Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Niksa Bavcevic: "Avem un joc versatil. E greu să pregăteşti partida împotriva noastră"

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
22.11.2012

Foto: Andor Marton

"U" Mobitelco BT Cluj-Napoca întâlneşte, vineri seară, nou promovata Farul Constanţa într-un duel ce face parte din etapa a 9-a a Ligii Naţionale de Baschet masculin. Clubul de pe Someşul Mic a organizat o conferinţă de presă premergătoare confruntării ce debutează la orele 19:45 şi este transmisă în direct de către postul Digi Sport.

Niksa Bavcevic a oferit un interviu interesanţi ziariştilor prezenţi la întrunirea de joi dimineaţă. Tehnicianul croat a vorbit despre confruntarea cu Farul, dar şi despre mai multe aspecte tactice ale echipei sale.

Un nou adversar modest vine la Cluj-Napoca ...

De obicei am mai multe emoţii înaintea unui joc uşor decât în faţa unor echipe puternice. Când joci împotriva Ploieşti nu trebuie să ai emoţii, ştii sigur că băieţii vor fi în formă maximă şi vor da totul. Într-adevăr, echipa mea joacă mai bine în deplasare decât acasă. Cred că sunt două motive: un blocaj mental pentru că sportivii doresc să demonstreze adevărata lor valoare, în faţa publicului, iar astfel comit greşeli. În al doilea rând, am fost favoriţi cu Ciuc, Dinamo şi Timba, însă nu am reacţionat aşa cum trebuie. Când jucăm în deplasare, în faţa unui public străin, practicăm un baschet mult mai bun şi jocul parcă merge aşa cum trebuie. Adevărul este că suntem favoriţi cu Farul. La ora actuală, în LNBM, există două echipe care în acest moment nu se pot bate cu oricine, una dintre acestea este Farul. Pentru noi va fi un test. Am fost foarte nervos după meciurile cu Ciuc, Dinamo sau Timba. Dacă noi dorim să developăm un caracter de învingători atunci nu putem aborda diferit meciurile. Cer jucătorilor mei să ia foarte serios meciul de vineri pentru că noi nu jucăm doar împotriva Farului Constanţa, ci mai mult împotriva noastră. În baschet, de multe ori, e mai uşor să te impui în faţa adversarului decât să te întreci pe tine.

Ştiu că aţi analizat meciurile următorului adversar. Aţi găsit vreo schemă de joc practicată de Farul ?

Da şi nu. Sunt o echipă care joacă un baschet individual. Jocul este bazat pe jucătorii străini şi pe Santana. Nu ştiu dacă aţi urmărit confruntarea de la Giurgiu, dar noi am pregătit excelent partida. Ştiam totul despre ei, pregătirea jocului a fost excelentă. În primul sfert le-am permis adversarilor să joace un baschet individual, iar noi să ne apărăm individual. În acest fel au marcat 12 puncte, iar eu am fost foarte nervos în pauza dintre sferturi. Le-am ordonat jucătorilor să joace aşa cum ne-am înţeles. Când am făcut acest lucru, ei au înscris 5 puncte. Când joci împotriva unor cinci jucători străini, americani, ei au o valoare individuală destul de mare. Dar nu contează pentru că baschetul nu înseamnă valoare individuală ci valoare pe echipă. Dacă joacă 1vs1 atunci te pot bate, iar dacă joacă 1vs5 atunci nu au nicio şansă. Pe acest aspect voi insista în meciul de vineri. Trebuie să ne apărăm toţi cinci, să ajutăm în apărare şi să fim atenţi.

Vă aşteptaţi la o apărare zonă din partea adversarului ?

Da, sunt sigur că Farul vine aici să joace zonă. Din punct de vedere ofensiv cred că suntem o echipă foarte puternică. Avem multe scheme de joc ofensive, iar jocul nostru este versatil. Cu alte cuvinte este foarte greu să analizezi şi să pregăteşti meciul împotriva noastră. Nu am de gând să vă spun câte scheme de joc ofensive avem, doar că avem foarte multe. Obiectivul adversarilor mai slabi care vin la Cluj este să încetinească ritmul jocului şi să impună ei un anumit ritm jocului, iar noi ne propunem acelaşi lucru: să dictăm noi ritmul jocului. Nu e mereu uşor. Când am jucat cu Timba am făcut o mare greşeală împotriva apărării zonă. Şi Giurgiu a practicat o apărare zonă, dar noi am fost mult mai buni faţă de meciurile precedente. Când joci împotriva unei apărare zonă şi doreşti săo distrugi doar cu aruncări de trei puncte, îţi este sortit eşecului. Dacă joci doar pe interior, îţi este sortit eşecului. Trebuie să existe un echilibru pentru că dacă nu practici un joc bazat pe interior şi exterior atunci vei avea probleme. Sper că lecţia pe care am învâţat-o după jocul cu Timba să ne ajute şi mâine, iar dacă adversarul va practica o zonă să nu mai comitem aceleaşi trei greşeli: să ne grăbim, să fim egoişti şi să aruncăm doar de la mare distanţă.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!