Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Morris şi aventura sa în România. Un coş, un titlu şi o carieră încheiată prematur!

Adrian Cojocaru, Adrian Micinic

Adrian Cojocaru, Adrian Micinic
08.11.2012

Morris, cu steagul României, în finala câştigată de "U" Mobitelco în 2011

Baschetul românesc tocmai și-a pierdut una dintre etichete. Tyler Morris, americanul venit în țara noastră în februarie 2011 și devenit campion național trei luni mai târziu ca urmare a unei execuții pe care până și cel mai nefamiliarizat român în ale baschetului a văzut-o cel puțin o dată la televizor sau pe internet, și-a anunțat retragerea din sportul pe care l-a practicat la nivel de liceu, colegii și seniori. Motivul? Accidentările repetate la genunchi.

Tyler Morris s-a născut pe 19 noiembrie 1986 la Indianapolis. El a jucat baschet la nivel universitar pentru Boston University între 2006 și 2010. A bifat 89 de prezențe în patru ani având următoarele statistici:

După absolvire Morris nu a avut un angajament imediat. El a venit în probe la Cluj pentru și a semnat un contract cu U Mobitelco în luna februarie a anului 2011, trei luni mai târziu marcând un coș de la mijlocul terenului care a fost sinonim cu câștigarea titlului național de formația de pe Someș pentru prima dată în 15 ani. În 19 meciuri jucate în sezonul 2010/11, Morris a avut medii de 7.3 puncte, 4.2 pase decisive, 3.0 recuperări, 1.2 intercepții și 1.9 posesii pierdute pentru 9.3 la eficiență în 21:50 minute pe meci.

Tyler a rămas la Cluj pentru sezonul 2011/12, unul scurtat de accidentarea suferită la genunchi în luna decembrie a anului trecut. El a avut 11 meciuri jucate în campionat cu medii de 7.4 puncte, 3.9 pase decisive, 3.5 recuperări, 1.5 intercepții și 2.5 posesii pierdute pentru un coeficient de 9.5 la eficiență în 22:52 minute pe meci. De asemenea, a bifat cinci prezențe în EuroChallenge având medii de 10.6 puncte, 4.0 pase decisive, 2.8 recuperări, 2.4 intercepții și 3.2 posesii pierdute în 28.4 minute pe meci.

foto: gsp.ro

Tyler Morris a fost la momentul sosirii sale în România doar un alt american ajuns în campionatul nostru. A căutat să îşi ajute echipa, dar şi să se ajute pe el în căutarea unei destinaţii mai bune. Fără ca cineva să stea pe gânduri, cea mai importantă amintire legată de numele său rămâne prestaţia din finala cu Asesoft şi uluitorul deznodământ semnat de american. Acea ultimă secundă, aruncarea de dincolo de jumătate şi cei 3500 de fani năvălind parchetul. Avea să fie momentul său de maxim pentru că nu ştia că la doar un an distanţă va suferi o accidentare care îi prevestea sfârşitul carierei. Morris rămâne astfel legat de România prin "bine" şi prin "rău". Aici a cunoscut cea mai mare satisfacţie şi tot aici a pus "punct".

Inevitabil şi chiar dacă sună clişeistic, americanul a schimbat istoria campionatului nostru. A rupt prin aruncarea sa şirul de şapte titluri consecutive cucerite de Asesoft Ploieşti. Nu a fost cel mai bun în acel meci, dar şi-a asigurat locul în istorie.

Nu ştiu cum voi fi ţinut minte aici în Cluj. Cred că am fost un luptător, că am fost o familie şi nu în ultimul rând că am fost un campion şi sper ca aşa să fiu ţinut minte.

Cu greu vor uita fanii clujeni coşul victoriei din 2011.

Nu a fost un jucător care a stat mereu în topul statisticilor. Nu a fost un veteran la Cluj. Dar Tyler Morris va rămâne în memoria clujenilor (şi nu numai!) printr-un coş, un titlu şi o carieră încheiată prematur.

foto sus: adevarul.ro

sursa video: Youtube

5 comentarii la aceasta stire:
  • Dumbo :

    Ty Moris
    As adauga o atitudine de urmat!

    cu 11 ani în urmă (08.11.2012) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca andrej :

    morris
    a fost ca jucator un profesionist foarte bun. cand a ajuns la cluj se zicea (adica nu am nici o dovada) ca a cerut schemele de joc si le-a practicat in primul weekend singur ca sa fie in regula la primul antrenament. de asta s-a integrat si foarte repede, si a jucat imediat.
    apoi in perioada cu accidentarea au fost acele filmulete despre recuperare in care se vedea ce profesionist a lucrat.
    in fine, ca jucator poate fi inlocuit, ca profesionist .. mai greu.
    thank you, ty!

    cu 11 ani în urmă (08.11.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Don Ramon :

    Succes, Tyler !
    Pentru că iubesc baschetul mai mult decât o echipă anume, pentru realizarea formidabilă egală cu un titlu din finala din 2011, pentru inteligenţa în joc şi pentru eleganţa în atitudine, chiar dacă trecerea lui prin campionatul nostru a fost prea scurtă, îi mulţumesc şi îi urez lui Tyler o viaţă normală şi realizări deosebite care să compenseze ( cât s-o putea) pierderea posibilităţii de a juca.

    cu 11 ani în urmă (08.11.2012) Raspunde
  • Pitagora :

    Morris, mulţumim!!!
    Morris, este înainte de toate, UN CARACTER! Tot respectul şi regretul că părăseşte "ringul" atât de devreme. Dar sunt sigur că va rămâne aproape de baschet sub alte forme. Seara aceea magică în care el a fost cireaşa de pe tort, de ne-a dăruit o bucurie ireală, n-o vom uita niciodată! Succes în tot ceea ce vei face! Don't give up,Ty!

    cu 11 ani în urmă (08.11.2012) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca R Razvan :

    Morris
    Multumim Tyler si succes in continuare. Amintirile legate de el nu se reduc la acel cos fabulos din ultima secunda a finalei.
    De apreciat si postul lui Don Ramon.

    cu 11 ani în urmă (09.11.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!