Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Mircea Cristescu: „Avem energia și motivația necesară de a ne lupta pentru un nou titlu”

Paul Olar

Paul Olar
10.04.2015

U-Banca Transilvania începe vineri, 10 aprilie, aventura postsezonului. Gruparea pregătită de Marcel Țenter dă piept cu BC Mureș, într-o serie ce se anunță incendiară.

Prezent la conferința de presă premergătoare încleștărilor, Mircea Cristescu a răspuns la întrebările jurnaliștilor, spunând că Silvășan și compania au șanse să câștige campionatul.

Domnule Cristescu, U-BT debutează în faza cea mai importantă a sezonului, și anume Play-Off-ul...

Din punct de vedere al campionatului, acum câțiva ani spuneam că ne poziționăm în primele 10 competiții baschetbalistice din Europa. După scăderea campionatului Ucrainei și a altora, cred că suntem în top 8. Asta se dovedește inclusiv prin faptul că la Final Four-ul Cupei României nu s-a regăsit niciuna dintre primele patru clasate la finalul sezonului regulat, în condițiile în care Energia și CSU Ploiești au surprins plăcut pe plan internațional. Nu există nicio favorită. La ora actuală, acest Play-Off reprezintă lupta pentru titlu a opt echipe. Avantajul terenului propriu nu cred că mai există, deoarece majoritatea echipelor au dovedit că pot învinge și în deplasare.

Ce ne puteți spune despre BC Mureș?

Pot să spun că între Mureș și noi există o mare asemănare. Ambele echipe și-au cam reglat tirul pe final de stagiune. Am avut un record asemănător, iar echipa din Mureș nu vine doar cu Kyndall Dykes. El este mai emoțional pentru noi, însă adversarii au jucători buni. Mă refer la Ivan Ivanovic, Vaidotas Peciukas, Filip Adamovic, Goran Gajovic, Ousmane Barro, deci toți sunt experimentați. Au și jucători români ce pot face față Ligii Naționale.  Bineînlețeles, și noi avem baschetbaliști care au dovedit. Inclusiv Nandor Kuti a evoluat bine la ultimul meci de acasă, cu Universitatea. Rămâne să ne administrăm arsenalul vineri, în primul rând, apoi sâmbătă și în fiecare joc. Referitor la starea de sănătate nu avem niciun accidentat. Din punct de vedere organizatoric o să rog suporterii să vină din timp la sală, deoarece am vorbit la Sala Polivalentă și vor putea parca înăuntru fără probleme. Biletele au fost puse în vânzare de joi, iar experiența ne arată că oamenii vor veni după ce începe meciul, deoarece sunt la muncă. Îi rugăm să achiziționeze tichete din timp.

Play-Off-ul se va disputa, totuși, în Sala Sporturilor Horia Demian...

S-au scos numeroase zvonuri. Noi cu conducerea Sălii Polivalente avem o colaborare foarte bună. Am luat această decizie deoarece am suferit la capitolul spectatori. Doar cu Trabzonspor, unde am găzduit 5.000 de oameni, în rest sala nu s-a umplut. 3.000 de oameni sosiți permanent nu creează aceeași atmosferă în Polivalentă cum ar fi în Horia Demian. Am revenit la vechea sală, unde avem amintiri plăcute și va fi o atmosferă plăcută. Să dea Dumnezeu să ajungem unde ne dorim să ajungem pentru ca apoi să umplem Polivalenta. 

Ce impresie v-a lăsat parcursul lui BC Mureș la Final Four-ul Cupei României?

O impresie foarte bună, sincer. Din păcate pentru ei, au întâlnit o echipă mai motivată să câștige. Diferența dintre a pierde sau a câștiga nu stă neapărat în valoarea ta ca jucător sau echipă, cât în atitudinea pe care o ai. Timișoara a avut o atitudine extraordinară în partea a doua a jocului, reușind să revină. Experiența și-a spus cuvântul, deoarece timișorenii sunt, în Cupa României, un adversar deosebit de incomod. Felicit Timișoara, iar Mureșul a arătat baschet fără să reușească să finalizeze. Cred că va fi o partidă foarte grea, deoarece ei doresc să dovedească. Cred că putem să îi oprim.

Cât de mult depinde sprijinul sponsorilor în funcție de performanțe?

Bineînțeles, atunci când a venit alături de noi, Banca Transilvania și-a dorit să jucăm finala. Ei își vor dori locul întâi peste tot. Parteneriatul nostru cu ei s-a făcut pe termen lung. Aportul sponsorilor a dat un plus de valoare. Noi am încercat să dăm un plus de valoare, indiferent de buget. Nu bugetele se bat, ci oamenii și jucătorii. Din punct de vedere al sponsorilor, nu pot decât să le mulțumesc că au avut încredere în momentele grele. Mă refer aici la perioada de tranziție dinspre Horia Demian și Sala Polivalentă, atunci când până și Silvă sau băieții au fost sceptici. Am redresat pe parcurs corabia, la ora actuală suntem acolo. Toate visele pot fi spulberate foarte simplu, în sferturi, și atunci vom reanaliza situația. Suntem optimiști, avem jucători de valoare și staff pe măsură. Avem energia și motivația necesară de a ne lupta pentru un nou titlu. Unde vom ajunge, Dumnezeu știe.

La ultima ședință, susținută cu ocazia All Star Game-ului, s-a bătut în cuie obligativitatea de a folosi un român în viitoarea ediție a Ligii Naționale. Modificări vor fi și în Cupă, deci ce părere aveți despre respectivele decizii?

Din punctul meu de vedere, totul este bătut în cuie de vreo șase ani. Din păcate, an de an au fost tot felul de președinți ce au încercat să schimbe acest lucru. Anul trecut, opt președinți au avut o întâlnire, după care au pus presiuni pe Federație. Dacă avem o lege, trebuie să o respectăm. Vom avea un român pe teren, ba mai mult, în Cupă suntem obligați să utilizăm doi. Pe partea cealaltă, pot să spun că jucătorii români ce au meritat să joace, au jucat, indiferent de greutatea meciului. Cu alte cuvinte, și baschetbaliștii români trebuie să înțeleagă că este necesar să aibă valoare, să domine la antrenamente și în partide.

Cum v-ați simțit la All Star Game? V-am adresat această întrebare deoarece anul trecut atât presa, cât și spectatorii, au lăudat organizarea de la Cluj-Napoca. În schimb, la ediția curentă, aspectul amintit nu a fost atât de evident...

Bine, aceste lucruri nu au fost evidente pentru cei care au lipsit de la eveniment. All Star Game-ul a fost bine organizat, fiind o sărbătoare a baschetul. Este greu să organizezi într-o sală nouă, cu pereți de sticlă, în timpul zilei. Sunt multe lucruri care au trebuit depășite, dar eu cred că formatul a fost ok. Seara a fost una mult mai frumoasă, unde ne-am întâlnit numeroși oameni de baschet. Au existat acțiuni în plus, deci mi-a plăcut.

*Foto: u-mobitelco.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!