Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

MTS impune o cotă obligatorie pentru folosirea românilor în competițiile naționale

MTS impune o cotă obligatorie pentru folosirea românilor în competițiile naționale

Începând cu sezonul 2022/2023 se va impune obligativitatea unei ponderi de 40% a sportivilor români la competițiile naționale în sporturile de echipă, a anunțat joi (07.07) Ministerul Sportului.

Potrivit digisport.ro, noua prevedere o să fie impusă prin schimbarea regulamentelor în toate sporturile de echipă.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a semnat ordinul care stabileşte obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanţi la competiţiile sportive naţionale oficiale, în sporturile de echipă.

Obiectivul acestei măsuri constă în susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federaţiile sportive naţionale, prin statutele şi regulamentele proprii, începând cu sezonul competiţional următor, 2022-2023”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a ministerului.

 

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a semnat ordinul care stabilește obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanți la competițiile sportive naționale oficiale, în sporturile de echipă. Obiectivul acestei măsuri constă în susținerea sportului de înaltă performanță și a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federațiile sportive naționale, prin statutele și regulamentele proprii, începând cu sezonul competițional următor, 2022-2023. #MinisterulSportului #msp #RomaniaSanatoasa #strategiasportului #reformainsport #HaiRomania

Posted by Ministerul Sportului on Thursday, July 7, 2022

„Este o decizie care va ajuta cu siguranță echipele naționale ale României la sporturile de echipă”

Reacția Ministrului Sportului, Eduard Novak, nu a întârziat să apară, acesta explicând într-un clip video postat pe contul personal de Facebook faptul că decizia a luat-o după ce s-a sfătuit cu federațiile sportive naționale:

„După ce m-am sfătuit cu toate federaţiile sportive, am emis un ordin de ministru privind ponderea de participare a sportivilor de performanţă români la nivel de seniori şi juniori la toate competiţiile sportive naţionale oficiale.

Astfel, începând cu sezonul competiţional 2022-2023 această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanţi care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă. Deci minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români.

Iar federaţiile sportive naţionale au obligaţia să respecte prevederile acestui ordin de ministru. Este o decizie care va ajuta cu siguranţă echipele naţionale ale României la sporturile de echipă. Mulţumesc tuturor federaţiilor pentru susţinerea acestei decizii şi succes în implementarea ei.”

Astfel, din declarația ministrului reiese faptul că echipele vor fi obligate să folosească doi români pe teren și în sferturile trei și patru. Rămâne de văzut dacă decizia va fi atacată sau nu.

*foto: gsp.ro

14 comentarii la aceasta stire:
  • Csm.O :

    100%
    Decizia va fi atacată. Oricum nu este o decizie care sa duca la creșterea jucătorilor români, din orice sport sau la o serie de rezultate mai bune la echipele naționale. Altele sunt deciziile care ar putea crește peste ceva ani valoarea unor juniori români. Nu poți aplica acesta regula începând din acest sezon, la nici un sport, s au gândit strategii, s au semnat contracte, e aberant, nu mă refer doar la baschet. Oricum e bine că domn' ministru la fiecare postare pe care o face, nu uita să nu o publice și în limba maghiară.

    cu 1 an în urmă (07.07.2022)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      oamenii astia
      sunt deplin ancorati in neanderthalul timpuriu ! Decizii politicianiste, populiste luate la un sprit la ceas de seara. De mirare totusi ca un "honved" trage tare pentru "dacii liberi ". Cine stie ce i-au pus in ceai sau ce alte hotariri se vor lua in favoarea udemereului.
      Altfel traba este extrem de simpla :
      - nu poti sa ai rezultate bune fara sportivi foarte bine pregatiti;
      - nu poti sa ai sportivi foarte buni fara antrenori foarte buni, fara baze de pregatire moderne ;
      - nu poti avea antrenori buni fara scoala si metote de pregatire moderne, fara scimburi de know-how cu lumea larga.
      - pentru toate iti trebuie BANI dar mai ales VOINTA si VIZIUNE ! Ca degeaba ai bani daca ii arunci pe ciunga.
      Daca vom sta ancorati in : noi stim, noi am fost , noi am invatat pe altii, pe noi nu ne invata nimeni ce si cum sa facem ( metoda Tadici), noi suntem urmasii celor mai viteji dintre traci etc. etc. NU VOM PROGRESA si daca introducem obligativitatea fecundarii ovulelor cu saminta de GENII ! PUNCT

      cu 1 an în urmă (07.07.2022)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Corect este
      NU VOM PROGRESA NICI daca introducem obligativitatea...
      Altfel imi vine in minte un exemplu :
      prin anii 80 s-a introdus obligativitatea difuzarii la radio si in discoteci a 60% mai apoi 80 % de MELODI ROMANESTI ( chipurile metoda franceza ). Nu-mi aduc aminte sa fi intrat vreo melodie in Topuri internationale. Cu "exceptia " celebrei melodii : " Dati-ne drumul...la toti " :))) - de fapt FALCO- DER KOMISAR .
      In schimb acum ca toti copiaza ritmurile occidentale decadente, uite ca a mai rasarit o dragoste din tei , o Inna, o Alexandra Stan, un Costi Ionita sub diferite nume.

      cu 1 an în urmă (07.07.2022)
    Raspunde
  • #LLKB :

    Ca intotdeauna….
    Decizii luate dupa ce echipele si-au stabilit strategia de transferuri si unele chiar au facut mutari. Ca la noi la nimeni…

    cu 1 an în urmă (07.07.2022) Raspunde
  • CSM CSU Oradea ajax :

    Decizie de amator
    1. Ingradirea dreptului la libera miscare si a dreptului la munca la cetatenilor UE.
    2. La U21 cati dintre jucatori (fotbal) au ramas titulari, dupa ce au iesit din categorie, prin implementarea acestei reguli? Degeaba forțezi ,, talentele", daca nu au valoare, nu o vor avea niciodata, la nicio vârstă.
    3. In sportul de echipa majoritatea echipelor sunt finantate din fonduri private. Cum poti sa impui niste reguli unei afaceri, daca tu nu o finantezi?! Pune cate reguli vrei in echipe finantate 100% din fonduri publice. Eu ca finantator trebuie sa joc dupa cum are chef orice nea ministru? Dle Ciuca, cum permiteti asa ceva?
    4. Pune accent pe infrastructura si sport in scoli, iar rezultatele vor apărea într-un final.
    5. Prin aceasta aberatie, sportul romanesc va fi mai slab, din ce in ce mai slab (ce a mai ramas din el) si neatractiv.

    cu 1 an în urmă (07.07.2022) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca R Razvan :

    40%
    Si cu ce schimba acest ordin situatia in cadrul echipelor?
    In LNB echipele vor avea max 6 jucatori straini, iar asta inseamna sa ai min 4 romani ca sa respecti ordinul ...

    cu 1 an în urmă (07.07.2022)
    • Csm.O:

      Schimba putin
      Pentru că trebuie să joci cu 2 jucători români și a doua repriză, nu doar prima. Unele echipe probabil și au făcut strategia cu 6 jucători străini, daca se știa de regulă acesta din timp, poate insistau și puteau oferi salarii mai mari pentru jucători români. Oricum, deciziile astea luate de azi pe mâine, nu aduc nimic bun. O decizie ar trebui luată și știută cu cel puțin un sezon înainte, dar în România se poate întâmpla orice, se schimba reguli și în timpul campionatului.

      cu 1 an în urmă (07.07.2022)
    • #LLKB:

      .
      “ Astfel, din declarația ministrului reiese faptul că echipele vor fi obligate să folosească doi români pe teren și în sferturile trei și patru. ”
      40% din jucatorii de pe teren. Regulamentul actual spune ca trebuie sa joci primele 2 sferturi cu 2 romani pe teren, iar in sf 3 si 4 doar cu un roman ( in campionat). Daca se ramane aceasta decizie, echipele vor trebui sa joace pe toata durata meciului cu 2 romani pe teren.

      cu 1 an în urmă (07.07.2022)
    • U BT Cluj-Napoca razv-an:

      jucatori romani
      NU scrie ca trebuie sa joci tot timpul. Trebuie sa ai min 4 jucatori romani care au jucat min 1 secunda

      cu 1 an în urmă (07.07.2022)
    • #LLKB:

      .
      “ Deci minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români.” Din declaratia asta reiese ca 40% din jucatorii de pe teren trebuie sa fie romani.

      cu 1 an în urmă (07.07.2022)
    Raspunde
  • Silvois :

    Noaptea ratiunii
    S-a umflat in domn ministru ovazul grijii pentru destinele sportului romanesc, acum ca l-a vazut pe David Popovici rupand tot in bazinele mapamondului, numai pe spetele familiei sale minunate. Da, statul asta mort de mult, ar trebui sa miste ceva in interesul sportului national, da nu cu astfel de masuri. Tinerilor sportivi romani trebuie sa li se creeze conditii de pregatire si dezvoltare comparabile cu cele din tarile normale, nu sa li se faca loc in echipe cu orice pret, atata timp cat ei nu au valoarea, pregatirea necesara. Te doare mintea, da si sufletu!

    cu 1 an în urmă (07.07.2022) Raspunde
  • BC CSU Sibiu undercat _ :

    minim 40%
    Daca nu exista norme de aplicare(publicate sau nepublicate) ce vor aduce noi lamuriri (in plus sau doar ca si clarificare la ce au intentionat acum), declaratia ca "Deci minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români" nu mentioneaza aspectul de permanenta. Adica, cei 40% romani din timpul unui meci ii folosesti in primele 2 minute si apoi esti liber sa aplici regulamentele in vigoare. Dar ma tem ca e cu dedicatie si vor veni cu clarificari aka adaugiri.

    cu 1 an în urmă (07.07.2022) Raspunde
  • Pop Dorel :

    Ember..
    În primul rând nu avem atâția sportivi să acopere aceasta regulă aberantă cred ca trebuie să vă revizuiți ideile sau să urmați exemplul vecinilor.

    cu 1 an în urmă (07.07.2022) Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca Calin Barsan :

    Hai sa fim un pic seriosi
    Domnilor, hai sa vedem actul, nu prostiile debitate de acest ministru:
    "Art.6 Ponderea de participare a sportivilor de performanta romani, la nivel de seniori si tineret, la competitiile sportive nationale oficiale nu poate fi mai mica de 40% din totalul de sportivi participanti care pot evolua in teren pe parcursul unui meci, pentru fiecare echipa".
    Astea fiind zise, "pot evolua in teren" o interpretez ca orice sportiv de pe foaia de joc. Ca oricare POATE evolua, nu? Intre textul oficial si ce declara este o diferenta care duce reglementarea asta in derizoriu.
    Pentru cine doreste, am print screen-ul OMS 500/2022.

    cu 1 an în urmă (07.07.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!