Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Mihai Silvășan a explicat una din fazele care a adus succesul Clujului în fața Bresciei

Mihai Silvășan a explicat una din fazele care a adus succesul Clujului în fața Bresciei

U-BT Cluj-Napoca a reușit miercuri, 23 noiembrie, să obțină cea de-a doua victorie din actuala ediție a 7DAYS EuroCup. Campioana României și Brescia au oferit un meci foarte intens și spectaculos în BTarena iar, în cele din urmă, câștig de cauză au avut gazdele: 91-86.

Evident, într-un astfel de joc nu se poate vorbi de o fază decisivă, însă una din acțiunile care au făcut ca trupa lui Mihai Silvășan să obțină succesul s-a desfășurat în ultimul minut al partidei. Atunci, cu un avantaj de trei puncte, după repunerea italienilor, Nemanja Gordic l-a faultat imediat pe Mike Cobbins, care a ratat ambele aruncări libere. Mingea a fost recuperată de Karel Guzman, apoi Patrick Richard i-a pasat lui Emanuel Cățe, care a fost faultat. Pivotul naționalei a înscris prima liberă și, astfel, a asigurat victoria clujenilor.

Mihai Silvășan a explicat la conferința de presă că decizia de a-l faulta pe Cobbins a fost discutată la timeout-ul de dinaintea acelei faze.

A fost ca strategie. La time-out le-am spus clar: trebuie să schimbăm tot și dacă mingea ajunge cumva la numărul 20, imediat facem fault. În sezonul acesta, el are undeva la treizeci și ceva la sută la linia de libere, deci știam ce face și ne doream ca mingea să ajungă la el.

Antrenorul principal al alb-negrilor a analizat victoria cu Germani Brescia și a menționat aspectele care îl mulțumesc și la care mai au de lucrat:

Un meci foarte intens din toate punctele de vedere, atât fizic, cât și mental. A fost un meci foarte strâns, fiecare echipă a avut șansa ei să câștige. Mă bucur că noi am fost cei care am ieșit învingători până la urmă. Evident, și publicul ne-a ajutat foarte mult. Le mulțumim pentru prezență și pentru cum ne-au încurajat. Mi-era puțin frică de acest meci pentru că nu mai avusesem un meci intens de aproape trei săptămâni, de la ultimul meci de EuroCup din Lituania. Însă, în special în repriza a doua, am reacționat foarte bine, ne-am apărat mult mai agresiv. Nu le-am mai dat oportunități foarte ușoare de a marca și, pe final, am reușit să învingem. Am jucat cu o echipă foarte fizică, însă noi am demonstrat că suntem și mai fizici decât ei. Am lăsat doar cinci recuperări ofensive, ei având o medie de aproape 13 în acest sezon, atât în EuroCup, cât și în Italia. Deci mă bucur că am reușit aceste lucruri. Evident, mai avem lucruri de îmbunătățit, apărarea încă ne nemulțumește. Trebuie să fim mai constanți în a juca o apărare bună, nu doar în unele momente. Ne bucurăm în această seară, însă deja gândul meu și al staff-ului este la meciul de duminică de la Rapid, care va fi pentru prima poziție în această grupă, precum și la meciul de la Bursa cu o echipă foarte puternică. Deci două deplasări extrem de puternice.

U-BT Cluj-Napoca a avut un procentaj de aproape 78% la aruncările din acțiune și a adunat 22 de pase decisive.

Nu cred că e vorba doar de jucătorii mari. Guzman a avut 3/3, Leo 3/5, Pat 1/1, Birce 2/2, Gordic 2/2. Cred că deciziile noastre au fost bune azi și chiar și șuturile de trei pe care le-am avut, multe au fost necontestate, după un baschet de calitate în care mingea a mers. Din nou mă bucură faptul că avem peste 20 de assisturi, 22. Suntem una din echipele de top din EuroCup la numărul de assisturi. Procentajul lor de trei puncte a fost și datorită apărării noastre, mai ales în prima repriză în care au marcat 12 coșuri de trei din 18 încercări. Ceva fabulos. Însă am rămas în meci, ne-am concentrat mult mai bine în repriza a doua și am avut câștig de cauză, pe final.

La final, întrebat cât de important este acest succes cu Brescia, Silvășan a răspuns următoarele:

Foarte importantă. Ca orice victorie în această grupă foarte echilibrată, e extrem de importantă. Nu ne gândim așa departe: că avem la Bursa și apoi la Badalona și că, dacă nu câștigam azi, ne tăia cineva capul. Nu. Noi încercăm, cum am mai spus, să luăm meci cu meci, să fim buni la fiecare joc, să dăm ce avem mai bun din noi. Iar, dacă la final, indiferent cu cine jucăm (Lietkabelis, Venezia, Bourg, Brescia, Badalona sau oricare alta), suntem suficient de buni să câștigăm, e un mare plus. Însă, dacă dăm totul și jucăm un baschet de calitate, și se întâmplă să și pierdem, putem fi mulțumiți și trebuie să mergem mai departe că nu avem ce face.

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball

6 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu gyke :

    da
    a fost o decizie foarte buna si logica; ce e insa mai greu de inteles este greseala teribila a antrenorului italian de a face schema de repunere cu mingea care sa treaca prin mainile lui Cobbins; cu atat mai bine pentru U-BT.

    cu 1 an în urmă (24.11.2022)
    • Benjamin:

      ..
      E ca si cum Silva ar face o schema prin care Stipe ar fi omul care primeste mingea.. M-am gandit si eu la asta. O decizie ciudata a antrenorului. Cred sincer ca nu se astepta sa faultam avand in vedere ca noi eram cei care conduceam la +3.
      Oricum, o faza bine judecata de catre staful nostru. Am spus si la postarea legata de meci ca in sezonul asta am impresia ca stam mai bine la pregatirea jocului. Cred ca un aport mare il are si Stefan Odea.

      cu 1 an în urmă (24.11.2022)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @Benjamin
      Eu spun ca era decizia logica de a faulta, tinand cont de cum au tras italienii de afara, ar fi trebuit sa se astepte la asta... dar pana la urma nu putem decat specula.

      cu 1 an în urmă (24.11.2022)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Sunt de acord
    si chiar am anticipat un fault, dar ca probabil si antrenorul italian, doar dupa citeva secunde. De altfel mingea ajunge extrem de repede la nr 25 ( Cournooh), care probabil urma sa atraga capacana si eliberarea lui Dela Valle sau Gabriel. Daca tot a ajuns mingea la Cobbins, Gordic a judecat foarte rapid si foarte bine oportunitatea de fault. Sincer bravo tuturor.

    cu 1 an în urmă (24.11.2022)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      A se vedea
      figura plina de dezamagire a lui Cournooh imediat dupa fluier.

      cu 1 an în urmă (24.11.2022)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca C S :

    Gordic
    Nu mă așteptam ca Gordic să îmi confirme atât de repede comentariul după meciul cu Tg. Jiu, după ce anul acesta nu a jucat. Sunt convins că dacă nu se accidentează (doamne ferește!) va deveni unul dintre cei mai buni PG pe care i-am avut. Mi-a plăcut enorm modul în care a comunicat în permanență cu coechiperii și cu staful tehnic, faptul că este un jucător de ECHIPĂ, dar care își asumă și acțiuni individuale, iar pătrunderea de 2+1 și fautul din finalul meciului indică, vorba lui @gyke, un IQ baschetbalistic de excepție.

    cu 1 an în urmă (24.11.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!