nu traversa la rândul ei o perioadă prea bună. Dee Brown, conducătorul de joc al echipei, a părăsit gruparea prahoveană chiar înaintea meciului tur cu Valencia. În plus, Cătălin Burlacu era accidentat și avea să nu joace nici la retur. În aceste condiții, regretatul Dado Arnautovic a folosit o rotație scurtă, formată din 7 jucători, Levente Szijarto, Dragan Labovic și Stefan Pot, inlocuitorul lui Dee Brown, bifând puține minute pe parchet.

Asesoft a început partida în următoarea formulă: Alhaji Mohammed, Marius Runkauskas, Jonte Flowers, Jarvis Hayes și Chris Cooper. Valencia a mizat încă din start pe Rafa Martinez, Nemanja Nedovic, Romain Sato, Luke Harangody și Bojan Dubljevic.

Meciul a avut un debut fulminant, în ciuda mizei ridicate. Bojan Dubljevic a încercat o pasă la alley oop pentru Nemanja Nedovic la primul atac al meciului, dar aceasta s-a transformat direct în coș de 3 puncte. Această reușită era doar un „preview” a ceea ce avea să se întâmple în actul inaugural. Jarvis Hayes a răspuns cu un coș voit de la distanță. Au urmat două coșuri de 2 puncte de fiecare parte iar apoi Martinez, Nedovic și Harangody au înscris rapid de la distanță și au dus scorul la 14-5 pentru Valencia. Spaniolii au rămas „on-fire” pe parcursul întregului prim sfert și au încheiat cu 8/8 de la 3 puncte. Scorul după primele 10 minute a fost 42-30 pentru oaspeți. Asesoft a avut din punct de vedere ofensiv o sfert bun dar a rămas în umbră după prestația spaniolilor. Cele 42 de puncte reprezintă cel mai mare număr de puncte marcat de Valencia într-un sfert din EuroCup și au fost la două puncte distanță de recordul all-time al competiției. În actul secund, CSU Asesoft Ploiești a reușit să restabilească echilibrul dar nu a reușit să reducă din deficitul înregistrat în primul act. La pauză se intra cu scorul de 61-49. La reluarea jocului, Valencia a tranșat definitiv meciul. A câștigat sfertul trei cu scorul de 24-20 iar diferența a ajuns și la un maxim de 20 de puncte. Ultimul sfert a fost unul mai sărăc în puncte, încheiat cu 15-15, după ce ambele echipe au redus turația motoarelor, având în vedere diferența de pe tabela de marcaj. Meciul s-a încheiat cu scorul de 100-84 pentru Valencia Basket.

Ibericii au avut procentaje de excepție în meciul de la Ploiești, 66.7% (20/30) de la 2 puncte, 54.8% (17/31) de la 3 puncte și 90% (9/10) de la linia de libere. Cu asemenea prestație ofensivă pe teren străin, Valencia era imposibil de învins, aș spune că în fața oricărui adversar.

Romain Sato a fost cel mai bun jucător al meciului cu 19 puncte, 7 recuperări și 2 pase decisive. Pau Ribas a strâns tot 19 puncte plus 6 pase decisive și 4 recuperări. Bojan Dubljevic și Rafa Martinez au adăugat fiecare câte 16 puncte iar Luke Harangody a terminat cu 13 puncte și 9 recuperări.

Marius Runkauskas a fost cel mai bun jucător de la Asesoft cu 25 de puncte, 8 pase decisive și 2 recuperări. Lituanianul a acumulat 35 la eficiență, record all-time pentru echipa din Ploiești în EuroCup. Jarvis Hayes și-a trecut în cont 18 puncte și 4 recuperări iar Gerald Lee cu 17 puncte și 2 recuperări.

Meciul de poveste prezentat astăzi a fost redifuzat livestream pe facebook de Baschet.ro în cursul zilei de ieri, 1 aprilie 2020. Comentariul acestui joc a fost asigurat de Bogdan Isailă și Ionuț Georgescu, președinte executiv la Asesoft în acea perioadă.

Personal, am trăit cel mai bun meci de baschet la nivel de echipe club la care am asistat în România. Singurul meci la care am mai asistat și care poate se apropia de nivelul acestuia a fost cel dintre Gaz Metan Mediaș și Pinar Karsiyaka din sezonul 2012/2013 al EuroChallenge, când pentru turci jucau Bobby Dixon, Jon Diebler sau Will Thomas. În același timp, ca fan a lui Panathinaikos a fost uimitor să-l văd la lucru pe viu pe Romain Sato, câștigător al Euroligii cu „Verzii” în 2011. Jucătorul african era recunoscut drept un apărator de elită în perioada petrecută sub comanda lui Zeljko Obradovic dar la Ploiești și-a arătat și veleitățile ofensive, fiind cel mai bun jucător de pe teren al Valenciei. Așadar a fost un prilej unic să văd pe viu jucători care au făcut sau continuă să facă performanță la nivel de Euroligă și sper că de astfel de meciuri să ne putem bucura din nou în cel mai scurt timp.

Nu aș vrea să închei fără subliniez parcursul din acel sezon al celor de la CSU Asesoft Ploiești din EuroCup, pe care l-au încheiat cu un bilanț de 7 victorii și 9 înfrângeri. Pe lângă Valencia, prahovenii au mai trecut de SLUC Nancy, Krasny Oktyabr Volgograd, Lietuvos Rytas, Hapoel Ierusalim și Banvit Bandirma. Partizan Belgrad și Lokomotiv Kuban Krasnodar sunt singurele echipe pe care Asesoft nu a reușit să le învingă în acea ediție de EuroCup.

foto: sportpictures.eu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!