Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Prezentarea lui Tofaș Bursa, următorul adversar din preliminariile BCL pentru CSO Voluntari

Prezentarea lui Tofaș Bursa, următorul adversar din preliminariile BCL pentru CSO Voluntari

CSO Voluntari a bifat prima victorie din istorie pe plan european în turul inaugural preliminar al Basketball Champions League prin 70-61 cu Leicester Riders, rezultat care a trimis-o pe deținătoarea Cupei României în semifinala turneului ce are loc la Skopje. Aici adversar o să fie o formație obișnuită în ultimii ani cu mirajul cupelor europene, Tofaș Bursa.

Tofaș este un club înființat în 1974 și în decursul celor aproape cinci decenii de istorie are șase distincții în Turcia, fiind vorba despre titlurile din sezoanele 1998/1999 și 1999/2000, trei Cupe ale Turciei (1993, 1999 și 2000), respectiv o Cupă a Președintelui (1999). Mai mult, pe plan european s-a reușit o prezență în finala FIBA Korac Cup în sezonul 1996/1997, pierdută atunci cu Aris Salonic.

După acea perioadă din anii ’90, cea mai de succes pentru Tofaș în istoria clubului, cu șapte prezențe la rând în cupele europene și clasări consecutive în Top 6 în întrecerea internă, au urmat trei retrogradări în eșalonul secund, ultima în 2014/2015, dar de fiecare dată clubul a putut să revină automat în TBL. De la ultima promovare, Tofaș a prins cea mai modestă clasare în campionat tocmai în stagiunea precedentă, cu un loc 9.

În schimb, turcii vin după ce au atins sferturile în BCL, unde au pierdut în minim de meciuri cu eventuala câștigătoare a competiției, Lenovo Tenerife. Alături de un sfert de finală în EuroCup în sezonul oprit din cauza pandemiei, acest parcurs a fost cel mai important în competițiile europene pentru Tofaș în ultimele două decenii.

Tofaș a transferat în vara acestui an 8 jucători (Rob Gray, Ilkan Karaman, Boubacar Toure, Suleiman Braimoh, Khyri Thomas, Cecil Williams, Tevfik Akdamar și Josh Reaves), numindu-l antrenor pe Dimitris Priftis. Williams a jucat în stagiunea trecută în LNBM, la Dinamo București, iar dintre străini cu excepția lui Toure toți au experiență în cupele europene. Printre numele importante din lot se află și Tyler Ennis, conducător de joc cu peste 180 de meciuri în NBA.

Lotul pentru 2022/2023 cuprinde 7 străini la Tofaș plus 9 autohtoni, dintre jucătorii turci doar trei având peste 25 de ani. Lideri la vârstă în lot sunt Ilkan Karaman și Suleiman Braimoh, ambii având 32 de ani și joacă pe poziția 4.

Întâlnirea cu CSO Voluntari nu o să fie prima pentru Tofaș împotriva unei echipe din România, anterior în sezonul 2014/2015 al FIBA EuroChallenge duelându-se cu CSM CSU Oradea în faza grupelor. Turcii s-au impus atunci în Arena Antonio Alexe cu 77-69 și pe teren propriu cu 84-75, dar ambele au ratat calificarea în faza următoare.

Meciul dintre Tofaș Bursa și CSO Voluntari din semifinalele turneului 1 preliminar Basketball Champions League va avea loc vineri, 23 septembrie, începând cu ora 19.00 în Sports Centre Boris Trajkovski din Skopje. Duelul va putea fi urmărit pe Metropola TV.

*foto: championsleague.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!