Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Mr. Double Double de la Pitești

Costin Marinescu

Costin Marinescu
06.02.2012

Foto: Felix Cuceanu
Damien Kinloch a reușit în 13 meciuri același număr de double double câte a avut cel mai bun jucător al
echipei sezonul trecut

Decizia de a aduce un nou jucător în locul lui Kazarnovski a trebuit luată în două zile și n-am prea avut odihnă până ce nu am decis. Aveam cam patru variante și ne-am oprit la el”, rememorează Tudor Costescu felul în care pivotul de 203cm a ajuns la Pitești. Se întâmpla după meciul pierdut de BCM U pe teren propriu în fața CSU Atlassib Sibiu, scor 90 – 99, echipă pe care o eliminase din Cupa României în urmă cu trei săptămâni. Anton Kazarnovski a fost dat afară din lot după respectiva partidă, iar Piteștiul a jucat la Brazi, cu Ploieștiul, bazându-se pe poziția 5 doar pe Isleam Senai.

După înfrângerea cu Ploieștiul, argeșenii l-au semnat pe Damien Kinloch, un pivot care mai făcuse cunoștință cu Divizia A în urmă cu un sezon când evoluase pentru Gaz Metan Mediaș. ”L-am ales fiindcă eu am căutat un jucător cu experiență (europeană), bun recuperator și care să facă față la mismatch,  dar să și apere centri puternici. După ce și-a revenit fizic se vede că n-am ales prost”, spune Costescu.

Primul meci al lui Kinloch alături de echipă a fost cel cu Timișoara. Nu a intrat titular, a jucat 20:26 minute și nu s-a remarcat prin nimic deosebit din punct de vedere statistic. Doar 5 puncte și tot atâtea recuperări la primul său meci de la revenirea în România, însă era debutul său la o echipă a cărui antrenor face artă din tactică. ”Mi-a luat aproape două luni să învăț sistemul de joc al BCM-ului”, spune jucătorul, iar pe măsură ce a asimilat acest sistem, cunoștințele s-au transformat în statistici.

Kinloch a devenit liderul piteștenilor la capitolele recuperări, cu 9.3 pe meci, și eficiență, cu un indice de 16.6, iar în cele 13 meciuri jucate în sezonul regulat a reușit nu mai puțin de 7 double double. Numărul meciurilor în care a marcat peste 10 puncte și a recuperate mai mult de 10 mingi nu este impresionant în comparație cu alți jucători din campionat, însă dacă ținem cont că Chad Eichelberger, extrema Piteștiului din sezonul trecut, a avut într-un întreg campionat 8 astfel de meciuri, dintre care unul în playoff, realizăm că pentru BCM, Damien Kinloch este Mr. Double Double.

Foto: Radu Roșca

Fac orice îmi cere antrenorul să fac”, spune Damien despre rolul său la echipă. ”Trebuie să fiu un stâlp de rezistență în zona de 3 secunde de la ambele capete ale terenului”, continuă jucătorul care a împlinit 32 de ani pe 4 ianuarie. Face ce i se cere, iar ceea ce face face bine. ”Sunt mulțumit de randamentul său în apărare și de viteza sa pe contraatac și tranziție ofensivă”, spune antrenorul.  ”Are un IQ baschetbalistic ridicat datorită experienței sale. Este însă supus unui mare efort meci de meci datorită numărului de minute și a uzurii cauzate de contacte fizice și de aceea, în anumite momente nu reușește să fie prezent 100% în meci. În atac este un jucător care execută foarte bine pick and roll, este versatil în relația unu la unu și așează blocaje eficiente pentru coechipieri”, mai spune Costescu, care l-a titularizat de la al treilea său meci în tricoul echipei și acum îl folosește aproape 32 de minute pe meci.

Totuși este un aspect care îi nemulțumește atât pe antrenor cât și pe jucător: procentajele de la linia de libere. Kinloch marchează, în medie, doar 56.2% din aruncările de un punct de care beneficiază, dar a avut meciuri în care procentajul său a fost și sub 20%. ”Trebuie să nu mă mai grăbesc în atac și să mă concetrez mai mult pe aruncările libere”, este conștient jucătorul. ”Nici nu îmi pot amiti când am mai aruncat atât de slab de la libere”, mai spune Kinloch.

Prestațiile sale nu se explică numai prin IQ-ul baschetbalistic și experiență, ci pot fi ușor puse și pe seama faptului că familia îi este alături, la Pitești. Împreună cu soția sa, Dana, au trei copii, doi băieți și o fată. Având o experiență de 8 ani în Europa, mărturisește că nu i-a fost greu să se adapteze la noul său oraș. Mai mult, Piteștiul îi aduce aminte de orașul său natal, Charleston din Carolina de Sud. ”Nu știam nimic despre oraș când am venit aici”, își amintește Kinloch sosirea sa la Pitești. ”Știam echipa deoarece jucasem aici cu Gaz Metan Mediaș, dar nimic despre oraș.

Precedenta sa experință în Divizia A nu a fost una de care să își aducă aminte cu plăcere. În cele 22 de meciuri jucate alături de Gaz Metan Mediaș în campionat a adunat medii de 11:40 minute, 5.1 puncte și 3.4 recuperări, iar în Cupă are un singur meci jucat, nefiind trecut pe foaia de joc la niciuna dintre partidele din Final 4-ul la finalul căruia Gazul a câștigat primul trofeu din istoria clubului.

Dacă în primăvara trecută bucuria câștigării Cupei a fost umbrită de faptul că nu a fost reținut în lot, sezonul aceasta Kinloch are ocazia să ridice trofeul deasupra capului din postura de jucător al Piteștiului, una dintre cele patru echipe calificate în ultima fază a competiției. ”În Cupă vreau să am o prestație bună pentru BCM, pentru oraș, pentru fani! Vreau să câștig”, spune jucătorul. ”Vreau să ajungem și în playoff, însă acum ne concentrăm pe Cupă!”

Final Four-ul este peste aproape două săptămâni, însă până atunci Piteștiul mai are un examen de dat, sâmbătă, cu Timișoara. Este primul dintre cele 10 examene rămase până la finalul sezonului regulat de ale căror rezultate depinde calificarea în playoff a echipei. Iar aceste rezultate depind și de prestațiile lui ”Mr. Double Double” de la Pitești.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!