Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Mihai Silvășan: „Rămânem cu sentimentul că s-a creat o familie în această echipă”

Mihai Silvășan: „Rămânem cu sentimentul că s-a creat o familie în această echipă”

U-BT Cluj-Napoca și-a încheiat miercuri, 13 martie, participarea în actualul sezon al BKT EuroCup, fiind învinsă cu scorul de 91 la 79 de London Lions. Alb-negrii, încurajați de 10.000 de suporteri, au luptat pe întreaga durată a meciului însă adversarii s-au dovedit a fi prea puternici, obținând calificarea în semifinalele competiției.

La jumătate de oră după fluierul final al partidei, Mihai Silvășan a venit în fața jurnaliștilor și a tras concluziile la finalul celei mai bune campanii europene din istoria clubului clujean. Iată cum a început antrenorul „studenților” conferința de presă”:

Doresc să încep, în primul rând, prin a mulțumi echipei mele, jucătorilor mei fiindcă au fost foarte buni în acest sezon de EuroCup. Evident, drumul nostru în această competiție se oprește aici însă nu avem niciun motiv să plecăm capul sau să fim extrem de dezamăgiți. Chiar și astăzi cred că, din punct de vedere al efortului, am dat ce-am avut mai bun, am încercat. Nu ne-au intrat unele aruncări care ar fi trebuit să ne intre dar acesta este baschetul. Am vrut să încep cu asta, cu a le mulțumi jucătorilor pentru că au fost minunați și incredibil de puternici, din mai multe puncte de vedere, încă de la începutul sezonului. Au fost multe momente care nu au fost ușoare însă am trecut prin ele și peste ele. Am reușit să ajungem în primele opt echipe ale competiției.

În al doilea rând, aș vrea să mulțumesc pentru susținerea pe care am primit-o tot sezonul, nu doar astăzi, din partea fanilor. A fost extraordinar să jucăm în această sală, cu 10.000 de oameni care te încurajează. Tot ce s-a întâmplat astăzi și nu numai astăzi, din punct de vedere al fanilor, a fost minunat. Ne-au făcut mai buni și ne-au motivat din multe puncte de vedere așa că un mare mulțumesc lor.

Evident, nu sunt multe de spus despre meci, nu vreau să intru în detalii și să vorbesc despre numere. Felicitări echipei din Londra, a fost clar mai bună în această seară. De fiecare dată când am avut momente de joc mai bune în care am fi putut reveni, au găsit soluții și au marcat. Felicitări lor și le urez mult succes în semifinale.

Cum ar evalua campania europeană a lui U-BT Cluj-Napoca?

Cum am spus și mai devreme, cu siguranță a fost un sezon reușit. De-asta le-am și mulțumit, în primul rând, jucătorilor – pentru caracterul și dăruirea de care au dat dovadă la absolut toate meciurile de EuroCup din acest sezon. În această seară ne-am propus împreună cu jucătorii să ne bucurăm de fiecare moment în care suntem în teren. Să ne bucurăm de cei 10.000 de oameni care erau de partea noastră și, evident, să încercăm să jucăm cel mai bun baschet pe care îl putem juca. Din păcate, nu ne-a ieșit din acest punct de vedere, nu am avut cea mai bună seară, mai ales la nivelul procentajelor, însă cred eu că efortul a fost acolo și am încercat și ne-am luptat cât am putut.

Cum a reușit campioana României să atragă fani din toată țara care să o susțină?

Cred că performanțele, în primul rând, aduc fanii la sală și fac echipele să fie iubite. Dacă câștigi meciuri și ai performanțe, se creează o emulație automat. Ați văzut ce ușor a fost să umplem sala, știam asta dinainte să se pună biletele în vânzare – că se va umple. Un lucru care, acum 5, 6, 7 ani, nu ne gândeam că se poate întâmpla. E de datoria noastră să continuăm munca, să fim un etalon pentru baschet și baschetul românesc, în principal, să ne facem treaba extrem de profesionist și să încercăm să avem performanțe și mai bune în ceea ce privește competițiile europene.

Rezultatul din acest sezon promite la o prestație și mai bună în stagiunea următoare?

Greu de promis așa ceva. Evident, noi ne dorim să se întâmple acest lucru însă, vă dați seama, mai este încă foarte mult de jucat din acest sezon competițional. Trebuie să ne mutăm acum atenția și concentrarea 100% pe Liga Națională. Avem un meci în două zile. Nu știu dacă știți, dar avem vineri meci cu Târgu Mureș. Va fi destul de complicat să ne mutăm concentrarea și capacitatea atât mentală, cât și fizică să fim 100% pentru acel meci. Însă, cu siguranță, vom reuși. E mult prea devreme să vorbim despre sezonul următor. Evident că îți dorești din ce în ce mai mult, îți dorești să fii din ce în ce mai bun și să ai performanțe din ce în ce mai bune la nivel european. Cu siguranță un sezon ca acesta ne motivează să fim și mai buni, să luăm decizii și mai bune și să ne educăm, până la urmă, din toate punctele de vedere pentru a reuși și mai mult pe viitor.

A intrat U-BT Cluj-Napoca în elita baschetului european?

Acum depinde ce înțelegem prin elită. Ne referim la Euroligă, la Euroligă și EuroCup, la Euroligă, EuroCup și încă două, trei competiții? Depinde ce înțelegem prin elită. Însă, cu siguranță, am făcut ca numele acestei echipe să fie cunoscut de foarte multă lume din străinătate: fani ai baschetului sau oameni de baschet din străinătate. Împreună cu acești suporteri minunați, am avut pentru al doilea an consecutiv cea mai mare medie de spectatori din EuroCup ceea ce, din nou, este o foarte mare realizare pentru noi. Sper eu să rămânem sănătoși și să putem merge mai departe și mai puternici.

L-a surprins pe antrenorul alb-negrilor ceva din jocul adversarilor?

Sincer, nu m-au surprins, în afara de lipsa lui Olaseni de care am aflat doar azi dimineață. El era jucătorul principal de interior însă, fără el, au fost mult mai mobili și mult mai buni aruncători, jucând cu Morgan pe poziția 5. Mult timp am avut probleme în a apăra pick-and-pop-ul cu el cu jucătorii noștri de poziția 5. Pe de altă parte, nu am reușit să avem sau să fructificăm avantajul pe care puteam, teoretic, să-l avem sub panou prin lipsa lui Olaseni. Ei au o echipă extrem de fizică și extrem de puternică pe toate pozițiile, chiar și la poziția 1 dacă vorbim de Tarik Phillip, un jucător extrem de solid din punct de vedere fizic. Au suplinit foarte bine această lipsă a lui Olaseni. Au avut mai multe recuperări cu una decât noi. Echilibrată lupta dar tot nu am reușit să îi dominăm. Aceasta pot să zic că a fost surpriza. Nu știu încă de ce nu a jucat și nici nu mai contează acum. Sincer, preferam să joace însă asta a fost situația. Acuma noi știam de dinainte ce stil de joc au ei, extrem de rapid pe tranziție. Nu cred că am primit foarte multe coșuri ușoare pe tranziție însă au creat mult pe tranziție și au scos multe faulturi și aruncări libere din aceste situații. Cam atât, cu nimic altceva nu ne-au surprins din ceea ce am văzut pe video-uri și știam despre ei.

Cu ce rămâne echipa, din punct de vedere mental, după acest sezon european?

Rămânem cu un sentiment foarte plăcut, rămânem cu sentimentul că s-a creat o familie în această echipă. Lucrurile pe care le-am realizat și meciurile extrem de spectaculoase și revenirile noastre extrem de puțin sperate de multe ori au creat o chimie și au creat un sentiment de familie, de luptă unul pentru celălalt, de echipă în adevăratul sens al cuvântului. Repet, nu trebuie să ne gândim nicio secundă că sezonul nostru se încheie aici. Sper să mergem mai departe cu aceste lucruri, să ne concentrăm acum pe Liga Națională. Nu trebuie să relaxăm absolut nicio secundă, ci să încercăm să jucăm cel mai bun baschet de care putem da dovadă în finalul acestui sezon competițional.

Cine ar câștiga: cea mai bună echipă a lui U-BT sau cea mai bună echipă a lui Asesoft Ploiești?

Iar vrei să mă pui în situația să mă înjure lumea prin mesaje (râde). Cred că am spus doi ani că echipa de-atunci, din punctul meu de vedere, a fost cam cea mai bună din ultimii 15-20 de ani în baschetul românesc și cred că echipa de-acuma e mai bună ca cea de-acum doi ani. Însă, până la urmă, la finalul sezonului se trage linie. Dacă nu reușim să câștigăm campionatul nu are niciun sens să răspund la întrebare asta. Pentru că, evident, dacă nu ai reușit să câștigi campionatul nu te poți numi cea mai bună echipă. Cred eu că exercițiul acesta de imaginație e bun pentru suporteri însă noi trebuie să stăm cu picioarele pe pământ și să nu uităm care mai sunt obiectivele noastre în acest sezon și să ne concentrăm pe ele.

Care e lucrul cu care ar vrea Silvă să înceapă construcția unei echipe în vară?

E greu de numit un singur lucru. Când progresezi și când ai succes, atâtea lucruri contează încât chiar nu poți numi un singur lucru care poate fi cheia pentru tot. Totul începe în vară când faci selecția și când faci echipa. Dacă atunci nu nimerești jucătorii care să aibă caracterul necesar, să aibă mentalitatea necesară de a câștiga, până la urmă, să fie învingători, este extrem de greu. Deci dacă mă întrebați de echipa pe care o vom face pentru sezonul viitor, clar că totul va începe în lunile iunie, iulie cu selecția jucătorilor. Nu știu câți vor mai rămâne, pe câți îi putem ține, câți vor să plece din această echipă, e mult prea devreme. Dar, cu siguranță, vrem să avem același sentiment de învingători, de echipă care nu cedează niciodată, de echipă care oricât de greu ar fi se luptă pentru victorie, cu bune, cu rele, cu greșeli, cu lucruri senzaționale. Însă pentru a câștiga și pentru avea succes la nivel înalt, trebuie să ai o astfel de atmosferă și o astfel de mentalitate în sânul echipei.

U-BT Cluj-Napoca, aflată la a doua participare în EuroCup, a adunat 13 victorii și 6 înfrângeri, terminând pe poziția secundă grupa B și calificându-se în sferturile de finală ale competiției.

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball

2 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Felicitari si multumiri !
    DA, acesta este nivelul in momentul de fata. Sezonul viitor vom vedea, dar acum sa ne bucuram de meciurile oferite. Trebuie sa fim multumiti si sa recunoastem ca in acest moment ne lipseste fizicul si psihicul sa jucam jocuri DECISIVE ( internationale). Si cind spun NE LIPSESTE, ma refer la aboslut toti participantii, specatori ocazionali, chibiti, fanatici, jucatori si staff tehnic. Da, am progresat mult sezonul acesta si posibil sa o mai facem. Pentru sezonul viitor poate vom vedea echipa in Liga ABA, dar asta depinde doar de organizatori, dar mai ales de sponsorul nostru. In EuroCup avem locul asigurat.
    HAIDE U !

    P.S. Si totusi cineva activeaza in LIGA MARE ! Organizatorii... Multumim pentru seara oferita .

    cu 1 lună în urmă (14.03.2024) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!